Úředník dostal za braní úplatků jen podmínku. Hlavně kvůli nekvalitním důkazům policie

Jarka Cibulková 2011-12-15 01:02:00

Louny, Žatec – I když to zpočátku středečního líčení vypadalo, že by mohl Okresní soud v Lounech zprostit obžalovaného Jaroslava Starého (61) obžaloby, vše nakonec bylo jinak. Bývalý úředník žatecké radnice a bývalý zastupitel Loun za KSČM byl odsouzen za přijímání úplatků k podmínce na 2 roky, soud mu poté uložil podmínečný odklad se tříletou zkušební dobou. Podle rozhodnutí trestního senátu musí Starý uhradit 60 tisíc korun, které přijal od svých dvou spoluobžalovaných. Pokud tak Starý neučiní, jako náhradní trest mu soud vyměřil 6 měsíců ve vězení. Dalších pět let nesmí vykonávat zaměstnání ve státní správě.

Případem se přímo na žatecké radnici zabývali zhruba rok pracovníci Útvaru pro odhalování zločinu. Starý měl brát peníze za rychlejší schválení technické způsobilosti vozidla zhruba po tři roky. Podle obžaloby státního zástupce mu měl dávat mladší muž za každou žádost tisícovku, starší pak částky nižší. Oba muži byli odsouzeni lounským soudem za trestné činy podplácení k podmínečným trestům. Všichni tři obžalovaní byli dosud netrestaní.
Svou vinu přiznal pouze mladší muž z Chomutova, který následně usvědčil oba spoluobžalované. I když poté před soudem svou výpověď změnil. Na dotazovaný rozpor poté řekl, že byl nucen policisty, kteří ho vyslýchali. Právě oni muži zákona byli voláni ve středu do Loun. Oba shodně vypověděli, že výslech obžalované byl plynulý a bezproblémový, ještě si vzpomněli na to, jak si právě všechno dobře vybavoval a pamatoval se. Zajímavým poznatkem bylo, že se nejmladší z obžalovaných vyšetřovatelů ptal, jak to že nejsou obžalováni i jeho bratranci a strýci, kteří stejně jako on Starému na úřadě také dávali do desek peníze navíc.
K soudu pak přišli i příbuzní z Chomutova, kteří ale všichni uvedli, že si obžalovaný vymýšlí a trpí psychickými problémy. Soudu všechno stačilo, i když se uvažovalo, zda neodročí hlavní líčení kvůli vyžádání zprávy ohledně psychického stavu obžalovaného.
Všem obžalovaným uložil soud výchovné tresty v podobě podmínky, Starému hrozilo za braní úplatků až 8 let. Státní zástupce ve své závěrečné řeči poukázal na nekvalitní obrazovou a zvukovou techniku policie, kterou nastražila Starému do kanceláře. Advokát J. Starého chtěl pro svého klienta zproštění obžaloby v celém rozsahu. Své tvrzení podepřel tím, že na jediné výpovědi nemůže být postaven odsuzující rozsudek.
Vynesený verdikt Okresního soudu v Lounech je nepravomocný, jelikož se všichni obžalovaní odvolali ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video