Žateckou porodnici by mohl zachránit počet novorozenců

Veronika Salášková 2012-01-06 14:33:00

Žatec – Zdá se, že žatecká porodnice má velkou šanci, že by k jejímu uzavření nemuselo dojít. Naději, že by mohla fungovat i v dalším roce 2013, jí dává skutečnost, že odrodila 500 porodů za rok. Tento limit by měl být podle Všeobecné zdravotní pojišťovny jednou z podmínek pro uzavření smluv s porodnicemi na další období. Nemocnice obdržela výpovědi ze smluv o poskytování a úhradě zdravotní péče pro gynekologicko-porodní oddělení a pro pediatrii k 31. prosinci 2012. Pokud by smlouvy nebyly uzavřeny na další období, znamenalo by to konec obou oddělení.

„Připravujeme se na vyjednávání o rozsahu poskytované péče pro roky 2013 a následující a budeme trvat na uzavření smluvního vztahu i pro oddělení gynekologicko-porodnické a pediatrie,“ řekl ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.
Jedním z es v rukávu by na jednáních měl být fakt, že žatecká porodnice splnila kvótu porodů za loňský rok. Podle sdělení ředitele VZP Pavla Horáka, které bylo otištěno v MF Dnes  dne 14. října 2011, je pro VZP stále v platnosti limit pro uzavření smluvního vztahu minimálně 500 porodů za rok. Tento limit, jak nám potvrdil ředitel Nemocnice Žatec Čestmír Novák, žatecká porodnice nachlup splnila. V loňském roce bylo na gynekologicko-porodnickém oddělení realizováno rovných 500 porodů a navíc dalších 1230 operačních výkonů. „Proti Žatecké porodnici neexistuje jeden jediný argument, který by opravňoval k uzavření tohoto oddělení,“ sdělil ředitel Novák.
Diskuze o tom, kolik porodů je dostačující pro erudici lékaře-porodníka je ale podle slov ředitele Nováka směšná. „Vezmeme-li si pro názornost nemocnici, ve které se ročně rodí 700 porodů a která je obsazena 10-ti lékaři je logické, že  ve srovnání s naším kolektivem gynekologicko-porodnického oddělení, které je složeno z 5-ti lékařů, je lékař naší nemocnice erudovanější, protože matematicky vyjádřeno vede za rok 100 porodů, proti porodníkovi v nemocnici s větším kolektivem.“
Záchrana porodnice by znamenala záchranu i pro dětské oddělení. Za zachování těchto oddělení v současné době podepisují obyvatelé okresu petici. Žatecká nemocnice je v současné době jediná fungující v okrese a do její spádové oblasti patří přibližně 80 tisíc lidí.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video