Je to pro nás neprobádaná cesta, říká o opeře v letním kině Martin Veselý

Iveta Drlíková 2018-05-18 04:00:00

Jedinečná šance, zažít velké operní představení pod širým nebem, se zanedlouho naskytne divákům v Žatci. Na podiu letního kina se budou moci v sobotu 25. května zaposlouchat do opery G. Verdiho Nabucco v podání souboru a orchestru Severočeského divadla Ústí nad Labem. Netradiční zážitek zprostředkuje publiku žatecké divadlo, které na tom, aby se prvotní nápad stal skutečností, delší dobu usilovně pracovalo. O úskalích podobných projektů, i očekáváních, jsme si povídali s ředitelem Městské divadla Žatec Martinem Veselým.

Byla cesta od prvotního nápadu k realizaci dlouhá?

V podstatě tak 5 – 6 let. Prvotním impulsem bylo, když jsme před lety v divadle začali dávat přenosy z Metropolitní opery v New Yorku. Říkali jsme si, že by bylo hezké přivést velkou operu do Žatce. V divadle ale není možné zrealizovat ani menší operu, nevešla by se na jeviště. Před pěti lety jsme začali opravovat letní kino, víceméně svépomocí, a začali jsme si uvědomovat, že některé velké kusy by se mohly v letním kině odehrávat. V roce 2016 jsme už oslovili ústeckou operu, ta nám nabídla titul Na-bucco, který je méně náročný na scénu. Nebylo ale vůbec jednoduché najít vhodný termín. Muselo to být těsně před prázdninami nebo po Dočesné a vystoupení se muselo zabukovat minimálně rok dopředu, tak proto 26. květen 2018.

Bude z toho dlouhodobější projekt nebo jen jednorázová akce?

To v podstatě nezáleží na nás, ale na divácích, jak se jim představení bude líbit, a zda budou mít chuť se vracet i v dalších letech. My se budeme snažit připravit vše, co nejlépe, aby to pro ně byl opravdu parádní zážitek. Chceme ukázat lidem, že to umíme. Všemu kolem představení věnujeme opravdu hodně času, ostatní věci šly zatím stranou. Rozhodně to nechceme dělat horkou jehlou, v rovině amatérismu. Chceme, aby si lidi říkali, že to byla pecka, i když třeba pršelo.

Kromě uměleckého prožitku chystáte pro návštěvníky opery i něco navíc?

S Chrámem chmele a piva jsme domluvený, že kdo u nich předloží vstupenku z opery, bude mít zdarma pěší výstup na maják. U Orloje se bude tento den dokonce čepovat speciální várka piva Nabucco, s tím, že návštěvník opery dostane degustační sklenku zdarma. Diváky zve Chrám do své restaurace k posezení i po představení, v Pivovarské zahradě se bude grilovat. Do 18 hodin bude pro operní publikum vstup zdarma do Chmelařského muzea a na radniční věž, stačí předložit vstupenku, takže se i přespolním vyplatí dorazit do města v předstihu. I my v divadle chystáme několik pře-kvapení. Nechci pochopitelně všechno předem prozrazovat. V areálu letního kina bude mít stánek Žatecký pivovar a městské Infocentrum.

Jak finančně a technicky je tak velké představení náročné?

Musíme zajistit šatny a zázemí pro 80 lidí. To vyřešíme ve spolupráci s nedalekou základní školou, od které si pronajmeme jídelnu a šatny na stadionu Mládí. Den předtím přijede jejich technika. Za námi pak jde zvučení a osvětlení. Na scéně bude i led panel, na kterém se budou promítat české titulky. Bohužel kamerový systém, aby diváci, sedící dále od podia, viděli na scéně i detaily, na to už nemáme finanční prostředky. Náklady, včetně různých poplatků například Ose plus propagace, se vyšplhají cca na 450 tisíc. Abychom vše uhradili, potřebujeme, aby dorazilo alespoň 800 diváků, ideálně tisíc, to by akci nejen zaplatilo, ale možná by v dalším roce zbylo třeba i na ten kamerový systém. Kapacita hlediště letního kina je 1450 míst, na operu budou jednotlivá místa číslovaná.

Kolik vstupenek máte již prodaných? A dají se vůbec ještě koupit?

