CHOMUTOV/JIRKOV (r) — Přelom října a listopadu je obdobím dýní. A tak není divu, že na výrazně oranžové plody narazíte snad na každém kroku. Jsou v obchodech, za okny, ale i v kuchyni. Například v chomutovském zooparku se v sobotu sešlo dýní skoro dvě stě. Každý si z nich mohl vydlabat svoje vlastní strašidlo. Jednoletá popínavá rostlina má původ v Latinské Americe a do Evropy se dostala koncem 15. století. Její obliba v české kuchyni v posledních letech roste. Má totiž univerzální použití na vaření i pečení a navíc v prvních chladných dnech výborně posiluje iminitu. Snímek ze zahradnictví u jirkovského hřbitova, kde mají dýně všech tvarů a velikostí, nám poslala Božena Franzová.
Napsal(a): Redakce
Symfonický orchestr Konzervatoře Teplice pod taktovkou dirigenta Jiřího Knotte bravurně zahrál v pátek 12. 12. večer mj. Uherský tanec č. 5 a sklidil velký aplaus
Přehrát videoMěstské divadlo v Žatci se v pátek 12. prosince 2025 zaplnilo do posledního místa – tradiční vánoční koncert byl zcela vyprodán.
Přehrát video