Studenti působí ve fiktivních firmách. V Žatci se konal 6. ročník regionálního veletrhu

Hedvika Mašková 2019-02-19 17:00:00

Studenti zakládající fiktivní firmu postupují přesně jako při založení reálné firmy. Vymyslí si název, předmět podnikání, ustanoví si funkce ve firmě, zpracují katalog, leták, vizitky, a pokud jsou dobře připravení, vyrážejí na veletrh, kde navzájem obchodují s ostatními fiktivními firmami. Na žatecké obchodní akademii se předminulý týden pod záštitou senátorky Zdeňky Hamousové konal dvoudenní regionální veletrh fiktivních firem, kde se prezentovaly fiktivní firmy ze Žatce, Mostu, Jesenice, Písku, Prahy a Plzně.

,,Jde o šestý ročník regionálního veletrhu. Letos jsou zde však poprvé pražské a plzeňské firmy. Veletrhů je během školního roku poměrně dost. Minulý týden byl například v Sokolově, v prosinci v Plzni. Letos nás ještě v březnu čeká mezinárodní veletrh v Praze, kde je přihlášeno již 120 firem, včetně zahraničních. Bereme s sebou proto studenty, kteří jsou jazykově vybavení – angličtina, němčina i ruština, protože jsou zde i pobaltské státy. Naše škola pak zakončuje školní rok veletrhem fiktivních firem v Písku,“ popisuje hlavní organizátor žateckého veletrhu a zdejší pedagog Petr Tupý, který na škole vede předmět fiktivních firem.

Na veletrhu studenti prezentovali své produkty a předvedli, jak dobře znají produkt či službu, kterou nabízejí, a jak umějí poradit zákazníkovi. Součástí veletrhu byla rovněž soutěž o nejlepší slogan, katalog, leták a stánek – dominantní soutěž. ,,Máme stanovené komise, které veletrh procházejí, nakupují, pak se sejdou a vyhodnotí ty nejlepší. V komisi jsou i odborníci, například na katalogy máme profesionální grafiky. Chtěli jsme, aby byly firmy nestranně hodnocené,“ vysvětluje Petr Tupý.

Žateckou obchodní akademii reprezentovaly na veletrhu dvě fiktivní firmy, a to STEP HOUSE a 24Karátů. ,,Jsme fiktivní firma STEP HOUSE. Zabýváme se prodejem značkové obuvi a pro dnešní veletrh jsme si připravili veletržní slevu 20% na boty Nike, adidas a Vans, jak na pánský, tak na dámský sortiment. Na webových stránkách ale máme mnohem větší výběr,“ prezentovala na veletrhu firmu STEP HOUSE Denisa Hartwichová a dodala, jak nápad na založení takto zaměřené fiktivní firmy vznikl: ,,Dali jsme dohromady hodně nápadů, ale nakonec jsme skončili u bot, protože ty se hodně prodávají a má o ně každý zájem. Jednotlivé páry se dají kombinovat a pak jsou také sběratelské kousky, které mají velkou cenu. Náš cíl je rozšířit nabídku a dostat se více mezi lidi.“ Druhou žateckou firmu popsala Simona Dondová: ,,Jsme fiktivní firma 24Karátů. Zabýváme se prodejem a výrobou šperků a hodinek na zakázku. Jsme převzatá firma. Spolupracujeme s velkými firmami. Co se týče šperků, tak nám materiál dodává obchodník z Dubaje. Šperky si poté vyrábíme tady. Se šperky vysoké kvality se na poli fiktivních firem obchoduje málo, takže jsme chtěli být originální, hlavně tím, že šperky vyrábíme na míru.“

Místní fiktivní firma STEP HOUSE se umístila ve dvou kategoriích na prvním místě. Podle hodnotitelů měla nejlepší katalog a leták. V soutěži o nejlepší stánek pak obsadila třetí místo. Získala rovněž studentskou cenu. Druhá z firem sídlící v Žatci – 24Karátů – získala cenu Centra fiktivních firem, a to přímo od ředitele Lukáše Huly. ,,Dával jen jednu cenu a vybíral firmu, která se mu zdála něčím jiná nebo ,,výjimečná“. Hodnotil v tom celkový vzhled stánku, komunikaci a chování k zákazníkům nebo taky, co všechno víme o produktech, které prodáváme,“ vysvětlila na závěr Simona Dondová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video