Spláchnutí je třikrát dražší

Jan Vnouček 2012-01-23 00:23:00

Očihov – Od Nového roku Očihovským výrazně zdražilo stočné. Rozhodlo o tom tamní obecní zastupitelstvo  na svém posledním zasedání. Tamní radnice totiž již dále nechce dotovat splaškovou vodu svých občanů. Jen loni na to vydala zhruba 640 tisíc Kč. A bude na to doplácet i po úpravě ceny. Za všechno může splácení vysokého úvěru za pořízení čističek odpadních vod a vysoké náklady na jejich provoz.

„Vím, že to není populární, ale už to nebylo únosné. Dosud lidi platili za stočné paušál 250 Kč ročně, což po přepočtu průměrně vycházelo jen na 6 Kč za m3. My teď rušíme paušál a stanovujeme cenu na 20 Kč za m3. Je to v podstatě více než trojnásobné zdražení, ale podle údajů Severočeských vodovodů a kanalizací je průměrná cena stočného v Ústeckém a Libereckém kraji přes 40 Kč za m3. Takže budeme stále hodně pod tím.  nepokryje ani provozní náklady čističek Nechtěli jsme to ale zdražit tak markantně,. Místo 60 tisíc plánujeme roční příjmy ze stočného zhruba 200 tisíc. Přitom provoz stojí 300 tisíc a na splátky úvěru vydáme ročně  přes 400 tisíc. Na umoření všech nákladů bychom potřebovali vybírat 50 Kč za m3,“ propočítala starostka Jana Kronďáková, která problém zdědila po minulém vedení obce. „Pokud se nebudeme chovat hospodárně, tak obec nebudeme mít na nic. Stačí, aby se jedna čistička rozbila a je zle,“ dodala.
A proč kanalizační systém hned po dokončení nepředali některé z vodovodních a  kanalizačních společností? „Sčvak to tehdy odmítl přijmout jako nehospodárné, takže to musíme provozovat sami,“ povzdychla si  závěrem.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video