Ve Staré papírně se bude dražit! Peníze půjdou na dobrou věc

Hedvika Mašková 2018-12-16 18:00:00

V budově bývalých papíren bude od 19. do 21. listopadu probíhat výstava abstraktních obrazů žatecké malířky Aleny Bojtarové. V pátek, poslední den výstavy, pak proběhne dražba, jejíž výtěžek bude věnován mamince onkologicky nemocného chlapečka na rehabilitační léčbu. O tomto dobročinném nápadu, celebritách, jež přijali pozvání na akci a o obrazech, které spojuje téma onkologie, se dočtete v rozhovoru s Alenou Bojtarovou.

• Výstava vašich obrazů, která probíhala od začátku listopadu ve Dvoře U svatého Jakuba, se zanedlouho přesune do prostor Staré papírny. Jaké obrazy jsou k vidění?

Na výstavě jsou k vidění abstraktní obrazy, které však mají jedno zaštiťující téma – onkologie. Co se týče utrpení, nemoci a výhry nad ní.

Jde o příběhy lidí, kteří mají své zkušenosti s touto závažnou nemocí. V obrazech je vše naznačeno.

Některé z obrazů zpodobňují také anděly, kteří lidi chrání od počátku do konce jejich životů.

• Součástí výstavy vašich obrazů bude také jejich dražba. Její výtěžek je určen ve prospěch Nadačního fondu Šance onkoláčkům. Prozraďte, na co konkrétně peníze půjdou?

Peníze jsou určené pro onkologicky nemocného chlapečka, který bydlí v Žatci.

Chlapeček sice patří pod nadaci, ale já jsem si ho konkrétně vybrala, a proto peníze poputují rovnou k němu. Nebudou dány na účet nadace, která by je přerozdělovala podle svého pořadníku.

Peníze budou určené na rehabilitaci, která stojí čtyřicet tisíc.

• Co vás k tomuto nápadu přivedlo?

V prosinci roku 2016 byl můj syn po operaci tříselné kýly hospitalizován ve Fakultní nemocnici Motol. Nadační fond Šance onkoláčkům mu věnoval obrovský pytel Mikulášské nadílky. Já jsem od nich dar nechtěla přijmout, protože jsem si řekla, že můj syn, ačkoli měl hodně velkou kýlu, není až tak nemocný jako třeba jiné děti. Přišlo mi to líto, ale ředitelka nadačního fondu Lenka Klasnová odvětila, že je vše v naprostém pořádku, že dárky jsou určené pro všechny děti, které byly během svátku svatého Mikuláše v nemocnici hospitalizovány.

Přemýšlela jsem, jak bych, jako samoživitelka tří dětí, mohla nadačnímu fondu tuto milou pozornost vrátit. Ať bych dala pět set korun, tak by to bylo stále málo. Chtěla jsem totiž pozvednout jméno nadačního fondu i tady v Žatci, protože málokdo má o něm ponětí, kromě tedy maminek onkologicky nemocných dětí. První, co mě napadlo, bylo, že dám kasičku k sobě do práce, kde budu sbírat penízky od lidí. Říkala jsem si ale, že je to stále málo. Že to chce ještě něco. A jelikož od malička strašně ráda maluji, napadlo mě udělat výstavu obrazů, abych získala více peněz. Snad se to podaří.

• Na jaké ceně bude dražba obrazů začínat?

Poněvadž chlapeček potřebuje čtyřicet tisíc, aby měl šanci vstát z vozíku, vyvolávací cena každého obrazu bude 500 korun a o tuto částku bude cena navyšována. Cena jednoho obrazu se tedy může pohybovat od tisíce korun výš.

• Kolik obrazů se bude dražit?

Bude to celkem 21 obrazů malovaných akrylovými barvami. Toto číslo pro mě vždy hodně znamenalo – hlavně štěstí.

Kromě jednoho obrazu jsou všechny rozměrově téměř stejné (50x50 cm). Liší se jen jeden. Jde o obraz anděla, který má na výšku skoro jeden metr. Pro tento obraz jsem si vzala inspiraci z anděla vytvořeného z korálků, kterého dostal můj syn v balíčku Mikulášské nadílky v Motole. Vytvořilo ho onkologicky nemocné dítě.

• Kolik byste si přála, aby se za obrazy vydražilo peněz?

