Aničce Trnkové učaroval twirling. Patří v něm k nejlepším

Iveta Drlíková 2018-03-18 03:56:00

Mažoretkovému sportu se čtrnáctiletá studentka žateckého gymnázia Anna Trnková věnuje od šesti let. Záhy jí ale učarovala jedna z jeho novějších odnoží – twirling, který je směsicí tance, gymnastiky a práce s hůlkou. Přestup na sólovou dráhu twirlerky se ukázal být jako dobrý tah, protože Anička začala v této disciplíně velmi rychle sbírat řadu kvalitních umístění doma i v zahraničí. V loni byla například šestá na světovém poháru a letos získala hned čtyři medaile na Mistrovství ČR a nominaci na mistrovství světa, které koncem března v Norsku pořádá asociace NBTA. Sympatickou slečnu jsme vyzpovídali během jarních prázdnin. V rozhovoru nám mimo jiné prozradila své další plány, a také třeba, kdo jí nejvíc fandí.

Jsi čerstvá držitelka čtyř medailí z MČR v twirlingu. Můžeš nám přiblížit tuto disciplínu?

Twirling je něco jako moderní gymnastika, jen místo kuželů, míčů nebo struh, používáme mažoretkové hůlky. Je to tedy spojení tance, gymnastických, a někdy i akrobatických prvků, a práce s hůlkou. Důležitá je ohebnost, technika i nadání pro tanec. Je to poměrně nový sport, a kdyby se spojily obě světové asociace (NBTA a WBTF), které twirling zastřešují, mohl by to do budoucna být i olympijský sport.

A je to vůbec ještě sport nebo spíš umělecká disciplína? 

Jelikož vím, jaká je zatím dřina, tak to beru spíš jako sport. Není to o tom, že přijdete na trénink a hned vám to jde. Musíte nad tím strávit měsíce, někdy i roky, než se něco naučíte. Musíte najednou zvládnout práci s hůlkou, taneční a gymnastické prvky, je toho opravdu hodně. Teď třeba závodím i v kategorii, kde se můžou v sestavách objevit i různé přemety, hvězdy, skoky, kotrmelce a další akrobatické kousky.

Co všechno rozhodčí u twirlingu hodnotí? 

Hodnotí se zvlášť práce s hůlkou, čistota provedeného cviku, potom taneční projev a prvky zařazené do sestavy, celkový dojem - tam patří vzhled a kostým, a co rozhodčí na vystoupení zaujalo.

Jak dlouhé jsou vaše sestavy, kolik času trvají? 

Musí trvat minimálně dvě minuty a nepřesáhnout dvě minuty třicet sekund. Já s tím časem trochu bojuji, pravidelně mám delší sestavy, takže se do časového limitu jen tak tak vejdu.

Oblíbené sólo s hůlkou 

Dva bronzy z letošního MČR v twirlingu máš ze dvou sólových disciplín, kterou z nich máš raději?

Většina závodnic by asi řekla, že rytmické taneční sólo, které je volnější disciplínou. Sestava není tolik svázaná pravidly, můžete si u ní vybrat i svoji hudbu a zařadit do ní prvky, které chcete. Mě jde ale více technika práce s hůlkou, takže mám raději povinné sólo, kde máme určené prvky, které musíme do sestavy zařadit i hudbu a také ohraničený prostor na vystoupení.

Obě sestavy ti připravovali cizinci, je to poprvé a jak jste navázali spolupráci? 

Spolupráci navazujeme na letních kempech v Česku, kam jezdí každý rok úspěšní závodníci ze zahraničí a my si tam můžeme vybírat, s kým chceme spolupracovat, takže to není poprvé. Teď s Tihomirem z Chorvatska, který mi připravil sestavu pro rytmické sólo, ale spolupracuji opravdu intenzivně. Z každého tréninku mu posílám videa, a on mi pak říká, kde dělám chyby, co zlepšit. Různě sestavu upravujeme a pilujeme. S Američankou Karrissou je to podobné, základ povinné sestavy jsme daly dohromady již na letním kempu, a pak už jen on-line dolaďovaly.

Jak často trénuješ a kde? Co všechno musí špičková twirlerka zvládat?  

Každé pondělí a pátek plus víkendy v hale v Ostrově nad Ohří, kde závodím za zdejší Oskarky ještě v týmových soutěžích. Někdy si přidávám i další tréninky v Žatci. Třeba před závodem trénuji pomalu každý den. Pokud chcete jako twirlerka uspět, musíte být cílevědomá, určitě je dobré mít základy z gymnastiky a mažoretkové sportu, hlavně práci s hůlkou. Ideálně je začít s tím, co nejdříve, v pozdějším věku se to učí hůř. A hlavně to musíte dělat pro radost.

  První krůčky v ZUŠce   

Můžeš zavzpomínat na své začátky?

V první třídě jsem začala s mažoretkami. Jednou jsem byla na nějaké oslavě a jedna holčička si tam přinesla hůlku, tak jsem si to zkusila, bavilo mě to, a tak jsem se hned přihlásila do ZUšky na mažoretky. Když jsem tam chodila dva tři roky tak přijela na seminář do Žatce Lucka Matoušková z Ostrova a nabídla mi, zda nechci zkusit sólově twirling. Mě to hned bavilo. U mažoretek byl problém, že jsme v souboru nebyly na stejné úrovni a já vždycky trochu vyčnívala, protože jsem se snažila dát tomu něco navíc, ale tam se to nesetkalo s dobrým přijetím. I proto mi sólové disciplíny vyhovují mnohem více. Jsem tam sama za sebe, a pokud pořádně makáte, tak výkonnostní postup je rychlejší než v kolektivu.

