Ekonomické školství v Žatci oslavilo v minulém týdnu jubilejních 70 let

Hedvika Mašková 2018-12-01 18:30:00

Oslavy 70 let ekonomického školství v Žatci probíhaly minulý pátek a sobotu, a to kde jinde, než v budově místní obchodní akademie. Její dveře se otevřely všem absolventům, bývalým učitelům a pracovníkům i dalším příznivcům školy. Na ty čekal bohatý program, který oficiálně odstartoval v malé tělocvičně, kde své projevy přednesl nejen nový ředitel Obchodní akademie a Střední odborné školy zemědělské a ekologické v Žatci Jiří Karas, ale také náměstek krajského hejtmana pro školství Petr Šmíd a oba místostarostové Žatce – Jaroslav Špička a Radim Laibl, kteří oba jako bývalí studenti zavzpomínali na svá školní léta.

,,V každé dobré rodině jsou narozeniny důvodem k oslavě. Při sedmdesátých narozeninách má již člověk kus života za sebou. Je plný zážitků a zkušeností. Mladičkou nerozvážnost střídá klid a důstojnost. Člověk zná hodnotu práce a především života. Vzdělávací instituce jsou na tom podobně. V dobách vzniku měly dokázat smysluplnost a potřebu své existence, v dobách raných dokázat potenciál a vitalitu, v dobách dospělosti pak kvalitu a zodpovědnost k tradici. Domnívám se, že naše škola naplňuje všechny zmíněné atributy,“ řekl v úvodu svého projevu ředitel Jiří Karas a na závěr dodal: ,,Je snem každého rodiče a učitele, aby žáci, kteří vycházejí školy, měli mnoho vědomostí a málo špatných lidských vlastností. Taková cesta existuje. Vidím ji ve správných vzorech, tedy například v učitelích a rodičích. Přeji škole z celého srdce svědomité žáky, spolupracující rodiče a profesionální učitele.“

K dalším gratulantům školy se přidal náměstek hejtmana Ústeckého kraje Petr Šmíd: ,,Velice si vážím pozvání na tuto akci, protože jsem se dozvěděl, kolik absolventů této školy prožilo úspěšný profesní život. Chtěl bych popřát stávajícím studentům, aby je čekal stejný osud, aby prožili šťastný a spokojený život. Chtěl bych popřát učitelům, kteří se o ty mladé lidi starají, a chtěl bych popřát škole minimálně dalších sedmdesát let.“

Na školní léta pak zavzpomínali a škole popřáli do dalších let mnoho úspěchů oba žatečtí místostarostové a zároveň absolventi ekonomické školy Jaroslav Špička a Radim Laibl, který věří, že škola vychová kvalitní lidi, kteří je časem v jejich funkcích nahradí.

Následoval krátký kulturní program, jehož se zhostili sami studenti. Všem přítomným ukázali, že nejsou jen zdatnými začínajícími ekonomy, ale také mnohostranně talentovanými umělci. Předvedli, že mají skvělé rétorické, pohybové i hudební schopnosti a hlavně, že si ze sebe umí udělat legraci! Na závěr pak společně zazpívali píseň mimořádně složenou pro daný okamžik.

Během dne byly rovněž vyhlášeny výsledky soutěží Mladý ekonom, která byla určená pro žáky devátých tříd žateckých základních škol a také Soutěže v elektronické komunikaci, která proběhla na škole tento měsíc. Večer se pak absolventi a učitelé společně sešli na Chrámu chmele a piva.

Budova, v níž se současná žatecká obchodní akademie nachází, byla postavena v roce 1926. Sídlil zde Státní učitelský ústav, který posiloval české školství v německém pohraničí. Během válečných let sloužily prostory budovy jako lazaret nejprve pro německé, a poté pro sovětské vojáky. Po válce zde byla Vyšší škola výživy a v roce 1948 zde započalo ekonomické studium na Vyšší hospodářské škole. Od šedesátých let pak nesla škola název Střední ekonomická škola a v letech devadesátých byla přejmenována na Obchodní akademii. V roce 2011 k ní byla na základě usnesení Zastupitelstva Ústeckého kraje připojena Střední odborná škola zemědělská a ekologická v Žatci, s níž nese nyní Obchodní akademie společný název.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video