Gymnázium oslavilo 100 let vzniku republiky, a to stylově a za účasti významných hostů!

Hedvika Mašková 2018-11-17 17:00:00

Konec posledního říjnového pracovního týdne patřil oslavám 100 let od založení Československa na žateckých školách. Velkolepě se ho rozhodli pojmout studenti i pedagogický sbor Gymnázia v Žatci. Byla vysazena lípa republiky, zpívala se hymna, fotila česká vlajka, vystavovaly se historické artefakty, konaly se přednášky a to vše stylově v duchu první republiky. Den nemohl začít nijak jinak než chlebem a solí. Na základní škole Komenského alej a SOA a SPSE v Žatci byly den nato vysazeny další lípy republiky.

Na projektový den žateckého gymnázia byli pozvání zástupci města, včetně starostky Zdeňky Hamousové, i středních a základních škol v Žatci. ,,Když jsem přišla byla jsem ohromená, jak gymnázium a vy, studenti, jste se k významnému výročí postavili. Velmi vám za to děkujeme,“ začala úvodním slovem starostka Zdeňka Hamousová. Připomněla všem přítomným, že vznik Československa byl dlouhodobým procesem a se studenty se podělila o cenné informace o tom, jak vznik Československa probíhal u nás v Žatci. ,,Doufám, že všichni společně budeme nejen hrdými Žatečany, ale také hrdými občany naší krásné České republiky,“ dodala na závěr společně s obeznámením s projektem ,,Lípy republiky/Stromy svobody 1918-2018“. V našem městě se jednalo o lípu, která byla vysazená v tomto roce jako druhá v pořadí. První vysadil 13. října Svaz letců u památníku válečným letcům.

Během slavnostního dne se s ředitelem Městské policie v Žatci rozhodla starostka Zdeňka Hamousová také poděkovat a obdarovat strážníka Ondřeje Koubu. ,,Není jednoduché starat se o bezpečnost obyvatel ve městě a umět reagovat na každodenní nenadálé situace. Když je vše v pořádku, tak vlastně ani pomoc druhých nepotřebujeme. Uvědomujeme si, že zde máme policii a záchranné služby, ale v situacích, kdy nastává krizová situace, ve které jde o život, tak je vždy strašně důležité zachovat se lidsky, kolegiálně. Bez ohledu na vlastní bezpečí nebo nebezpečí bychom měli poskytnout pomoc druhému, který ji potřebuje. Strážník městské policie Ondřej Kouba v letošním roce dvakrát dokázal, že je mužem na správném místě, protože pomohl v obou případech zachránit život, a to sice tak, že opravdu bez jeho konkrétního zásahu už by mezi námi dotyčné osoby nebyli. Jeho výkon a reakce byly takové, že si získal respekt mezi ostatními kolegy i mezi námi, kteří s městskou policií spolupracujeme. Svým postojem ukázal, co je důležité – umět se v danou chvíli správně rozhodnout. Nastala situace, kdy byl na služebně sám, a přišlo urgentní hlášení, při kterém bylo potřeba zasáhnout. Neváhal, skočil do auta a nechal služebnu policie na dohled pouze kolegovi kontrolující kamerový systém. Strašně si jeho počínání cením, jelikož si myslím, že ne každý by se tak rozhodl. Ondřej vyhodnotil, že záchrana člověka je důležitější,“ řekla na dvoře žateckého gymnázia Zdeňka Hamousová a předala strážníkovi Koubovi památeční dar – hodinky, na kterých je vyryto ,,Za záchranu života“ a dodala: ,,Hodinky, i když přestanou být módním doplňkem, budou připomínat, že jsi člověkem na svém místě, a že si tě vážíme.“

,,Je pro mě obrovskou ctí před vámi dneska stát. Moc děkuji vedení města – starostce a zároveň senátorce Zdeňce Hamousové, paní tajemnici, řediteli městské policie a vlastně vám všem. Nikdy jsem nic podobného nezažil. Je to pro mě zcela nový nepopsatelný pocit. Děkuji. Snad se ještě někdy uvidíme,“ řekl po převzetí daru Ondřej Kouba.

Lopatkou či hrstí hlíny mohli poté všichni přítomní popřát předvysazené lípě, aby se jí na dvoře gymnázia dobře dařilo. ,,Doufám, že zde lípa poroste ještě v době, kdy zde vy, naši studenti, budete kolem vodit svá vnoučata,“ podotkl ředitel žateckého gymnázia Miroslav Řebíček.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video