Můj sen je čtyřicet tisíc, protože bych chtěla, aby chlapeček, díky rehabilitacím, konečně chodil.

Nebudu se zlobit, ani kdyby se vydražilo více peněz (smích). O to více by si pak mohla maminka dovolit. Třeba nějakou pěknou dovolenou k moři, což by chlapečkovi také velmi prospělo.

• Řekněte mi princip dražby. Jak bude probíhat?

Dražba bude probíhat veřejně, k čemuž mám povolení od Města a potvrzení notářky. Vše bude probíhat zcela regulérně. Nikdo mě nemůže nařknout z toho, že bych si penězi mohla nějak přilepšit já sama, což by mě nikdy v životě nenapadlo!

Jsem v kontaktu s moderátorem Slávkem Bourou, který mi přislíbil účast na akci a měl by za povolení notářky dražbu vést. Přítomná bude také paní starostka Zdeňka Hamousová, která mi před týdnem volala a oznámila mi, že při dražbě bude přítomná i jedna ze slavných popových zpěvaček, ale neprozradila která…

Když si někdo obraz vydraží, tak přijde k paní notářce, odevzdá peníze a převezme obraz.

Ihned po dražbě budou všechny peníze mamince nemocného chlapce předány.

• Mohou návštěvníci i během probíhající výstavy nějak přispět na nadační fond?

Ve Dvoře U sv. Jakuba byla kasička – dobrovolné vstupné na Nadační fond Šance onkoláčkům. Do papírny se již kasička přesouvat nebude. Tam už půjde o to, aby se lidi přišli podívat, který obraz by chtěli. Už teď mi někteří lidé píšou, který obraz by se jim líbil (smích).

• Jak si ceníte spolupráce institucí, které vám s tímto obdivuhodným dobrým skutkem pomáhají?

Sponzoři ke mně byli strašně milí. Říkali, že jde o nádhernou věc, která je v Žatci vůbec poprvé. Město se zachovalo velmi hezky a stejně jako pan Černý ve Dvoře U sv. Jakuba, mi poskytlo zadarmo prostory, které jsem potřebovala. Chtěla bych jim tímto strašně moc poděkovat.

• Jak dlouho se malování věnujete?

Prakticky od malička. Nikdy jsem nenavštěvovala základní uměleckou školu, jelikož jsme bydleli na vesnici a moji rodiče byli pracovně velmi zaneprázdnění. Jsem tedy samouk.

Moji rodiče, jak bývá zvykem, mě jako malou za mé výtvory moc chválili (smích). Od patnácti jsem pak začala tvořit abstrakci, a to už se začalo líbit lidem v širším okolí. Jednalo se o kresby, které mám dodnes schované.

• Tvoříte spontánně nebo potřebujete k tvorbě impuls?

K obrazům na výstavě jsem měla impuls toho, co všechno se mi za poslední dva roky stalo. Jde také o potřebu pomoci nemocným dětem.

Když jsem si povídala s lidmi, kteří mi vyprávěli své příběhy a zkušenosti s onkologickým onemocněním, už se mi v hlavě promítalo, jak bude obraz vypadat.

• Dá se za vašimi abstrakcemi najít tedy nějaký konkrétní motiv? Má každý z nich svůj příběh?

Ano. Například obraz ,,Štěstí“ vychází z příběhu maminky, která nemohla mít miminko, a pak jí štěstí spadlo do klína a ona otěhotněla. Na obraze však okolo embrya létají andílci, kteří ho chrání, ale ne až tak, protože když se chlapeček narodil, byl onkologicky nemocný. Pozadí obrazu je proto černé.

Obraz ,,Výhra“ jsem pak třeba namalovala na motivy příběhu pána, který vyhrál nad rakovinou plic.

• Máte již teď v hlavě nějaký další obdobný nápad?

To mám! Slyšela jsem o tom, že existuje nemoc motýlích křídel, kdy se dělají na těle puchýřky, a kůže odpadává, srůstají klouby a nejtěžší fáze končí smrtí. Je to ošklivá nemoc, kterou se zabývá nemocnice v Brně.

Chtěla bych svůj nápad zrealizovat, ale v jiném městě. To může být problematické, jelikož zde v Žatci mám přátele, kteří mi s akcí pomáhali a v jiném městě mě nemusí veřejnost přijmout.

Chtěla bych další obrazy malovat olejovými barvami.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video