Očihov bojuje o svoji poštu

Jan Vnouček 2012-02-12 00:28:00

Očihov – My poštu nedáme! Zní jednohlasně z Očihova, kde začalo jednání mezi zástupcem České pošty a radnicí o uzavření místní pobočky a její přeměně na pouhé výdejní místo. Petici za zachování poštovního úřadu v současné podobě podepsala více než polovina obyvatel obce. Proti názoru lidí nepůjdeme, ujišťuje poplašené občany státní doručovací podnik. Seznam poštovních poboček v menších sídlech, které jsou výhledově určeny k uzavření, se v médiích objevil již před časem. Očihov v něm také figuroval, ale nikdo tam neočekával tak rychlý spád věcí.

„Navštívila nás oblastní manažerka České pošty a oznámila nám, že Očihov byl určen jako první obec v obvodu k přeměně poštovní pobočky na výdejní místo. Vysvětlila to ekonomickými důvody, ale nebyla schopna předložit žádné přesné argumenty, takže jsem se pravý důvod nedozvěděla,“ rozhazuje rukama starostka Jana Kronďáková. „Prý na tom pak budeme lépe. Až se pošta přemění na akciovou společnost, tak se to prý stejně změní všude. My s tím ale nesouhlasíme a chceme ji tu udržet. Pošta tady je od Rakouska-Uherska a přežila všechny války a krize. Proto jsem paní předala petici našich občanů za zachování kamenné pošty, ať se s tím poperou,“ nebere si servítky Kronďáková. Petici podepsalo 165 místních občanů, přičemž i s přináležejícím Očihovcem v obci žije zhruba 300 obyvatel, a to včetně kojenců. „Nehledě na to, že nevím, kde by to plánované výdejní místo chtěli zřídit. Z obchodů tu máme jen jednotu, tam to prý nechtějí. A my to tady na obecním úřadě taky nechceme, nemáme čas ještě zajišťovat poštovní služby,“ odmítá starostka.
Vypjatou atmosféru za Českou poštu uklidňuje Vojtěch Krepindl, provozní ředitel  regionu Severní Čechy. Podle něj je vše záležitostí vzájemného dojednání. „Česká pošta v některých místech plánuje přeměnu poboček České pošty na výdejní místo nebo na tzv. poštu Partner. Než ale dojde k realizaci této změny, proběhne minimálně šesti měsíční jednání mezi Českou poštou a uvedenou obcí. Při něm musí dojít k oboustranné dohodě. Pokud starosta nebo zastupitelstvo obce s touto změnou nebudou souhlasit, tak se nemusí obávat, že bude realizována. V takovém případě by při nižším zájmu občanů o pobočku mohlo nanejvýš dojít k omezení jejích otevíracích hodin. Česká pošta bere obce jako rovnocenné partnery k jednání a není to tedy tak, že by jim něco diktovala,“ sdělil.
Pobočka České pošty v Očihově sídlí v přízemí budovy obecního úřadu, který jí neúčtuje žádné nájemné.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video