Houbařka zabloudila v lese

Redakce 2019-08-31 08:30:00

KLÍNOVEC (tz, r) — Po třiasedmdesátileté ženě, která si vyšla v nevhodné obuvi a s pejskem na houby, pátrali v sobotu večer členové horské služby, policisté i hasiči. Událost nahlásila dcera ztracené paní, která na ní marně čekala u zaparkovaného auta na kraji Božího Daru.

„Podle jejích informací šla maminka jen v žabkách na kraj lesa na houby a s sebou měla malého psa. Zpět ale už nedorazila, takže jsme hned začali uvedenou lokalitu prohledávat částečně pěšky a částečně na terénních čtyřkolkách a v autech,“ popsal okolnosti pátrání Jan Šimeček, zasahující člen Horské služby Krušné hory.

Pátrání bylo zpočátku neúspěšné a podle všeho to vypadalo, že se žena vydala do nebezpečného prostoru rašelinišť. „Požádali jsme pak o spolupráci Policii ČR a Hasičský záchranný sbor. Policisté přivezli dva psy a psovodi se ještě před námi vydali na stezky, které vedou rašeliništi a v létě nejsou příliš schůdné. Našich 13 záchranářů společně s hasiči a dalšími policisty pak utvořilo rojnici,“ uvedl Jan Šimeček.

Vzhledem k tomu, že ani prohledávání těžkého terénu nepřineslo pozitivní výsledek, povolali policisté vrtulník s termovizí. „Ten ale létal nad rašeliništi asi pět minut, když nás turisté, kteří věděli, koho hledáme, upozornili, že paní spatřili na kraji silnice za prohledávaným prostorem. Byla v pořádku, když zabloudila, snažila se využít cest mezi rašelinou a postupně se vymotala,“ doplnil Jan Šimeček.

„Každý rok v průběhu houbařské sezóny jsme nuceni vyhlásit několik pátracích akcí. Obvykle se jedná o seniory, kteří u sebe nemají mobil, a často jsou také nevhodně vybaveni a obuti. Někdy dokonce dochází i ke zbloudění houbařů z řad místních obyvatel,“ komentoval akci Miroslav Güttner, náčelník Horské služby Krušné hory. Dodal, že především v okolí Božího Daru by houbaři, ale i turisté, měli dát pozor právě na nebezpečná místa v rašeliništích.

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video