Vánoční dárek od Panasonicu pro šest stovek lidí: Končíte!

Veronika Salášková 2011-12-06 00:13:00

Žatecko – Už jen do poloviny prosince by měla běžet výroba LCD televizorů v továrně Panasonic v průmyslové zóně Triangle. Po jeho uzavření přijde o práci okolo šesti set lidí. Ironií je, že zde před měsícem a půl jeho vedení slavnostně odhalovalo pamětní desku prezidentu Václavu Klausovi při jeho návštěvě a prohlídce závodu. Tenkrát se o brzkém konci výroby nezmínili ani slůvkem.

„Svolali nás do výrobních prostorů a generální ředitel nám ve svém proslovu, který tlumočil jeden z manažerů z japonštiny, poděkoval za naši práci. Dále nám oznámil, že z důvodů, že razantně klesla poptávka po LCD a plazmových televizích, se Panasonic nachází v krizi a z ekonomických důvodů zde proto výroba skončí. V pátek 16. prosince tohoto roku nastoupí poslední směna. V lednu že už se prý vyřídí pouze výpovědi a výstupní lékařská prohlídka,“ popsal nám jeden z pracovníků Panasonicu, který si nepřál být jmenován. Jeho jméno je ale redakci známé. Podle jeho slov z této zprávy byli všichni zaměstnanci v šoku, ale po jejím vyslechnutí se všichni vrátili ke své práci na linku.
Podobné důvody pro ukončení výroby uvedla i mluvčí společnosti Panasonic AVC Renata Puldová. „Vzhledem k tomu, že poptávka na trhu bude plně pokryta rozšířenou výrobou v hlavním závodě v Plzni na Borských polích, kde společnost funguje již od roku 1996, vedení společnosti nabídlo zaměstnání žateckým pracovníkům v této továrně. Bohužel, se zaměstnanci, kteří nebudou mít zájem o zaměstnání v naší továrně v Plzni, a odmítnou tyto pracovní nabídky, budeme muset rozvázat pracovní poměr,“ dodala Puldová. Podle jejích slov se to týká 231 kmenových zaměstnanců a asi 13 pozic, které měly být obsazeny agenturními pracovníky.
„To není tak úplně pravda,“ nesouhlasil náš zdroj, „v továrně v současné chvíli nepracují jen uvedení kmenoví zaměstnanci ale i zaměstnanci najatí agenturami, kterých je nyní okolo 350. Ti zde samozřejmě přijdou o práci také. Otázkou také je, jak se ukončení výroby dotkne dodavatelských firem,“ vysvětlil.  „Do Plzně z místních nikdo pracovat nepůjde, na dojíždění je to moc daleko, nevyplatí se nám to,“ odpověděl, jaká byla reakce lidí na možnost přejít do plzeňského závodu.
Vysvětlil nám také, že původně existovaly dvě varianty řešení. První z nich byla, že by bylo propuštěno asi 400 až 500 pracovníků THP z Plzně a tak by zůstaly zachovány oba provozy. Nakonec byla vybrána druhá varianta – zavření závodu v Triangle.
V budově tak zůstane pouze původní závod Panasonic Liquid Crystal Display Czech, s.r.o. – bývalá IPS Alpha. „V naší budově tedy opět zůstaneme sami“, potrvdil nově jmenovaný generální ředitel závodu, pan Munekazu Nishihara. Pracuje zde asi 700 zaměstnanců. Podle našeho zdroje už ale měl údajně tento závod žádat Ústecký kraj, od něhož má ještě na rok a půl určenou státní dotaci, o povolení snížení počtu pracovních míst. Kraj mu to ovšem nepovolil. Jaký bude osud tohoto Panasonicu po vypršení dotace, je tak ve hvězdách.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video