JIRKOV (soš) — Splnit si svůj sladký sen a práci u počítače vyměnit za vařečku se na prahu čtyřicítky se rozhodl David Netolický z Jirkova. Původně chtěl hlavně péct, ale nakonec začal s marmeládami. Ty nejdříve vyráběl hlavně pro své kamarády a známé, letos se ovšem rozhodl poslat svou citrónovou s prosecem do celosvětové soutěže, kde si mezi takřka třemi tisícovkami soupeřů vybojoval bronz. Kromě toho letos získal i certifikát Regionálního produktu Krušnohoří za jablečné máslo. V malé kuchyni jirkovského činžáku uvaří večer po práci v obyčejných hrncích maximálně 20 skleniček sladké i slané dobroty a o víkendech s nimi obráží trhy.
„Před necelými dvěma lety už mě moc nebavila práce v informačních technologiích, tak jsem myslel, že změním profesi a zkusím péct třeba bábovky. Na to je ale potřeba výuční list. Tak jsem začal dělat marmelády, sušenky, sirupy a čatní. Vařil jsem si to doma vždycky pro svou potřebu a pro kamarády, ale před devíti měsíci mě napadlo začít jezdit po trzích,“ vypráví David Netolický o svých začátcích. Jako první začal nabízet „Jablko se skořicí” podle starého belgického receptu. „V zahraničí se tomu běžně říká jablečné máslo, ale u nás se to nemůže. Jablka se vaří 24 hodin, až je z toho hustá hnědá pomazánka,“ popisuje recept, který se od května pyšní nálepkou regionálního produktu Krušnohoří.
Ještě cennější je ovšem pro Davida Netolického bronz z The World's Original Marmalade Awards. „V zimě jsem se nudil, tak jsem udělal první citrónovou, pak druhou… Když jsem ji dal ochutnat někomu z přátel, tak samozřejmě vždycky řekl, že je dobrá, ale já chtěl zjistit, jak by si vedla u odborníků. Asi týden před uzávěrkou jsem se dozvěděl o soutěži v Anglii, kterou už pár Čechů vyhrálo a zkusil jsem ji poslat tam. No — a byl jsem třetí,“ usmívá se David Netolický.
Jak dodává, s citrusovými marmeládami je to trochu složitější, než s klasickými jahodovými nebo meruňkovými, které vařila jeho maminka nebo babička. Chemicky neošetřené citróny se musí vymačkat, kůra se třikrát vyvaří, aby nebyla tak hořká, potom se nakrájí, rozmixuje a přidá do vymačkané šťávy. Nakonec přidá prosecco, citrónový likér, a při vaření promixuje.
Alkohol je ingrediencí, se kterou Jirkovák při vaření rád experimentuje. „Chtěl bych zkusit pomerančovou s Aperolem a pak grapefruit s ginem. Zkoušel jsem švestky s portským, ty jsou také dobré. Teď jsem je posílal do jiné soutěže, ale ještě nevím výsledek,“ dodává.
Kromě sladkých marmelád vaří i slané, třeba cibulovou vhodnou k masu.
„Na uživení to zatím není, stále je to hlavně koníček. Časem bych chtěl svůj sen posunout dál a otevřít si vlastní staromódní lahůdkářství,“ uzavírá David Netolický.
Napsal(a): Soňa Šímová
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video