Co se bude ve městě v tomto roce zvelebovat a stavět?

Hedvika Mašková 2019-01-10 17:00:00

Nákladní ulice, Nerudovo náměstí, městský archiv a kuželna, rozšíření sběrné sítě odpadů, střecha ZŠ Komenského alej, doplnění zeleně a parkovacích míst, tribuna Slavoj Žatec, hradby a území pod nimi, smuteční síň na městském hřbitově,… Na tyto a mnohé další investiční akce poputuje částka 311,5 milionů korun, kterou město pro letošní rok schválilo. Dalších 115,8 milionů korun se převádí z loňského roku, kdy se některé z akcí nedokončily nebo nebyly ani zahájeny.

„Plán investic je rozdělen na investiční akce, které jsou ve fázi přípravy (studie, projektová dokumentace) nebo realizace popřípadě převáděné investiční akce. Také je zde zřetelné případná možnost využití finančních prostředků dotačních titulů. Veškeré investiční akce jsou v souladu se schváleným Strategickým plánem rozvoje města Žatce a dalšími strategickými dokumenty,“ popsala přípravu investičního plánu vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

Mezi investiční akce, na které byly dříve uvolněné peníze, ale z několika důvodu je nebylo možné dokončit nebo k jejich zahájení vůbec nedošlo, patří s částkou 47,2 milionů korun obnova budovy radnice. K té v loňském roce nedošlo, z důvodu čekání na výsledek výběrového řízení. S opravou radnice, která se dotkne nejen exteriéru, ale také interiéru, by se mělo začít během několika týdnů.

Do poloviny roku 2019 by měla být realizována stavba tribuny Slavoj Žatec. Začít by se mělo ihned po skončení výběrového řízení. Předpokládaná cena nové tribuny s částečným zastřešením se odhaduje na deset a půl milionu korun. Původní tribuna, která na stadionu stávala, musela být z důvodu statických poruch vlivem značné koroze nosných konstrukcí před čtyřmi lety zbourána. Demolice se týkala pouze horní nezákladové části. Základové konstrukce a betonové stupně byly zanechány.

V minulém roce se začaly a letos by měly být dokončeny stavební práce za 21 milionů na Kamenném vršku, úprava parkovacích míst v souvislosti s budováním podzemních odpadových kontejnerů v Poděbradově ulice a také rozšíření sběrné sítě odpadů.

Největší navrhovanou investiční akcí pro tento rok je vybudování a vybavení městského archivu a kuželny, které by měly být umístěny ve zbylé části bývalých papíren. Město má již připraven projekt a stavební povolení. Teď už jen vyřídit žádost o dotaci na brownfieldy z Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky. Zhotovení městského archivu a kuželny by mělo přijít na padesát milionů korun.

Další investiční akcí, na kterou je vyhrazen větší obnos peněz (20 milionů korun), je oprava Nákladní ulice, kde se počítá s rozšířením parkovacích míst. Rekonstrukce byla plánovaná již na minulý rok, ale již začátkem podzimu se vědělo, že se oprava odsune na letošek. Nyní začalo výběrové řízení. V souvislosti s opravou Nákladní ulice by měly být v druhé polovině roku za pět milionů korun revitalizovány hradby a území pod nimi od divadla až ke Kněžské bráně. Dlouhodobě nevzhledně vypadající park pod hradbami by měl být zkrášlen novým mobiliářem a chodníky. Vzniknout by tak měla příjemná zóna k procházení, kterou občané obdivují například v nedaleké Kadani.

Na patnáct milionů korun by měla rekonstrukce poloviny střechy ZŠ Komenského alej. Ta se nachází ve velmi špatném stavu již dlouhou dobu. Do školy, kvůli nefunkční střeše, zatéká, což způsobuje mnohé komplikace. Na stejnou částku také doplnění zeleně a parkovacích míst v ulicích Stavbařů a Pekárenská, u nich se nyní řeší přeložka elektrického vedení.

Velkou investiční akcí bude i rekonstrukce komunikace Politických vězňů za 18 milionů korun, u které se nyní zpracovává projekt. Už nyní se však počítá s tím, že stavba bude muset být rozdělena do několika etap.

Zhruba jedenáct milionů by měla stát rekonstrukce budovy Městské policie. Nyní se řeší dohoda s majiteli sousedních nemovitostí.

Pokračovat by se mělo v rekonstrukci smuteční síně. Zde by se měla za 1,2 milionů korun vyměnit okna a zrekonstruovat vstup a místnost pro pozůstalé. V loňském roce bylo již opraveno schodiště do smuteční síně a zrekonstruována prostranství před hřbitovní obřadní síní. Namísto skel ve vchodových dveřích pak byly dosazeny vitráže od lubenecké firmy.

Kompletní rekonstrukce se dočká v tomto roce i dopravní hřiště. Přibudou nové prvky. Město předpokládá investici ve výši tří milionů korun, na kterou by chtělo získat dotaci z ČEZ.

Oživeno by mělo být také Hošťálkovo náměstí a náměstí Svobody, které by měly být na jaře doplněny o zeleň v květináčích a předzahrádky.

Rekonstrukce se dočká další část Horovy ulice, revitalizováno bude i Husovo náměstí. Ve vnitrobloku sídliště v ulici M. M. Černobýla budou vybudovány parkovací místa. Opravy za pět milionů korun se dočká také komunikace Svatováclavská.


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video