Kauza městských strážníků přistižených v herně se vrací na začátek

Hedvika Mašková 2019-01-18 17:30:00

Více než pět let se táhne právní spor města Žatec a jednoho z bývalých strážníků městské policie. Ten dostal po incidentu, kdy se během své pracovní směny v srpnu 2013 společně s kolegou zdržoval v herně Campanula v Kulturním domě Moskva, kde v nočních hodinách posedávali u hracích automatů bez služebních triček a rovněž bez služební zbraně, kterou před tím odložili k servírce do přilehlých prostor baru, od vedení města výpověď. Pro neplatnost výpovědi se rozhodl podat žalobu. Soudní proces se dostal až k Nejvyššímu soudu. Nyní se vrací k dalšímu řízení zpět k Okresnímu soudu v Lounech.

Strážníci městské policie nastoupili na noční službu, při níž měli vykonávat takzvanou pěší hlídku, kdy jsou dány kontrolní body hlídky a časový plán přestávek. Při kontrole ředitele městské policie bylo zjištěno, že se oba strážníci krátce před půlnocí zdržují v jedné z místních heren, kde si odložili svrchní část stejnokroje, služební zbraň a pohybovali se v blízkosti hracích automatů. Při dechové zkoušce na alkohol bylo navíc u prvního z nich zjištěno množství 0,12 promile a u druhého 0,11 promile alkoholu v krvi.

Po tomto incidentu jeden z nich po dovolené rozvázal pracovní poměr a druhý se po výpovědi rozhodl domáhat svých práv tím, že podal k okresnímu soudu žalobu pro její neplatnost. Tvrdil, že si se svým kolegou objednali v baru večeři a čerpali zde legální pracovní přestávku. Služební zbraň prý odložil po domluvě s obsluhou baru do trezoru, od kterého obdržel klíč, a jelikož Městská policie Žatec dosud nevydala žádný předpis, jak se služební zbraní v takovém případě nakládat, jednal v dobré víře, že postupuje správně. Před směnou ani v průběhu nepožil podle výpovědi žádný alkoholický nápoj, což dosvědčila i sama servírka. Okresní soud v Lounech jeho stížnost zamítl, jelikož strážníci městské policie částečně oblečeni v civilním oděvu posedávající v nočních hodinách u hracích automatů nebudí u občanů zrovna nejlepší dojem. Podle okresního soudu navíc nemůže být u strážníka městské policie tolerováno, byť minimální, množství alkoholu v krvi.

Poškozený policista se proto odvolal ke krajskému soudu, který rozhodl v jeho prospěch a změnil rozsudek soudu prvního stupně tak, že výpověď je neplatná. Žalobce (policista) podle soudu pobýval v herně v době pracovní přestávky, odložením služebního stejnokroje neporušil pracovní kázeň a hodnota alkoholu je s ohledem na možnou chybu neprůkazná.

Město podalo proti rozsudku dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten připustil, že nízká hladina alkoholu v krvi mohla být teoreticky zapříčiněná i jinými faktory než požitím alkoholického nápoje. Dospěl však k závěru, že dovolání města je opodstatněné a to zejména z důvodu odložení služební zbraně. I když neměla Městská policie Žatec stanoveno, jak by měli strážníci v době přestávky na jídlo mimo služebnu se zbraní nakládat, podle zákona o zbraních je strážník městské policie a držitel zbrojního průkazu povinen mít zbraň pod neustálou kontrolou.

Nejvyšší soud rozsudek odvolacího soudu (Krajského soudu v Ústí nad Labem) zrušil a věc navrátil zpět soudu prvního stupně (Okresnímu soudu v Lounech) k dalšímu řízení.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video