Reformu úřadů práce a sociálních odborů provází zmatek

Jan Vnouček 2011-12-09 00:00:00

Podbořany – Nepřipravená. Nedomyšlená. Taková slova nutně napadají každého, kdo se začne blíže zajímat o reformu sociálního systému, která vypukne již 1. ledna. Jedním, z jejích hlavních bodů je tzv. jednotné výplatní místo. Tato změna má sjednotit proces výplaty nepojistných dávek sociální ochrany. Rozhodování a administraci těchto dávek tak  již od 1. ledna nebudou provádět městské úřady, ale pouze Úřad práce ČR.

„Sjednocením dávkových agend v rámci Sociální reformy I. dochází ke zvýšení komfortu klientů z hlediska územní dostupnosti. Tento krok přináší možnost efektivnějšího řízení a administrace dávek i lepší kontrolovatelnost využití prostředků státu. Analytický materiál Agendy a územní působnost Úřadu práce ČR mj. konstatoval, že „sjednocení výplaty dávek přináší pozitivní změny jak pro klienty tak i správce systému,“ vychvaluje svůj krok ministerstvo práce a sociálních věcí na informační internetové stránce Sociální reforma-změny 2012.
Ještě na začátku prosince však nebylo jasné, jak kupříkladu v Podbořanech tato změna proběhne v praxi. Kolik lidí přejde z městského úřadu na úřad práce? A kolik jich na městském úřadě zůstane? Přesné odpovědi na tyto otázky ale pouhé tři týdny před startem reformy neznají na krajském úřadu práce, ani na podbořanském městském úřadu.
Tisková mluvčí Úřadu práce, krajské pobočky v Ústí nad Labem, Eva Maříková přislíbila, že informace zjistí, ale přes urgence své odpovědi do uzávěrky nezaslala. Na radnici v Podbořanech čekají, kolik pracovníků si úřad práce převezme. A na samotném sociálním odboru logicky panuje nervozita.
Dávkovou agendu na ní prozatím vyřizuje 6 pracovnic. „Podle předběžných informací by pod úřad práce měly přejít tři z nich,“ sděluje opatrně vedoucí odboru Kamil Hajný. „Ale je to informace k dnešnímu dni, může se to třeba zítra změnit,“ dodává. „Jsme předběžně domluveni tak, že kolegyně by se minimálně 3 měsíce fyzicky nestěhovaly, ale zatím by zůstaly sedět stále na městském úřadě,“ doplňuje. A co ostatní? „1 až 2 by měly pravděpodobně vykonávat terénní sociální práci v rámci obce,“ neví sám Hajný, jak početný jeho odbor bude po Novém roce. Z jeho slov ale vyplývá, že  na všechny pracovní místo nezbyde. Jistotu tak mají pouze sociální kurátorky a pracovnice, které mají na starosti péči o dítě, jichž se reforma nijak nedotkne.
Více neví ani tajemník radnice Martin Gutzer. „Podle původních informací mělo pod úřad práce přejít 5 pracovníků, teď se mluví jen o třech, což zaměstnance samozřejmě vyděsilo. Navíc s nimi zatím úřad práce  neuzavřel řádnou pracovní smlouvu, a když jsem se jich ptal, tak s nimi dokonce zatím ani nejednal. Takže nevím, kdo je bude po 1. lednu zaměstnávat,“ seznámil se smutnou situací. „Mělo o tom být ale dávno jasno, protože   existují určité zákonné výpovědní lhůty, které se teď už nedají stihnout. Měl jsem pro městskou radu připraven materiál, kde jsem navrhoval dát jim od 1. 1. výpověď pro nadbytečnost, protože už je nebudeme potřebovat. Tak to udělali v Teplicích. Ale rada rozhodla ještě počkat, až začne platit příslušná legislativa,“ uvedl Gutzer.
„Každopádně jsem zvědavý, jak to v lednu bude vypadat. A taky jsem rád, že žijeme v tak bohatém státě, že pouhých 9 let po reformě státní správy, která ji s velkými náklady přiblížila lidem, dochází za velkých nákladů zase k její demontáži,“ uzavřel ironicky podbořanský tajemník.

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video