CHOMUTOV/JIRKOV (r) — Přelom října a listopadu je obdobím dýní. A tak není divu, že na výrazně oranžové plody narazíte snad na každém kroku. Jsou v obchodech, za okny, ale i v kuchyni. Například v chomutovském zooparku se v sobotu sešlo dýní skoro dvě stě. Každý si z nich mohl vydlabat svoje vlastní strašidlo. Jednoletá popínavá rostlina má původ v Latinské Americe a do Evropy se dostala koncem 15. století. Její obliba v české kuchyni v posledních letech roste. Má totiž univerzální použití na vaření i pečení a navíc v prvních chladných dnech výborně posiluje iminitu. Snímek ze zahradnictví u jirkovského hřbitova, kde mají dýně všech tvarů a velikostí, nám poslala Božena Franzová.
Napsal(a): Redakce
Pozvání Mirky Farkasové na Štědrý den 24. 12. 2024.
Přehrát videoZlatá neděle 22. 12. se nesla v Žatci ve znamení zpívání koled - v podloubí u Ramon café, tradice, za kterou stojí mj. ŽOK :-)
Přehrát video