Praha, Podbořansko (až) Poosmé se letos konala ve čtvrtek 24. srpna soutěž o nejlepší školní oběd, který tentokrát uvařila jídelna Základní a mateřské školy Petrohrad z Černčic! Porota ocenila menu složené z jarní zeleninové polévky s bramborem, hovězích závitků s řapíkatým celerem a mrkví a tvarohovým dezertem s lesní ovocnou směsí bez mouky. Na druhém místě se v soutěži umístila jídelna Základní školy v Žitomírské ulici z Českého Brodu, třetí byl tým ze Základní školy v Mánesově ulici z Otrokovic. Finále soutěže se zúčastnilo deset týmů z celé České republiky.
Tématem soutěže bylo Zdraví na talíři, které chutná. Kuchaři tak používali hodně zeleniny. Jídla hodnotila dvanáctičlenná porota složená ze zástupců ministerstev školství a zdravotnictví , odborníků na výživu, nutričních terapeutů, kuchařů a zúčastnila se i herečka a autorka kuchařek Markéta Hrubešová. Porotě předsedal Zdeněk Hladík z Asociace kuchařů a cukrářů.
„Snažíme se vařit zdravě a vést děti k tomu, aby měly stravu vyváženou. Ne vždy jsou s tím spokojeny, ale musím říct, že si zvykají skvěle a je pro nás zadostiučiněním, že si chodí přidávat a můžeme říct, že jsme téměř bezezbytkovou jídelnou. Ve finále soutěže jsme vyhráli s jarní polévkou s bramborem, hovězími závitky s řapíkatým celerem, rýží s quinoou a tvarohovým dezertem bez mouky. Jsme velice rádi, že naše menu porotu zaujalo natolik, že nás ve finále ohodnotila nejvyššími známkami. Děkujeme všem!“ uvedla vedoucí školní jídelny Dana Ďopanová.
Napsal(a): Alla Želinská
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video