Žatec si v kvalitě života polepšil

Hedvika Mašková 2019-08-26 14:00:00

Zlepšení o deset příček! I přesto má Žatec, podle projektu ,,Obce v datech“ a konzultační společnosti Deloitte, jednu z nejnižších kvalit života.

Index kvality života zahrnuje celkem 29 ukazatelů, které vyjadřují úroveň zdraví, prostředí a dostupnosti zdravotní péče, optimální materiální podmínky (práce, bydlení a vzdělání), dostatečnost služeb a také vztahy mezi lidmi (například ve formě existence místních spolků).

Projekt ,,Obce v datech“ byl spuštěn v loňském roce, kdy se Žatec mezi 206 českými obcemi s rozšířenou působností umístil na 201. místě. V Ústeckém kraji na místě jedenáctém. Letos zaznamenalo naše město posun v pořadí o deset pozic. Index kvality vzrostl na 2,6 z celkových deseti. Nárůst zaznamenaly i dílčí indexy ve třech hlavních kategoriích - zdraví a životní prostředí, materiální zabezpečení a vzdělání, vztahy a služby. První dva se pohybují v hodnocení 3,3 až 3,4. Vztahy a služby pak pokulhávají s hodnocením 2,2.

Vůbec nejlépe si Žatec vedl v indexu nabídky pracovních míst na Úřadu práce. Naše město je první v Ústeckém kraji a osmé v republice s nejvyšším počtem pracovních pozic nabízených na Úřadu práce ve vzdálenosti do třiceti kilometrů od radnice obce a počet pracovních pozic nabízených na Úřadu práce na území obce vztažený na počet obyvatel. Špatně si nestojí ani v indexu silniční sítě (obsah území, kam je možné dojet za půl hodiny autem od radnice obce). V tomto případě zaujímáme čtvrtou příčku v kraji a čtrnáctou v republice.

Nejhoršími indexy našeho města jsou index zájmu o obecní a krajské volby (194. v ČR, 12. v Ústeckém kraji) a index dopravní nehodovosti (201. v ČR, 13. v Ústeckém kraji).

Za městem Žatec na žebříčku skončily Chomutov, Podbořany, Most, Litvínov, Bruntál nebo Karviná. Vůbec nejhůře si vedla Orlová. Nedaleké Louny se umístily na 170. příčce a stejně jako Žatec si oproti loňsku polepšily.

Nejvyšší kvalita života je opět ve středočeských Říčanech. Obecně je dle projektu dlouhodobě nejlepší žití v okolí největších měst Prahy a Brna. Velmi dobrých výsledků dosahují také jižní, jihozápadní a střední Čechy. Mezi krajskými městy bodují Plzeň, Pardubice a Hradec Králové. Nejnižší hodnocení mají obce z Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje, kde se občané potýkají s finančními problémy, je zde v porovnání se zbytkem České republiky vysoká nezaměstnanost a často i znečištěné ovzduší.

Data pro porovnání jsou získávány automatizovaným robotickým vytěžováním a ve spolupráci s veřejnými institucemi a dalšími subjekty. Výpočet indexů je založen na několika přístupech k porovnávání kvality života a dalších matematicko-statistických nástrojích.

,,Jsme přesvědčeni, že analýza dat a detailní porovnání obcí může pomoci vedení obce lépe stanovit strategické priority. Chceme přispět ke sdružování obcí, tak aby mohly problémy efektivně řešit, inspirovat se a společně si poradit. Obecně bychom rádi přispěli ke změně nepříznivých trendů pro některé obce a celé lokality, nic není dané,“ slibuje si tým společnosti ,,Obce v datech“. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video