Setkání generací nad bůčkem

Jan Vnouček 2011-12-05 00:06:00

Podbořany – Vzpomínáte na konec filmu Vrať se do hrobu, kde jde postava Milana Šteindlera zkoumat stařečky do domova důchodců a z oken ústavu se line odevzdaná píseň Nikdy se nevrátí pohádka mládí? Tak toho se dnes pod okny domovů pro seniory nedočkáte. Pro samou aktivitu a duševní mladost na to nemají čas. Také se jim už neříká důchodci, jsou to klienti, a mají jedinou smůlu. Že už je prostě někdy tak trochu neposlouchá tělesná schránka. Ale jejich nadšení pro věc je nakažlivé. Alespoň ho od nich musel chytit každý, kdo se zúčastnil společné akce podbořanského domova pro seniory a SOŠ a SOU v Podbořanech.

Večer věnovaný staročeské kuchyni proběhl ve cvičné restaurci učiliště pod vedením učitelů odborného výcviku Tomáše Kratiny a Evy Pospíšilové. Ale oba vedli jen své studenty, kteří měli na starosti vzornou obsluhu. Dámy z domova pomoc nepotřebovaly. Chopily se zástěr a připravily pravou a nefalšovanou staročeskou hostinu. Poctivá kulajda, chlupaté knedlíky se zelím a s vepřovým bůčkem, který se rozplýval na jazyku, a buchty se šimlem, neboli s mákem a tvarohem. Tyto tři lahodné chody uvařily a upekly Jiřina Komanová, Jiřina Mandíková, Laděna Bretschneiderová, Věra Brázdová-Šachová a Stefanie Jerlingová.
Dojem by ovšem nebyl dokonalý bez  perfektní obsluhy ve stylu mnohahvězdičkové restaurace. Tu zajistili studenti 4. ročníku oboru gastronomie Sabina Dolníčková, Jiřina Badičová a Tomáš Čapek.
„Mladí lidé z vaší školy jsou úžasní  a vstřícní. Pro na še klienty jsou obrovskou vzpruhou., Děkujeme za spolupráci panu řediteli Bejčkovi,“ pochvalovala si dlouhodobou kooperaci obou zařízení ředitelka domova pro seniory Marie Henlínová.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video