Vzpomeneš si na své úplně první vystoupení na veřejnosti? 

Uff. Podle mě to byla v sedmi letech pochodová skladba „Holky z naší školky“ tady v Žatci na květnovém šampionátu mažoretek se souborem žatecké ZUŠ.

Měla jsi trému? Jaké byly tvoje pocity z první soutěže? 

Vůbec jsme to v tom věku neřešila. Teď je to mnohem horší, to jsem před závodem hodně vystresovaná (smích).

Z kterého úspěchu máš zatím největší radost? 

Ze šestého místa na světovém poháru v Chorvatsku z loňského roku.

Kdo ti v tvých twirlingových začátcích nejvíc pomáhal? 

Trenérky Lucka a Tereza z Ostrova, což trvá dodnes. Ony mě před lety pozvaly na prázdninový kemp, který mě nadchnul. Postavily mi také moje první sestavy a tím to vlastně začalo.

Jaké máš další plány v letošním roce?   

Chtěla bych se ještě koncem února nominovat na evropský pohár do Dublinu a na Mistrovství světa do USA. Na světě jsou dvě twirlingové asociace, a tyhle dvě akce pořádá ta druhá, WBTF. Ta má i trochu jiná pravidla. Povoluje v sestavách třeba různé přemety a salta. Český svaz je členem této asociace teprve rok. Když to dobře dopadne, tak bych v létě jela závodit do Irska a třeba i na tu Floridu. Předtím by mě ještě čekalo Mistrovství světa v Norsku, které pořádá asociace NBTA, a kde už mám start jistý. To proběhne někdy o Velikonoce. Pak mě čeká prázdninový kemp a příprava nových sestav a v lednu další MČR.

V jaké kategorii teď startuješ a jak dlouho se chceš twirlingu vlastně věnovat? 

Chci to dělat tak do devatenácti a pak bych se chtěla věnovat trénování. Teď jsem v juniorkách mladších.

I kostým hraje roli 

Už jsme se bavily, že i kostým hraje v hodnocení důležitou roli. Je tam nějaké omezení. Kolik stojí, kde je bereš?

Už delší dobu spolupracuji se švadlenou Aničkou Novotnou. Já jí vždycky pošlu hudbu a ona mi navrhne, jaký kostým by se k ní hodil. Kostým stojí kolem dvou až tří tisíc, ale už jsem jednou měla kostým i za sedm tisíc. Na sezónu mám na každou disciplínu jeden. Jak bude kostým vypadat, záleží jen na nás, jen nám nesmí koukat břicho.

U vás je důležité i líčení a účes? Kdo ti s tím pomáhá? 

Ano, i líčení a celkové vystupování se promítají do konečného hodnocení. Dokážu se nalíčit a učesat sama, někdy mi pomáhá mamka nebo trenérky a holky z našeho týmu

Všechno platí rodiče, nebo vás finančně podporuje i oddíl a svaz?  

Většinu si platíme samy, jen v Ostrově nám náš zřizovatel občas nějakou částkou přispěje. Minulý rok, jak jsme jely na pohár do Chorvatska, tak to nám přispěl i svaz.

Kolikrát se v průběhu roku dostaneš na závody do ciziny? A máš nějaký vzor? 

Tak dvakrát třikrát za sezonu. Vzorů mám hodně. Třeba Evča Beranová, která závodí proti mně, a teď na MČR vyhrála a byla i druhá na Evropě, je hodně dobrá. Pochází z Dobrovic, ale tři roky už žije v Číně, kde má opravdu kvalitní tréninkové podmínky.

Jaké máte mezi sebou se soupeřkami vztahy? 

Já myslím, že dobrý. Najde se i někdo problémový, ale já vycházím se všema. Jsme taková parta o patnácti holkách z celé republiky, vždy se rády vidíme a navzájem si na závodech fandíme. Myslím, že ve twirlingu jsou dobré vztahy, které utužujeme i během letních kempů.

Když se ještě vrátíme k nedávnému českému šampionátu. Tušila jsi, že si z K. Varů přivezeš medaile? 

S medailemi jsem trochu počítala, i když stoprocentně jisté není nikdy nic. Ale byli jsme tam tři, o kterých se tušilo, že na medaili mají. Tak jsem si říkala, že i kdybych to trochu pokazila, tak do finálové pětky bych měla postoupit. A přesně tak to bylo. Ve finále se mi už obě vystoupení povedla a získala jsem za ně dvě bronzové medaile a nominaci na světový šampionát v Norsku.

Kdo je tvým největším fanouškem? 

Nejvíc to se mnou prožívají mamka s taťkou, ti jsou kolikrát tak vystresovaní, že se na moje vystoupení ani nemůžou koukat. Mamka říká, že by si aspoň jednou v životě chtěla moje vystoupení užít v klidu, bez nervů. A asi největším mým fanouškem je děda Trnka, ten se vydrží i dívat (smích).

Máš čas i na jiné zájmy? Co tě kromě twirlingu ještě baví? 

Volného času mám opravdu málo. Občas stihnu zajít do kina, jinak se věnuji jen twirlingu a škole.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně dalších úspěchů. Iveta Drlíková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video