Městská knihovna je již otevřená! Čtenáři si zvykají na řadu novinek

Hedvika Mašková 2019-01-11 17:00:00

Po více než jednom roce se čtenáři konečně dočkali nových zrekonstruovaných prostor knihovny. Zavítat do nich mohli již od 2. ledna, kdy proběhlo slavnostní otevření městské knihovny, při němž nechybělo symbolické přestřižení červené pásky, chlebíčky a šampaňské.

Rekonstrukce knihovny byla jednou z největších investic v loňském roce. Stavba stále okolo patnácti milionů korun. Peníze na ní byly z 85% čerpány z dotace Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie. ,,V rámci stavebních prací se zesílila stropní konstrukce a opravil krov, vyměnila střešní krytina a okna, opravila fasáda, instalovaly nové okapní žlaby a svody, měnila světla a PVC, opravovaly vnitřní omítky. Stavba, respektive oprava fasády, musela být v období sídlení jiřiček pozastavená a to ji trochu zdrželo,“ popsala prováděné práce vedoucí Odboru rozvoje města Kateřina Mazánková.

,,Poslední týdny pro nás byly dost hektické. Až do poslední chvíle i mezi svátky jsme jeli naplno. Stěhovali jsme a připravovali vše na otevření. Každou knihu jsme museli vzít do ruky, dát do ní tag a novým způsobem ji přeznačit,“ uvedla v minulém týdnu ředitelka žatecké knihovny Radka Filková, která rovněž připomněla, že se ve fondu knihovny nachází zhruba sedmdesát tisíc svazků. Něco málo je ve skladu, ale většina knih je umístěná na volně přístupných místech v regálech.

Čtenáři si budou muset zvyknout na nové řazení knih (beletrie), které již nejsou rozdělené podle žánru, nýbrž podle abecedy. Každá kniha je navíc opatřena piktogramem, podle něhož čtenář pozná zaměření knihy. Červené srdíčko na knihách značí romány pro ženy, blesk thrillery a napínavé příběhy a brk s inkoustem zase životopisné romány a knihy podle skutečnosti. Tento systém řazení přinutí čtenáře projít si celou knihovnu, kdy mohou narazit na zcela nové knihy. Jejich pozornost se tak nebude ubírat jen na ty v prvních dvou místnostech.

Dispozice interiéru však nebyla nijak rapidně pozměněná a stálí návštěvníci se tak nemusejí bát, že by mezi o něco vyššími regály než dříve bloudili.

Další novinkou je propojení dětského a dospělého literárního světa. Malí i velcí čtenáři budou nyní obslouženi u nové elektrické brány, která příjem a výdej knih urychlí a bude sloužit oběma oddělením. Nyní již není potřeba každou z knih otevírat, aby v ní knihovnice nalezly čárový kód, stačí jen přejet nad pracovní deskou na recepčním pultu. Ta zvládne načíst třeba i knihy ležící na sobě. Zároveň tato technologická novinka zabraňuje krádežím knih. Ty, které nebudou knihovnicí označeny, zapříčiní při odchodu ven ze dveří pípání elektrickému rámu, který vídáme obvykle v obchodech.

V dětském oddělení navíc přibyla interaktivní tabule, kterou budou moci během nejrůznějších akcí využívat knihovnice, děti z mateřských a základních škol i přednášející.

,,Nová knihovna je dáreček pro nás všechny. Konečně máme po letech knihovnu, která odpovídá všem parametrům. Těšíme se, co na to řeknou zdejší čtenáři. I na to, až bude v teplých měsících na hradbách otevřený dvorek, kde si budou moci návštěvníci vzít knihu a posedět si s ní venku,“ rozplývala se během slavnostního otevření knihovny starostka Zdeňka Hamousová.

Ani po rekonstrukci však stále není knihovna bezbariérová. Čtenáři musí opět do knihovny po schodech. S výtahem nebylo v rámci staveb počítáno, ale radnice již pracuje na jeho projektu. Pracovat by se na něm mohlo začít možná již letos. Povedlo se totiž s památkáři vymyslet umístění výtahu zvnějšku budovy jako přístavku. Chybí ještě dohodnout výjimku, aby nebyly porušeny podmínky udělené dotace.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video