Chrám chmele a piva jde do nového roku s jiným vedením. Rozhovor s novým ředitelem Jaroslavem Čásou

Veronika Salášková 2012-01-17 00:00:00

Žatec – Novým ředitelem Chrámu chmele a piva v Žatci se od 1. ledna 2012 stal na základě konkursu Jaroslav Čása, který vystřídal odstoupivšího Jiřího Venta. Novému řediteli jsme položili několik otázek, mimo jiné třeba, jaké cíle si ve funkci klade nebo jaké plánuje v Chrámu novinky.

Povězte nám prosím nejprve na úvod něco o sobě. Odkud pocházíte a v jaké oblasti jste dříve působil.

Pocházím z Loun, kde jsem deset let učil na gymnáziu. Potom jsem se přestěhoval na hrad Rožmberk, kde jsem patnáct let působil jako hradní kastelán. V podobné funkci jsme následně s manželkou spravovali cisterciácký klášter ve Vyšším Brodě. Jihočeskou kariéru jsem ukončil jako manažer historického hotelu Růže na břehu Vltavy v Rožmberku. Dá se tedy konstatovat, že jsem prošel prakticky všechny činnosti, které jsou zastřešeny pod organizací Chrámu chmele a piva – expozice, výstavnictví, koncerty, zahrady, restaurace a destinační managment.

Proč jste se vrátil z jižních Čech zpět do našeho kraje a proč jste se přihlásil do výběrového řízení na funkci ředitele Chrámu chmele a piva?

Rožmberk je živé městečko v létě – vodáci, turisté na hradě, ale dalších šest, sedm měsíců je zcela vylidněno. A tak jsme se rozhodli s manželkou vrátit se domů. Logicky jsem uvažoval o nějakém zaměstnání, avšak vstup do konkurzu jsem považoval za velkou výzvu právě vzhledem k výše uvedenému, to jest komplexnost činnosti CHCHP s důrazem na turismus, restauratérství, vaření piva, nemluvě o napojení na kulturní dění.

Jaké cíle si kladete jako ředitel této instituce?

Poslání CHCHP je formálně dáno zřizovací listinou a mluví se odborně o destinačním managementu tradiční chmelařské oblasti. Potud dikce dokumentu. Pro mne to ovšem znamená propojit původní myšlenky party nadšenců s novou podnikatelskou entitou: oživit pivovarskou hospodu, pozvat lidi na happening v zahradě, organizovat akce na podporu místních obchodníků a farmářů a hlavně do Žatce dostat turisty, neboť již mají důstojný cíl výletu.

Obchodní ředitel Žateckého pivovaru Radek Vincík nám v rozhovoru v minulém čísle zmínil, že jednáte o prohloubení spolupráce. Jaká je Vaše představa o ní?

Žatecký pivovar je duší města a svými výrobky vlastně největší propagátor turistické značky „Žatec“. Je logické, že bychom měli spolupracovat při propagaci chmelařství a pivovarnictví a usilovat společně o nové zákazníky. Jedna rovina budoucí spolupráce je prodej žateckého piva na naší recepci a po-kladně expozice a druhá rovina by mohly být odborné semináře a propagační akce na podporu tradičního pivovarnictví a chmelařství, protože zde při výrobě piva nalézáme společnou řeč.

Popište prosím čtenářům, co všechno mohou v komplexu Chrámu chmele a piva nalézt.

Projekt Chrámu Chmele a Piva vřadil Žatec mezi významná cílová města cestovního ruchu, je tedy naším úkolem tento potenciál využít. Tato příspěvková organizace města spravuje velký komplex, který zahrnuje expoziční prostory, restaurační pivovar, zahradu, informační centrum a galerii. Docela slušný rozsah činností, které mají především sloužit občanům města. Buď přímo (procházková a odpočinková zóna parku, restaurace a salonek, minipivovar, sezónní dětské hřiště a kavárnička, galerie a seminární místnost v bývalé sladovně) nebo nepřímo jako zdroj finančních příjmů a obživy (restaurace, muzeum, chmelový maják apod.).

Jak byste několika vlastními slovy popsal poslání Chrámu chmele a piva?

Být viděn – jako pivní maják, být chválen – jako naše pivo, být tradiční – jako náš chmel a být trochu nad věcí – jako homo lupulus.

Restaurace U orloje má svůj vlastní minipivovar.

Jistě, součástí naší mise je také to, že vaříme pivo z nejlepšího žateckého chmele, který je nejlepší na světě, a vysoce kvalitních sladů. Naším cílem je nabídnout Vám, Vaší rodině, vaším přátelům a sousedům pouze chutné regionální pivo. To můžeme slíbit, protože místní tradice zavazuje a protože sami pivo milujeme a máme také čest pivo vařit, což je božské poslání. Dej Bůh štěstí.

Chystáte v něm kromě stálé nabídky piv i nějaké speciály?

Abychom podpořili mobilizaci idejí, uvařil pro nás pro všechny velevážený sládek, pan Procházka, speciální třináctistupňové pivo Chmelová královna, který již zraje v ležáckém tanku a bude naraženo na začátku března. Termínem „ideje“ myslím podněty k naší práci od těch, kteří o to mají zájem. S každou informací se bude pracovat, aby se naše práce zkvalitnila. V jednání jsou další pivní speciality, kterými chceme překvapit s přicházejícím jarem.

Jaký vy sám máte vztah k pivu a chmelu?

Jako rodák z chmelařské oblasti jsem prošel všemi etapami, které region nabízí: studentské brigády při zavádění a sklízení, organizátor diskoték po chmelových sušárnách, rozvoz piva náklaďákem v lounském pivovaře, kantorský dozor při chmelových brigádách, když jsem vyučoval na gymnáziu. Zákonitě vzhledem k předešlému ocením vaření dobrého piva, které by mělo být pýchou regionu, a samo-zřejmě se ho rád také napiju.

Na co se návštěvníci Chrámu mohou těšit v nejbližších dnech?

V úterý 17. ledna od 18,30 do 21,30 si mohou přijít do pivovarské restaurace poslechnout živou harmoniku a zpěv. V tento den zde v 19 hodin také proběhne první slavnostní registrace členů do Klubu „Věrtel“, což je nový věrnostní program naší pivovarské restaurace. O dalších akcích budeme veřejnost včas informovat.

V sobotu 21. ledna bude od 17 hodin barbecue evening, kdy se hosté mohou těšit na nabídku různých grilovacích klobás, kuřecích steaků, vepřových steaků, grilované zeleniny. Konat se bude bleskový turnaj v Člověče nezlob se o hodnotnou cenu. K poslechu bude hrát hudba 60. a 70. let. Od 23. ledna do 27. ledna pak následuje týden rybích jídel, bude se jednat o nabídku mimo polední menu.

Mohl byste mi prosím říct bližší informace ke Klubu Věrtel. Jak bude fungovat, na čem bude založený?

Je to klasický „mug club“: každý štamgast má v našem trezoru svůj džbáneček či půllitr. Po zaplacení členského příspěvku bude mít na konzumaci piva ze svého džbánku a na nabídku z našeho menu včetně poledních nabídek desetiprocentní slevu. Pokud vypije první věrtel piva, to jest 60 džbánků, obdrží od nás hodnotný dárek a u třetího věrtele pak přichází významné ocenění pivních výkonů a zapsání do dvorany slávy. Další výkony jistě oceníme také výraznější slevou na zákaznické kartě. Podrobnosti budou k dispozici v restauraci a na našich webových stránkách www.chchcp.cz. Připravujeme také speciální program pro dámy.

Děkuji Vám za rozhovor.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video