Ryby potřebují spát, bruslaři je ruší

Jan Vnouček 2012-02-15 01:13:00

Hlubany, Buškovice – Rybáři posypali části ledové plochy na rybnících v Hlubanech a Buškovicích pískem. Je to schválnost, děti nemají, kde jinde bruslit, stěžují si někteří místní občané. Bráníme jen svou investici do ryb, ohrazují se proti tomu podbořanští rybáři.

„Na velké části rybníků v Hlubanech a Buškovicích je vysypaný písek, aby se tam nemohlo bruslit. Stalo se to poprvé a je to nepříjemné. Rybáři to vysvětlují, že jim bruslaři plaší ryby. Já nejsem rybář, takže tomu tak nerozumím, ale zdá se mi to divné, protože na těch rybnících se bruslilo vždycky a nikomu to nevadilo. A děti teď v zimě nemají jiné vyžití,“ promlouvá za vyznavače zimního sportu Zdeněk Bizoň, organizátor sobotního hokejového turnaje v Hlubanech.
Požádali jsme o vysvětlení  zvláštního opatření s pískem zástupce chovatelů ryb. „Oba rybníky jsou v našem majetku. Dřív jsme tam chovali malé ryby, takže bruslení nevadilo. Ale teď jsme do nich nasadili větší ryby, jen v Buškovicích za 60 tisíc Kč. A ty by teď měly být zazimované.  Ryby zimují tak, že jsou v klidu u dna a nepohybují se. Pokud jsou vyrušeny, tak začnou zase plavat a přijdou o svou váhu a nikdo už nezaručí, že budou za něco stát. Takže všechno, co jsme loni investovali do krmení, přijde vniveč. Problém obou zmíněných rybníků je, že jsou mělké, Hlubanský asi jen metr, a bruslení na ledě ryby při zimování plaší. A protože informační cedule nikdo nerespektuje, přikročili jsme k tomuto kroku. Bohužel ani tak nechtějí někteří uznat, že jde o soukromé rybníky. Uvidíme, jak budou ryby vypadat na jaře. Pokud budou v pořádku, tak příští zimu od posypu upustíme,“ sdělil Karel Buleca, zástupce hospodáře Českého rybářského svazu MO Podbořany.
A  kde jim tedy bruslaři rybářům nevadí? „Není pravda, že bychom chtěli dětem bránit v zimních radovánkách. Na obou rybnících jsme část ledové plochy neposypaly, aby se tam mohlo bruslit. Navíc dosažitelné jsou Buškovický oprám a Očihovský rybník, kde je větší hloubka a bruslení  rybám při zimování nevadí,“ doporučil Buleca.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video