Sto let republiky: oslavy probíhají celý týden

Alla Želinská 2018-10-24 18:05:00

Podbořansko - Již od pondělí si ve školách, gymnáziích, jednotlivých třídách, spolcích, obcích a městech si připomínají a slaví stoleté výročí Československé republiky.

Školy v Podbořanech celý tento týden slaví 100 let republiky. Například budova ZŠ TGM je vyzdobena v duchu první republiky, žáci I. stupně navštěvují výstavy, přednášky a i výuka je přizpůsobena historickému výročí. V patek 26. října vše vyvrcholí v zahradě u žlutého kostela, kde školáci zasadí lípu s odkazem pro další generace. Na doporučení památkářů bude zasazena na místo, kde stál podobně velký strom do roku 1963. Všichni se potom přesunou na náměstí, kde vypustí 100 balonků s přáním.

ZUŠ Podbořany uspořádala v pondělí sváteční koncert ke 100. výročí vzniku republiky. Vystoupili pedagogové ZUŠ Podbořany a jejich hosté z uměleckého světa, kteří přednesli repertoár skladatelů světové hudby. Na slavnostní akci pozvali představitele města a širší kulturní veřejnost regionu.

Procházka první republikou, v tomto stylu se ponese v pátek 26. října od 10 do 13 hodin projektový den Gymnázia a SOŠ Podbořany u příležitosti 100. výročí založení ČSR. V budově A gymnázia na návštěvníky čekají krátké přednášky o umění, politice, národnostech, sportu, bankovkách, filmu, hudbě… Nebude chybět prvorepubliková „cukrárna“, salón krásy a fotoateliér i pěkná podívaná na dobové oblečení samotných studentů, učitelů či jejich hostů.

V tento den také zástupci města spolu s dětmi, rodiči a dalšími zájemci vysadí na zahradě mateřské školy v Žatecké ulici „Strom svobody“, lípu, ke 100. výročí republiky. Akce začne v 15 hodin, kdy děti vystoupí s krátkým programem, součástí bude i uložení schránky ke kořenům – pro příští generace. Pak si všichni opečou buřty.

Také Očihov připomíná 100. výročí české státnosti. Obec a dobrovolní hasiči proto v sobotu 27. října vysadí na paměť dalším generacím lípu svobody jako připomínku této historické události. Začátek slavnosti je v 16 hodin na prostranství před obecním úřadem.

100 let od vzniku Československé republiky oslaví i Společenstvo pro památky Podbořanska, a to v sobotu 27. října, kdy na příjezdové cestě k hradu Křečov kolem poledne slavnostně vysadí lípu, náš národní strom. Připomene si tak nejen vznik republiky, ale i význam důležitých slov jako je svoboda a demokracie. Součástí akce bude také uložení časové schránky se vzkazy a předměty jako poselství budoucnosti.

Spolek Naše Buškovice zasadí strom svobody v sobotu 27. října ve 13 hodin, a to na návsi v Buškovicích před obchodem. Ve Vroutku odhalí pamětní desku u lípy republiky na náměstí. Dojde k tomu ve sváteční neděli 28. října ve 14.05 hodin.

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video