CHOMUTOVSKO (r) — Jubilejní desátý ročník soutěžního klání o Regionální potravinu 2019 právě odstartoval. Prvním krajem, ve kterém hodnotitelská komise vybírala letošní vítěze, byl minulý týden kraj Ústecký.
O prestižní značku, která je zárukou kvality a poctivosti místních výrobců, se zde ucházelo celkem 179 produktů od 43 výrobců. Největší zájem byl o kategorii „Masné výrobky tepelně opracované“.
Soutěž Regionální potravina si za 10 et své existence si vybudovala renomé a popularita výrobků s tímto „puncem“ stoupá. Získat ji mohou pouze malí a střední producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Přívlastek regionální se v případě oceněných potravin zúročí hned několikrát. Především se jedná o produkt vyrobený v konkrétním regionu, což je základní podmínka soutěže.
Zároveň i podíl místních surovin je stanoven nejméně na 70 procent, hlavní surovina přitom musí být stoprocentně tuzemského původu. Výrobky jsou tak pevně spjaty s daným regionem a často se jedná o krajové speciality.
V Ústeckém kraji hodnotitelská komise vybírala vítěze za každou z devíti kategorií ve středu minulého týdne.
Celkem bylo přihlášeno již zmíněných 179 výrobků, zvítězit však může jen devět z nich. Mezi vítěze, navržené na titul Regionální potravina Ústeckého kraje 2019, se dostaly i dva produkty z našeho okresu. V kategorii „Mléčné výrobky ostatní“ je to Připínáček z Drmal od Farmy Drmaly a v kategorii „Ostatní“ Otvické lupínky solené od společnosti Aventa.
Foto: Výrobky, které získají označení Regionální produkt Ústeckého kraje. Připínáček z Drmal a Otvické lupínky solené zcela vlevo. Foto: Archiv organizátorů
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video