Upoutávky na Region Podbořanska č. 12, který vychází ve čtvrtek 30. března 2017

Redakce 2017-03-29 08:59:00

Kryry vítaly nové občánky Šest nových občánků přivítali v sobotu 25. března v obřadní síni městského úřadu v Kryrech. Starosta Miroslav Brda spolu s matrikářkou Jiřinou Zadražilovou přivítali do života tři kluky a tři holčičky – nové kryrské občánky Jiříka, Pepu, Jarouška, Elišku, Anetku a Natálku. Všechny přítomné novorozené děti dostávají od města dárky a maminky kytičky. Každé dítě je zapsáno v pamětní knize města a rodiče i příbuzní se při slavnostním aktu do knihy podepisují. Vítání bylo i tentokrát zpestřeno vystoupením dětí z mateřské školy pod vedením paní učitelky Reiserové a hudebním doprovodem Jiřího Třísky z Očihova.    

V Nádražní ulici se zrekonstruuje zastaralá kanalizace a vodovod
Podbořany (jh) Severočeská vodárenská společnost (SVS) zahajuje rekonstrukci nevyhovujících úseků kanalizace a vodovodu v Nádražní ulici v Podbořanech.
„Obnova majetku je trvale v centru našeho zájmu. Z letošní částky na investice 1,31 miliardy korun dáváme téměř 86 %, tj. 1,123 miliardy korun, právě na obnovu vodohospodářského majetku společnosti. V rámci naší investiční akce v Nádražní ulici budou souběžně zrekonstruovány poruchové úseky kanalizace a vodovodu, na které je připojeno cca 80 obyvatel. Na rekonstrukci našich sítí naváže městem plánovaná oprava komunikace,“ uvedl Bronislav Špičák, generální ředitel Severočeské vodárenské společnosti.

Oslavili krásné devadesátiny
Petrohrad (až) Pánové František Macek a Jiří Exner jsou nejstarší muži v Petrohradě. Oba své významné výročí 90 let oslavili v březnu tohoto roku a stali se tak nejstaršími občany Petrohradu. Ke krásnému životnímu jubileu jim v den narozenin předminulý a minulý týden popřáli a dárek předali Jitka Dondová, starostka obce Petrohrad, a místostarosta Václav Špilar.

Šaman léčil hudbou
Podbořany (až) Zajímavý a neobvyklý koncert proběhl minulý čtvrtek v muzeu v Podbořanech. Jeho aktérem byl hudebník a léčitel Václav Kořínek. „Rozproudí energii a ukáže cestu do vašeho nitra, kde se dají objevit netušené možnosti. Václav je šaman nebo také muzikoterapeut. Jeho hudební projev je slovy těžko popsatelný," uváděli pořadatelé. Zajímavý zážitek návštěvníci v hojném počtu vyzkoušeli v muzeu v Dukelské ulici v Podbořanech. „Koncert se povedl, bylo vyprodáno a myslím, že posluchači byli nadmíru spokojení,“ sdělil za pořadatele Martin Cyprian.

Ve městě přibude občanská poradna
Podbořany (až) „Křesadlo je pro mě další motivací. Předávání ceny bylo moc hezké a všichni ocenění dobrovolníci byli úžasní. Slavnostní večer moderoval Ondra Vodný, v mezičase vystupovala ženská skupina Žentet. Cenu mi předala zástupkyně hlavního sponzora Křesadla, firmy Knauf,“ dělí se dojmy ze čtvrtečního předávání cen Křesadlo v muzeu Ústí Zuzana Bechyňová Jiranová, dobrovolnice z Podbořan, předsedkyně z 1. České společnosti Podbořany.
Od 1. dubna zahájí provoz občanská poradna, kterou společnost otevírá ve spolupráci s Městským úřadem Podbořany a lokálním síťařem z MPSV p. Šramotou. Z plánovaných akcí je nejbližší Ukliďme Česko 8. dubna, do níž se 1. Česká společnost každoročně zapojuje, a na konci dubna větší akce, Čarodějnice v Podbořanech.

img-4797-nahled Karneval v Blatně byl v režii myší
Mickey Mouse, Minnie a jejich nesčetní přátelé obsadili v sobotu odpoledne kulturní dům v Blatně, kam se spousta dětí a dospělých sjela a sešla na tradiční karneval. Nezbední myšáci a myšky nejrůznějších věkových a váhových kategorií rozdováděli načančaný sál zrekonstruovaného kulturáku ve svižném rytmu, který udávalo duo Jarka a Jirka Kudláčkovi. Hry, tanečky, soutěže, vystoupení pohádkového kouzelníka, tombola, občerstvení – to vše nabídl dětský karneval v režii TJ Blatno ve spolupráci s obcí a za přispění jednotlivých sponzorů. Došlo i na společný kachní, myší tanec a židličkovanou, v tombole šťastlivci mohli vyhrát tablet, batoh, míč nebo krásný Minnie dort. Bez ceny a spokojeného úsměvu ale nezůstal nikdo, o to se postaraly organizátorky a průvodkyně pěkné akce z Tělovýchovné jednoty Blatno. Více snímků najdete zde.

