Potravinová banka hledá dobrovolníky, kteří se zapojí do Národní potravinové sbírky

Redakce 2017-10-08 00:20:00

Žatecko (tz,mch) Téměř o stovku narostl počet prodejen, které se letos 11. listopadu zapojí do Národní potravinové sbírky. Organizátoři sbírky proto hledají další dobrovolníky, kteří se do akce zapojí.

V loňském roce se do sbírky zapojilo celkem 659 prodejen a 3 569 dobrovolníků. V rámci jednodenní akce se podařilo pro sociálně potřebné nashromáždit celkem 312 tun zboží, z toho 4,6 tun drogistického zboží. Letos by toto číslo mohlo být opět o něco vyšší. Do projektu se zapojilo 747 prodejen, z toho 392 obchodních řetězců a 355 prodejen drogerií. Organizátoři tak letos potřebuji až čtyři tisíce dobrovolníků, kteří budou rozdávat letáky a informovat veřejnost, přejímat potraviny do připravených košíků a pomáhat s jejich následným převozem. Více informací najdete na internetových stránkách http://potravinypomahaji.cz.
V okrese Louny se zatím zapojilo sedm prodejen. Tři v Žatci, tři v Lounech a jedna v Podbořanech. Národní potravinová sbírka platí jen jeden den, začíná v 8 hodin ráno a končí ve 20 hodin večer.
Na Žatecku nově vznikla Potravinová banka Džbánsko se sídlem v Liběšicích. Zajišťuje potraviny, případně ošacení a hygienické potřeby pro potřebné obyvatele v okresech Louny, Most, Chomutov, Kladno a Rakovník. Sklad potravinové banky naplňují především výrobci a prodejci, potraviny mohou ale darovat i fyzické osoby. „Potravinová banka neodmítá dary od nikoho. Kdokoli se s námi může spojit a darovat, co už by nevyužil. A my se postaráme, aby se to dostalo k potřebným. Snažíme se pomáhat těm, kteří jsou na tom tak špatně, že nemají ani na jídlo. Má to i ten účel, že se nevyhodí potraviny, které by se jinak znehodnotily,“ vysvětlil smysl potravinových bank Marek Štěpán, farář z Liběšic, předseda Potravinové banky Džbánsko a předseda správní rady Džbánsko.
Od 1. ledna 2018 budou muset všechny obchody s potravinami s prodejní plochou nad 400 m2 darovat a nabízet charitám neprodejné potraviny, které by jinak skončili na skládkách. Ty je poté přerozdělí svým klientům. Změna zákona ukládá řetězcům tuto povinnost pro potraviny, které nejsou zcela v souladu s potravinovým právem, ale jsou bezpečné, nebo jim hrozí nespotřebování.
„Tato novela je skvělá v tom, že obchodníci mají povinnost darovat potraviny, které jinak likvidovali. Věřím, že se díky této zásadní změně maximální množství těchto ohrožených potravin dostane k potřebným lidem,“ říká Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank a dodává: „Banky se v současnosti intenzivně připravují na zahájení odběru většího množství potravin, probíhá řada jednání s obchodníky a do procesu příprav se také zapojilo Ministerstvo zemědělství. Pro potravinové banky to bude znamenat nárůst provozních nákladů, proto jednáme také o finančním zajištění této činnosti.“

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video