Rekonstrukce a revitalizace v centru města budou mít vliv na průběh Dočesné

Hedvika Mašková 2019-02-14 17:00:00

V minulém měsíci již započala rekonstrukce interiéru radnice. S opravami vnějších části se začne, až dovolí počasí. V souvislosti s tím bude zapotřebí obestavět radnici po celém jejím obvodu lešením, které bude mít značný vliv na průběh Dočesné. Z důvodu rekonstrukce radnice se bude muset ,,zlikvidovat“ sedmnáct stánkových prodejců, dvě velké atrakce za radnicí a menší atrakce vedle radnice. Také je potřeba počítat s posunutím pódia.

,,Téma je na delší diskuzi. Příčin, které z této změny vyplynou, je rozsáhlé množství. Abych uvedl zastupitele do kalkulace, tak se s těmito dvěma změnami pohybujeme cirka mínus půl milionu korun. Obávám se, že pan Kolomazníček, jehož rodina sem po dlouhá léta jezdí, bude mít problém kolotoče zajistit. Raději pojede jinam, když mu omezíme prostranství o polovinu. A nevím, jaká bude reakce rodičů, když dnes čekají u atrakce hodinu, aby se jejich děti svezly. My nemáme tři dominantní atrakce kam dát,“ uvedl do problematiky během zastupitelstva člen kulturní komise, ředitel žateckého divadla a také organizátor Dočesné Martin Veselý.

V souvislosti s konáním Dočesné byla rovněž řeč o letošní revitalizaci Hošťálkova náměstí, kde by měly vzniknout tři předzahrádky a stromořadí v mobilních květináčích. ,,Dostala se ke mně informace, že se hovoří o tom, že v rámci podpory místních podnikatelů, zůstane v době konání Dočesné prostor na Hošťálkově náměstí osazen květináči i předzahrádkami. Upozorňuji na to, že toto rozhodnutí není tak jednoduché, už jen z toho hlediska, že podpora těmto subjektům bude umožněna a subjekty, kteří podnikají na dalších náměstích, tuto možnost nedostanou. S podporou podnikatelů problém nemám, nicméně atrakce, které tam nebudou moci být umístěny, nemohou být umístěny nikde jinde. Přesunout atrakce na jiná náměstí je v tuto chvíli nemožné. Není zde vybudovaná dostatečná elektrická přípojka,“ přidal do diskuze další podnět Martin Veselý a doplnil: ,,Nevím, zdali jsou majitelé nemovitostí smířeni s tím, co je o Dočesnou čeká. Tady je trend, že místní podnikatelé radši své podniky zavírají, aby nemuseli opilce pouštět na záchody. Teď se diskutuje, že se pro ně připravuje platforma a my nevíme, zdali jsou majitelé ochotni o Dočesnou otevřít a zajistit návštěvníkům servis, aby to nezelo prázdnotou a nic tam nebylo.“

Vedoucí odboru rozvoje města Kateřina Mazánková upřesnila, že cílem revitalizace Hošťálkova náměstí nebylo, aby tam vznikly komplikace. ,,Cílem je odklonění parkování od budov a umožnění umístění předzahrádek podnikatelům, kteří provozují svoje činnosti. Jedná se o tři předzahrádky formou teras a osm stromků do kontejnerů. Tím vznikne plocha mezi zástavbou a průjezdem automobilů, protože šíře je dostatečná. Kontejnery i terasy budou samozřejmě demontovatelné a budou se moct v případě potřeby odvést, zase přivést a smontovat,“ vysvětlila vedoucí odboru rozvoje města.

Všechna tato témata budou dále diskutovaná během koordinačních schůzek, kdy bude rovněž potřeba řešit, v souvislosti s dlouhodobým záborem prostoru kolem radnice lešením, dodržení limitů, omezení provozu a také bezpečnost.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video