Vodní nádrže jsou na jaře připraveny na boj s možným suchem

2019-05-20 08:08:00

REGION (r) — Všechna vodní díla v působnosti Povodí Ohře jsou téměř zcela naplněna vodou a jsou na jaře připravena k boji proti suchu. Vyplývá to ze zprávy, kterou v minulých dnech podnik zveřejnil na svých webových stránkách.

„V souvislosti s předpokladem možného výskytu hydrologického sucha jsme nádrže, které byly na zimu upuštěné, pozvolně plnili vodou z pomalu odtávajícího sněhu. Nyní je hodně předčasné spekulovat o vývoji koloběhu vody v přírodě během letošního léta, podzimu nebo zimy. Dalo by se to přirovnat k věštění z křišťálové koule.

Bude sucho? Bude vody dost, nebo budou povodně? Tolik dopředu není jisté nic. Co ale nyní jisté je, je naplnění nádrží,“ uvedl Jan Svejkovský, mluvčí Povodí Ohře.

V současné době se podniku podařilo naplnit všechny nádrže na 93 až 100 procent zásobního objemu. V případě prohlubujícího se hydrologického sucha budou všechny nádrže připravené plnit své úlohy v zásobování vodou pro pitné účely, pro průmysl i energetiku.

V neposlední řadě jsou nádrže připravené dotovat průtoky pod hrázemi vodních děl a zlepšovat tak mnohdy velmi nepříznivý, suchý stav ve vodních tocích.

„A protože vodohospodáři nemyslí jen jednoúčelově, udržujeme v nádržích volné ochranné prostory pro úplně jiný scénář, a to pro případný výskyt povodní,“ dodal mluvčí Svejkovský.

Ten už dříve odmítl myšlenky některých ekologických aktivistů, že vodní nádrže jsou v podstatě k ničemu, protože suchům ani povodním nezabrání a vodu v krajině daleko lépe zadržují lesy nebo mokřady.

„V každém roce je průběh srážek a vývoj průtoků jiný. Pokud jsou srážky rovnoměrně rozložené po celý rok, nenastane ani povodeň ani sucho. Čím jsou odchylky od rovnoměrnosti větší, tím narůstá pravděpodobnost extrémních průtoků — povodní počínaje a suchem konče. K eliminaci těchto extrémů využíváme údolních nádrží. Nádrže jsou prostory určené k zadržení vody v době, kdy je jí nadbytek, a k jejímu upouštění v době, kdy je jí málo. Fungují jako takový tlumič extrémních situací.

A o to jde. Nejen, že využíváme vodu z nádrží pro zásobování obyvatel, pro průmysl, zemědělství a rekreaci, ale vždy jí zbyde ještě takové množství, aby se mohl navýšit v době sucha průtok ve vodním toku. Tím i příroda, která je na vodě závislá, získá z nádrží mnoho,“ uvedl Svejkovský.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video