Začala demolice budovy školy na Kamenném vrchu

Soňa Šímová 2018-12-23 08:59:00

CHOMUTOV (soš, bra) — Uplynulý pátek započala demoliční firma s bouráním bývalé základní školy na Kamenném Vrchu. Budova, která už léta chátrá a stala se terčem vandalů a podivných existencí, uvolní místo pro parkovací plochy.

Šestá základní škola na Kamenném vrchu se poprvé otevřela v roce 1983 pro celkem 500 žáků. V té době nabízela dva učební pavilóny, další pro mimoškolní výchovu, administrativní budovu a jídelnu. Již za provozu pak postupně přibyla ještě jedna část a dvě tělocvičny. Po dispoziční stránce to je typová škola. Pavilony byly zpracované jako typové typizačním ústavem Ministerstva školství ČSSR v roce 1978.

Skelet je doplněn keramzitbetonovými prefabrikovanými stěnami. Ve stejné technologii byly postaveny všechny školy od Březenecké po Písečnou. Založení stavby bylo velmi náročné vzhledem k velmi svažitému terénu pod Kamenným vrchem a nedalekému korytu Podkrušnohorského přivaděče Ohře. Školu tvoří šest pavilonů o jednom až třech podlažích spojených dvoupodlažním spojovacím objektem.

Trojice pavilonů byla určena pro výuku, v ostatních pavilonech byly umístěny družiny, dvě tělocvičny a kuchyň s jídelnou. Součástí jednoho z pavilonů je kryt civilní obrany, který je vytvořen z monolitické betonové konstrukce.

Zpočátku byla škola velmi využívána, v roce 1991 měla 753 žáků, postupně ale o žáky přicházela; během posledního roku výuky do ní chodilo okolo tří stovek žáků. Děti ze školy definitivně odešly v roce 2004 a budova byla v rámci optimalizace školství definitivně uzavřena. Žáci pak byli převedeni na základní školy na Písečné, Zahradní a Březenecké. Od té doby se zvažovalo několik projektů k využití budovy. Nevyšly kupříkladu vědecko–technický park ani ubytování pro seniory, o pronájem ani koupi neměl nikdo zájem. V roce 2015 ukončilo město smlouvu se soukromou firmou, která areál střežila. Škola se poté během chvíle proměnila ve zdevastovaný komplex plný podivných existencí, okolo kterého se místní báli procházet.

Ve škole někdy i několikrát denně zasahovaly hlídky městské policie, byla v ní úmyslně zakládány ohniště, zasahovat museli proto i hasiči.

V první etapě se bude bourat někdejší pavilon prvního stupně, kuchyň s jídelnou a zadní jednopatrový pavilon, kde bývaly učebny a družiny. Součástí demolice je také takzvaný krček do zadního pavilonu a přilehlé zpevněné plochy.

„Demolice by měla jít jednoduše. Veškerý materiál, který tu je, se bude recyklovat na kamenivo pod silnice, haly a podobně, jako náhrada přírodního kameniva. Termín dokončení je 28. února 2019, upřesnil stavbyvedoucí bourací firmy Pragotrade Bohuslav Vykouk.

Město první část demolice vyjde na osm milionů korun.


Foto: Původně měla být demolice základní školy na Kamnném Vrchu zahájena už na konci listopadu, ale kvůli poruše bouracího stroje musela být odložena na pátek minulého týdne. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

Kurátor Chmelařského muzea - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: průvodcovské služby s komentovanými prohlídkami * zpracování účetních dokladů (evidence skladu, pokladny apod.) * účast na veletrzích cestovního ruchu a kulturních akcích ve městě * aktualizace webových stránek muzea a fb * obnova a realizace expozic muzea. Požadujeme: SŠ vzdělání zakončené maturitou * dobré komunikační dovednosti * základní znalost AJ * znalost NJ výhodou * praxe v cestovním ruchu výhodou * samostatnost, ochota učit se novým věcem. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Operátor CNC mechatronického soustruhu, obráběč kovů

Náplň práce: obsluha a programování CNC obráběcího centra (soustruhu) * stanovení obráběcích parametrů a sestavení nástrojů a materiálů * kontrola nastavení strojů a kontrola nástrojů, kontrola průběhu práce během výrobního procesu * provádění kontrolního měření vyráběných součástek pomocí různých měřících a zkušebních přístrojů. Požadujeme: SŠ/SOU vzdělání - technické strojní * znalost řídícího systému Fagor * znalost čtení technických výkresů * schopnost samostatně určit technologický postup soustružení a zvolit potřebné nástroje a materiály. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz


Strojní zámečník - Chmelařství, družstvo Žatec

Náplň práce: výroba a montáž česacích linek * zámečnické a svářečské práce. Požadavky: SOU/SŠ vzdělání technické * svářečský kurz na kyslíko-acetylenové svářování plamenem * svářečský průkaz na svařování elektrickým obloukem v ochranné atmosféře. Nabízíme: zázemí stabilní firmy * odpovídající mzdové ohodnocení * zajímavou práci * benefity v rámci sociálního programu.
Kontakt: Ing. Milan Vlček
Tel.: 415733207
WWW: https://www.chmelarstvi.cz/images/aktuality/chmelarstvi-prace_170x150_c19oprava.pdf
E-mail: prace@chmelarstvi.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video