Rybník v Radíčevsi zarůstá rákosím a žabincem

Hedvika Mašková 2019-06-02 14:00:00

Nejsou tomu ještě ani dva roky, kdy proběhlo velké čištění rybníku v Radíčevsi a místní občany opět trápí jeho nepěkný vzhled. Nežádoucím jevem je zde žabinec, který je starostí snad všech rybníků. Dalším problémem je pak orobinec, který by eventuální na některých místech být vůbec nemusel. Navíc rybník prorůstá velmi rychle. Radíčevští se obávají, že za chvilku bude rybník vypadat stejně jako před čištěním, ne-li ještě hůř.

Čištění rybníku v Radíčevsi začalo v září 2017 výlovem ryb. Kapry, líny a karase rybáři vypustili do Ohře a začalo se s odbahňováním. Výběrové řízení tenkrát vyhrála firma Šilhánek a syn. Na záchranu vzácných rostlin a žab pak dohlíželi ochránci přírody. Město Žatec za vypuštění, vyčištění a další související práce, včetně úpravy okolí a vybudování mostních propustků na rybníku v Radíčevsi, zaplatilo 1,3 milionu korun. Akci tehdy podpořila také dotace od Ministerstva zemědělství České republiky. Vyčištěný rybník přestal místní obyvatele trápit silným zápachem a těšili se z toho, že se stane místem jejich procházek a po sezení. Nadále měl zůstat prostorem, kde žijí vzácné rostliny a živočichové. V rybníku se nachází kriticky ohrožená rostlina růžkatec ponořený a ze živočichů obojživelník skokan skřehotavý.

Nyní po necelých dvou letech občanům vadí jeho nevábný vzhled. ,,V obci Radíčevsi jsem se narodil (před 70 lety), mlhavě si pamatuji ještě první čištění rybníka. Ale to v jakém stavu je rybník uprostřed návsi a u hlavní silnice po předloňském čištění je něco hrozného. Rybník nebyl nikdy jako koupaliště, i když jsme se v něm koupali. Vždy v něm byly žáby, ale byl bez rákosu a žabince. Ten pohled je na něj prostě strašný a musí upoutat pozornost i všech projíždějících řidičů,“ rozčiluje se například jeden z místních občanů.

Podle předsedy osadního výboru v Radíčevsi Jindřicha Koloucha zřejmě během čištění rybníka došlo ke špatné dohodě, kde by měl orobinec zůstat, a kde by být případně nemusel. Dříve totiž v rybníku nebyl vůbec. Tím, jak se vodní plocha postupně zanáší, se mu daří a roste velmi rychle. 

Místní občané se rovněž domnívají, že bylo pochybeno již během čištění rybníku. Nebylo prý provedeno důkladně. Spěchalo se, rybník neměl dostatečný čas na to, aby vyschl a při těžbě spodního kalu se namísto toho odvozila velká spousta vody.

,,Je to jako kdyby vzali peníze a tamhle někam je vyhodili. Úplně zbytečný. Příštím rokem nebo ještě letos to tu bude zase smrdět. Hrozný to bude,“ nadává další z místních občanů.

Na začátku celého problému Město avizovalo, že nelze začít s čištěním rybníku, dokud není vyřešeno odpadové hospodářství. Za minulého režimu zde prý proběhla akce ,,Z“, kdy se dělala kanalizace na dešťovou vodu, která vede podél hlavní silnice. Na pravé straně je vyústěná do rybníku, kam přitéká veškerá splašková voda ze silnice včetně prachu, listí i pet lahví, které se zachytávají v orobinci. Podle některých si prý několik zdejší občanů za komunistického režimu do kanalizace narazilo své žumpy.

,,Při kontrole se žádné černé přípojky nenašly. Nejde to zjistit, pokud se lidé nepřiznají,“ sdělil našim novinám odbor život ního prostředí. Podle informací někteří radíčevští občané trvdili, že si nechávají vyvážet žumpu, ale při kontrole měli otvor tak zarezlý, že nešel ani otevřít. Je tedy možné, že k vypouštění odpadních vod z některých rodinných domů do rybníka stále dochází.

Čištění rybníku bylo však prováděno odbornými osobami a všechny předpoklady dané papírově byly dle odboru životního prostředí splněny.

,,Vzhledem k rozsahu prací, které byly na rybníce provedeny, v současné době nemá město další záměry,“ vysvětlila starostka Žatce Zdeňka Hamousová.

Radíčevským tak nezbývá nic jiného než vznášet podněty a dát o sobě vědět na žatecké radnici, pod kterou vesnice spadá. 


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video