Pěvecký sbor slaví narozeniny! Do divadla s gratulací dorazí Leona Machálková

Iveta Drlíková 2019-11-18 09:19:00

Žatec (id) Pětadvacet let od svého vzniku slaví letos na podzim Žatecký příležitostní sbor (ŽPS), což je pro čistě amatérský spolek nadšenců číslovka úctyhodná. Pro dlouholeté členy je sbor mnohem více než jen krásným koníčkem, kterým dělají radost svému publiku. A protože i půlkulatiny je třeba řádně oslavit, chystají narozeninový večírek. V městském divadle v Žatci proběhne 22. listopadu od 18 hodin.

„Doufáme, že to pro všechny bude hezký zážitek. Chceme navodit pohodovou atmosféru, jako kdybychom diváky pozvali na návštěvu k nám domů. Nebude to tedy jen o zpěvu, ale budeme si povídat, vzpomínat a jako vzácný host vystoupí zpěvačka Leona Machálková. U vchodu do sálu bude krabice na divácké dotazy. Tak se nás nebojte na cokoliv zeptat,“ vzkazuje sbormistryně Alžběta Urbancová, která slibuje i veselé historky, třeba z jejich vystoupení na filmovém festivalu v Karlových Varech. Za čtvrt století mají určitě na co vzpomínat.

Žatecký příležitostní sbor vznikl pod vedením Anny Urbancové v listopadu 1994. Na veřejnosti poprvé vystoupili již o měsíc později na adventním koncertě a tím nastolili krásnou tradici, ve které každoročně pokračují. „Bylo to od nás docela troufalé, vystoupit veřejně už po měsíci zkoušení. V repertoáru jsme v tu dobu měli jen pět skladeb od Adama Václava Michny z Otradovic, a tak na koncertě hrálo i několik muzikanti ze žatecké ZUŠ a na varhany nás doprovázel pan Kořistka. Pamatuji si, že byla hrozná zima a náledí,“ vzpomíná Anna Urbancová, která časem zůstala už jen řadovou členkou a vedení pěveckého kolektivu předala dceři Alžbětě.

Za pětadvacet let smíšeným sborem prošly desítky lidí. Někteří vydrželi jen krátce, jiní zde strávili několik let, ale jen pět ze současných členů pamatuje jeho úplně začátky, a to Lenka Nuhlíčková, Zuzana Parpelová, Michaela Skalická, Anna Urbancová a Martin Nuhlíček. Již dlouhou dobu k pevnému jádru patří také Alžběta Urbancová, Eva Dančová, Simona Pohoriljak, Lenka Alexíková, Lenka Irová, Květa Novotná a Daniel Zíbrt. „Poctivě jsem prošla všechny naše kroniky a napočítala jsem na třicet bývalých členů. Na všechny bohužel kontakty nemáme, tak bychom je rádi i touto cestou všechny vyzvali, aby za námi do divadla dorazili,“ říká Anna Urbancová.

Obě dámy o sboru mluví jako o rodině a určitě to není nadnesené. Vždyť spolu prožili už čtvrt století a jejich společenství stále funguje, i když už mají vlastní děti, zaměstnání nebo dokonce žijí v jiném koutě republiky. Pořád jim stojí za to, věnovat svůj volný čas zkouškám a koncertům. Za to si zaslouží velkou gratulaci a přání mnoha dalších společných let.

Foto: Žatecký příležitostní sbor založila se svými bývalými žáky Anna Urbancová (vlevo), která před lety předala žezlo sbormistryně dceři Alžbětě (vpravo). Foto: archiv Žatecké noviny

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video