Podbořanští turisté pomáhají uklízet Česko
Podbořany (až) V sobotu 8. dubna proběhne po celé České republice úklidová akce „Ukliďme Česko“. Jedním z organizátorů úklidu na Podbořansku je i podbořanský odbor Klubu českých turistů. „Přijďte nás podpořit a posbírat vše, co do přírody nepatří. Pytle a rukavice zajistí organizátoři. Sejdeme se v 9 hodin před budovou podbořanského gymnázia, odtud půjdeme směrem k vodní tvrzi v Hlubanech, kde zakončíme naše snažení buřtopečí. Zváni jsou všichni dobrovolníci!” vzkazuje předsedkyně KČT Podbořany Jana Hoťková.

Petr „Pivrnec“ Urban se představí v Podbořanech jako malíř obrazů
Známý kreslíř, autor vtipů a ilustrátor se v Podbořanech o Velikonocích představí také jako malíř. Spolek Okap Podbořany ve spolupráci s městem Podbořany a kostelem Božího Spasitele pořádá výstavu jeho Křížové cesty. Unikátní olejomalby, které obsahující výjimečně 17 zastavení místo 14, se představí místním na vernisáži v neděli na Boží hod velikonoční 16. dubna v 15 hodin. „Málokdo asi ví, že známý autor Rudy Pivrnce Petr Urban vytvořil v roce 2014 nádherné olejomalby Křížové cesty. Nejde o žádnou poťouchlost, ale jeho vidění starého biblického příběhu,“ říká organizátorka výstavy Edita Langpaulová ze spolku Okap Podbořany. Výstava potrvá do konce dubna a bude otevřena vždy v úterý a v neděli. V ostatní dny bude zpřístupněna na požádání.

Obec Petrohrad rozdělila granty
Petrohrad (až) Obec Petrohrad, stejně jako v minulých letech, také letos vyhlásila grantový program určený k podpoře kulturních a sportovních akcí v obci. Jejich pořadatelé mohli požádat o peníze do konce února, v rozpočtu obce pro rok 2017 bylo na to vyčleněno 200 tisíc korun. Součet požadovaných peněz nakonec činil 228,5 tisíc korun. „Abychom nikomu příspěvek neodmítli a zároveň se vešli do vyčleněných 200 tisíc, rozhodli jsme se v zastupitelstvu poskytnout granty všem, ale o 15 procent nižší než žádali,“ sdělila starostka Petrohradu Jitka Dondová.

Víkendový úspěch malých tanečníků se dvěma zlatými!
Podbořany, Spořice, Most (rf) Uplynulý víkend tanečního klubu Power of Dance byl velice náročný, nejen pro tanečníky, ale i pro rodiče, kteří celý čas trávili se svými dětmi na soutěžích a vystoupeních.
V sobotu 25. března se všechny kategorie TK zúčastnily ve Spořicích u Chomutova taneční soutěže Czech Dance Tour.
Nejmenší kategorie Pidi s vystoupením Trollové slaví narozeniny byli v této soutěži spojeni s o něco starší kategorií Mimi, a tak nejmenší bohužel nedosáhli na medaili, užili si ovšem krásný den a byla to pro ně jistě dobrá zkušenost. Tanečníci mini v tvrdé konkurenci nakonec získali 1. místo a zlaté medaile s vystoupením Bubble Up! Skvělou stříbrnou medaili – 2. místo vytančila kategorie děti s vystoupením Tropical party a junioři s vystoupením Harley girls dosáhli na 3. místo.
Tentýž večer ještě děti a junioři vystoupili na dvou Učitelských plesech, a to v Měcholupech a v Podbořanech.

Úložiště jako aprílové počasí
Ve středu 22. března, podobně jako na ostatních lokalitách, rozeslalo také plzeňské pracoviště Ministerstva životního prostředí do datových schránek obcí v lokalitě Čertovka rozklady (odvolání), jimiž se Správa úložišť (SÚRAO) snaží u ministra životního prostředí zvrátit ministerstvem zastavené řízení, ve kterém se mělo rozhodovat o prodloužení geologických průzkumů. O den později doručila pošta rozklady spolkům. Většina spolků i obcí na všech lokalitách byla takovým krokem překvapena. Aby ne. Ještě týden před podáním rozkladů vedoucí komunikace SÚRAO Novotná v ČT i ředitel Slovák v ČRo svorně tvrdili, že žádné rozklady podávat nebudou a k porovnání vhodnosti lokalit si vystačí s údaji, které už mají. Koho evidentně podání rozkladů nepřekvapilo, byl blatenský starosta pan Beneš.
Už několik dní před obdržením oznámení o rozkladu od MŽP stihl čtenáře Regionu informovat, že „… SÚRAO podá rozklad … případně bude podaná nová žádost na všech lokalitách … až do roku 2025. Transparentní proces výběru lokalit bude zachován…".

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video