Dárci krve převzali ocenění

Hedvika Mašková 2018-12-23 18:00:00

Slavnostní předávání a oceňování bezpříspěvkových dárců krve ze Žatecka proběhlo v prostorách restaurace Steišn v hotelu Černý Orel. Celkem bylo předáno 32 ocenění. Zhostila se ho ředitelka Oblastního spolku Českého červeného kříže v Lounech Lenka Vacková. Přítomní byli také mj. vrchní sestra z žateckého transfuzního oddělení Iveta Krausová, zástupci některých zdravotních pojišťoven a také místostarosta Radim Laibl.

,,Vnímám krev jako nejdůležitější tekutinu člověka a její darování jako nejušlechtilejší dar člověka člověku. Bezplatně darovat krev a podílet se na záchraně života je v dnešní době, kdy se vše přepočítává na peníze, o to krásnější. Dovolte mi vyjádřit obdiv a poděkování za to, že zde mohu být s vámi,“ pronesl na slavnostním ceremoniálu místostarosta Radim Laibl.

,,Skutečně není nic lepšího než lidská krev. Byť je rok 2018, nemůžeme ji ničím jiným nahradit. Tím, že máme tolik hodných lidí, máme naší práci a můžeme pomáhat ostatním. Spolupracujeme s Nemocnicí Žatec a Kadaň a většina krve se tak vrací našim spoluobčanům. Jsme rádi, že jak se navyšuje počet krve, kterou potřebujeme, se i mírně navyšuje počet dárců,“ navázala na slova Radima Laibla pracovnice žateckého transfuzního oddělení Kateřina Vrabcová.

Po úvodních slovech bylo zahájeno slavnostní předávání ocenění. Zahájeno bylo předáním celkem třech Zlatých křížů II. třídy za 120 bezpříspěvkových odběrů krve. Ty dostali René Sádovský, Ivan Šauer a Milan Vik. Zlaté kříže III. třídy za osmdesát odběrů krve byly předány dva, a to Martinu Borovskému ze Žatce a Davidu Ševčíkovi z Libočan. Zlatou medaili profesora Jana Jánského za čtyřicet odběrů získalo devět místních občanů a Stříbrnou medaili profesora Jana Jánského za dvacet bezpříspěvkových odběrů krve osmnáct žateckých obyvatel.

Světový den dárců připadl letos na 14. červen a byl jeho třináctým výročím. Aktuální heslo zní: ,,Buď tu pro ostatní, daruj krev, poděl se o život.“. Myšlenka bezpříspěvkového dárcovství krve se datuje od roku 1960. První ocenění se uskutečnilo ale až v roce 1964.

Jednou za dva roky se také oceňují dárci plaketou Dar krve – dar života za 250 a více bezpříspěvkových odběrů krve. Oceňování vyšlo právě na tento rok a za náš okres se slavnostního udílení probíhajícího v Praze účastnil i lounský občan Václav Brantner, který měl cca 269 bezpříspěvkových odběrů. Praha ocenila také dárce za 160 odběrů a to Zlatým křížem I. třídy. Celkem bylo oceněno 105 dárců z celé České republiky. Deset procent z nich tvořili občané z okresu Louny.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video