Novogotický templ se 8. dubna neotevře: rozsáhlá rekonstrukce nabrala rok zpoždění, slavnostní otevření pro veřejnost se také od

Alla Želinská 2017-03-29 11:39:00

Krásný Dvůr (až) Dříve avizovaný termín sobota 8. dubna jako den, kdy se první návštěvníci rozhlédnou po krajině z gotického templu v zámeckém parku v Krásném Dvoře, neplatí. „8. dubna se Novogotický templ pro veřejnost bohužel neotevře. Nové datum prozatím nebylo stanoveno,“ sdělila pro náš týdeník minulý týden Šárka Kovaříková ze správy státního zámku v Krásném Dvoře.

Celková oprava gotického templ v zámeckém parku v Krásném Dvoře stála 21 milionů korun, z toho činí 13 milionů dotace. Zbytek doplatí ministerstvo kultury. Zpoždění podle vedení zámku nebude mít vliv na dotaci, která přijde z evropských fondů.

Původně unikátní zámecká rozhledna měla byt hotová loni v dubnu, pak kvůli komplikacím na podzim, definitivní termín otevření jedinečné památky z osmnáctého století je nakonec letos na jaře. Fascinující barevné vitráže už lidé mohou obdivovat zvenku, také ozdobné části, které byly téměř úplně rozpadlé a musely se vytvořit úplně znovu, už jsou na svých místech.

Pro veřejnost má být poprvé otevřeno v nejbližší době, osmého dubna to ale bohužel nebude. Obnova templu je už aktuálně téměř dokončena, drtivá většina stavebních prací je hotová. Zbývalo dokončit několik drobností, jarní dodělávky a instalovat expozici v interiéru. „Pravděpodobně k otevření dojde v první polovině května. Pracuje se na odstraňování vad na stavbě, které se po zimě objevily, a je třeba je opravit,“ dodala Š. Kovaříková.

Důvodů zpoždění s dokončením celého projektu obnovy templu bylo hned několik. Nečekané průtahy během výběrového řízení, památka byla také více zničená, než se předpokládalo… Na dodržení všech postupů při tak rozsáhlé renovaci památky dohlíželi odborníci, mimo jiné z Národního památkového ústavu.

Více čtěte v příštím čísle Regionu

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video