Zatím kolem šesti set. Průměrná cena vstupenky je 350 až 430 korun. Koupit se dají osobně v pokladně žateckého divadla, nebo si je lidé mohou rezervovat i telefonicky (415710519), jako to udělal i jeden Čech až ze Štrasburku, nebo také emailem na hannaz@centrum.cz. V Žatci jsme s propagací opery začali již koncem loňského roku. Mnoho lidí koupilo vstupenku jako vánoční dárek. Na začátku dubna jsme rozjeli širší kampaň od Ústí nad Labem přes Karlovy Vary, Plzeň až po Prahu v tištěných mediích a na facebooku. Teď v květnu začala ve stejném okruhu výlepová kampaň. Mezitím oslovujeme i domovy pro seniory a specifické okruhy lidí, jako jsou kluby přátel hudby.

Je opera pod širým nebem v našich končinách běžná věc?

V Čechách už jich proběhla řada. Začalo to před deseti lety. Olomouc je tím vyhlášená i Litomyšl, tam probíhá na nádvoří zámku. I v Plzni proběhly už tři ročníky Noci s operou. Akci tam zastřešuje místní repertoárové divadlo J. K. Tyla. Dělají na tom celý rok a jsou do toho zapojeny kompletně všechny složky divadla, rozpočet jde do milionů. Ve světě na open air operu chodí desetitisíce lidí, pro které je to opravdu společenská a kulturní událost roku. Je to velmi prestižní a emotivní zážitek, který se dá jen těžko s něčím jiným srovnávat. Open air operu pořádají na plážích, na lodích, v historických centrech, na volných prostranstvích… Lidi do místa konání jezdí už dopoledne, aby si užili celý den. Je to něco, na co se těší celý rok.

V Žatci je to ale novinka?

Ano. Při slavnostním otevření letního kina proběhla kdysi nějaká estráda, operetka, ale operní představení v letním kině nikdy nebylo, pokud vím.

Připravujete příjemnější zázemí v letním kině? A co když bude pršet?

K příjemnějšímu posezení si lidé budou moci na místě koupit podsedáky, nebo si je můžou donést z domova. K zakoupení budou i pláštěnky, diváky tak prosíme, aby si nenosili deštníky a nebránili tak ostatním ve výhledu. Hrát se totiž bude za každého počasí, snad jen v případě nějaké silné vichřice bychom museli představení odvolat a vracet vstupné. Bude se prodávat víno a pivo do skla. Našim přáním je, vytrhnout diváky alespoň na tři hodiny z toho běžného konzumního světa, aby si to užili, se vším všudy, aby dorazilo publikum, které opera opravdu zajímá, proto prodáváme vstupenky jen napřímo. Je to i důvod, proč je nenabízíme firmám pro jejich zaměstnance. Chtěli bychom, aby z toho bylo zřejmé, že neděláme pouze komerční výdělečnou show, ale že sem zveme něco, co má svoji hlubokou historickou a uměleckou hodnotu. Třeba se nám společně podaří vybudovat dlouhodobější tradici. Teď si to poprvé zkusíme, uvidíme a vyhodnotíme. Zatím je to pro nás hodně neprobádaná cesta. Za celé městské divadlo bych také chtěl poděkovat všem vstřícným partnerům, kteří pomohli tuto akci finančně zajistit.

Děkuji za odpovědi a přeji Vám, ať diváky kromě hudebního prožitku během představení provází i nebe plné hvězd. Iveta Drlíková

Komentáře

Nabídky práce

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ SESTRA - Domov pro seniory Podbořany

POŽADUJEME: vzdělánÍ zdravotnického směru NABÍZÍME: pracovní poměr na plný úvazek a dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou * finanční ohodnocení dle platných platových tarifů (10. platová třída/délka praxe) pro zdravotníky vč. zvláštního příplatku, příplatku za práci o víkendu a svátcích + odměny * 5 týdnů dovolené * příspěvek na dovolenou * příspěvek na penzijní pojištění * příspěvek na stravování * příspěvek na vitamíny a očkování * možnost dalšího vzdělávání. NÁSTUP IHNED
Tel.: 733714024
WWW: https://www.domovpodborany.cz/
E-mail: sulcova@domovpodbořany.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video