Věcně a věčně zamilovaný. Karel O. Hájek vystavuje v Galerii Sladovna

Hedvika Mašková 2018-11-01 12:00:00

Až do konce listopadu probíhá výstava s názvem ,,Věčně zamilovaný Karel O. Hájek“ v Galerii Sladovna v Žatci. Nevšední výstavní prostor zrekonstruované historické budovy dává bronzovým sochám ústeckého rodáka možnost projevit se ve zcela jiném pojetí. Autorská instalace děl poskytuje divákovi mnohdy kuriózní průhledy, a to obzvlášť v zaplněném interiéru během vernisáže, kterou si nenechalo ujít několik desítek lidí.

,,Nejdříve jsem v žatecké galerii vůbec vystavovat nechtěl, ale když jsem viděl zdejší prostory, tak jsem nakonec kývnul. Přemýšlel jsem, jak výstavu nazvat. Jednou jsem se díval z okna a napadlo mě spojení ,,Věcně zamilovaný“, kdy by byl jen graficky znázorněný háček na ,,c“, takže by to oscilovalo mezi tou věcností a věčností,“ líčí sochař Karel O. Hájek.

Na výstavě v Galerii Sladovna mají do konce listopadu návštěvníci možnost obdivovat tři desítky soch, skleněných plastik a závěsných věcí, mezi nimiž naleznou jednak akrylové a olejové obrazy, tak i prostorové asambláže.

Některé stěny a zkorodované pletivové příčky oživily básně pocházející rovněž z autorovy dílny. ,,Když jsem občas frustrovaný a pláču, tak napíši báseň, abych si ulevil. A jelikož jsem měl vždy málo obrazů, tak jsem využíval při výstavě texty básní na zdech. Zjistil jsem, kromě jiného, že texty lidi zdrží na výstavě déle, protože jsme zvyklí si vše číst. Kdyby byly na výstavě jen sochy, tak výstavu lidi jen prolétnou. Texty mají k sochám určitý vztah a snažím se je podle toho instalovat,“ vysvětluje Karel O. Hájek.

I když byly poslední sochy, které přiváželi sami soukromí sběratelé, instalovány ještě několik desítek minut před začátkem vernisáže, akce se povedla na výbornou. Úvodní slovo Miroslava Podrabského z galerijního kreativního týmu doplnil sám autor a návštěvníky také uvítal ředitel Chrámu chmele a piva Ondřej Baštýř: ,,Jsem moc šťastný, že pan Hájek ještě našel sílu a rozhodl se uspořádat další výstavu. Jsme poctěni, že je u nás poprvé vystavuje ústecký rodák a umělec. Myslím si, že umění je z trochu jiného soudku, než jsme zde v Žatci zvyklý. Užijte si výstavu!“

Tu slavnostně zahájila hudební a sourozenecká dvojice Eliška a Qiudo Lüftnerovi.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video