Advent v Dolním Poohří nabízí jarmarky i rozsvícení vánočních stromů

Kateřina Táborská 2019-11-28 12:59:00

Lounsko, Chomutovsko (red) Tento týden se i Dolní Poohří rozzáří nazdobenými vánočními stromy a začne pestrá nabídka adventních akcí. Zahrnuje slavnostní zahájení adventu, výstavy, jarmarky i akce na zámcích. Níže vám nabízíme vám přehled předvánočních událostí v Poohří.

Vánoční výstavy

• V Regionálním muzeu v Žatci si můžete až do konce roku prohlédnout vánoční výstavu betlémů, která nabídne množství ukázek betlémářské práce z mnoha materiálů, jako je vosk, dřevo, papír, sklo, sláma či perníkové těsto. 12. prosince v 17 hodin si můžete vyslechnout přednášku Jaromíra Tlustého o kráse papírových betlémů.

V kadaňském Františkánském klášteře bude během adventních víkendů otevřena výstava Kouzlo dřevěných hraček, která představí tradiční výrobu v Krušných horách.

• V Oblastním muzeu v Lounech se 10. prosince otevře výstava Čas radosti, roztomilosti, která připomene vánoční dobu před 130 lety, kdy bylo muzeum založeno. V neděli 1. prosince a sobotu 7. prosince si můžete do muzea přijít vyrobit vánočních dekorace.

Rozsvícení stromů

Vánoční stromy ve městech i vsích se rozzáří první adventní víkend.

• V Lounech se tak stane na Mírovém náměstí v neděli 1. 12. od 15 hodin, v programu vystoupí Divadlo Mazec, Schovanky a děti ze zdejších škol.

• Na první neděli adventní chystá slavnost rozsvícení také Žatec, kde na náměstí Svobody ve 13 hodin začne program Staročeské Vánoce s dobovými stánky a řemesly a vyvrcholí v 18 hodin rozsvícením stromečku. V pondělí 2. prosince pokračují na náměstí trhy a od 16.15 hodin program Divadelní Advent s divadlem Kvelb a obřími anděly.

• Aktu rozsvícení vánočního stromu v Klášterci nad Ohří bude předcházet v neděli 1. prosince od 14 hodin pestrý kulturní program v areálu zámku. V galerii Kryt můžete navštívit tvůrčí dílny a na závěr uvidíte ohňostroj ze zámecké věže.

Chomutovské Vánoce začínají první adventní neděli na náměstí Míru. Rozsvícení stromu od 17 hodin bude předcházet koncert Josefa Vojtka a souboru Comodo.

• V Perštejně rozsvítí vánoční strom již v pátek 29. listopadu. Program se bude odehrávat od 14 do 19 hodin u obecního úřadu, v kostele a na dětském hřišti, těšit se můžete na hudební vystoupení, ohňovou show, program Vánoce doma a ve světě a také ohňostroj.

Blšany na Podbořansku zahájí Advent v sobotu 30. listopadu od 16 hodin na náměstí, kromě vystoupení dětí je připraven malý vánoční jarmark, štrůdl a perníčky a rozsvícení stromu.

• Nejen vánoční strom, ale i místní zvonici plánují rozzářit v sobotu 30. listopadu v Hřivicích na Lounsku. Program začne v 17 hodin a jeho součástí bude i mikulášská nadílka pro děti a závěrečný ohňostroj.

• Na Perucku je rozsvěcení stromů naplánováno takto: sobota 30. listopadu od 17 hodin Pátek a Stradonice, neděle 1. prosince v 17 hodin Radonice nad Ohří a Peruc. V Peruci budou součástí programu vánoční trhy a vystoupí muzikálová zpěvačka Hana Křížková.

Jirkovský vánoční strom na náměstí E. Beneše se rozzáří ve čtvrtek 5. prosince. • O první adventní neděli se v Lubenci budou od 14 hodin konat malé vánoční trhy s vystoupením dětí a zpíváním koled, které završí v 17 hodin rozsvícení stromu. • V Černčicích na Lounsku se rozsvítí vánoční strom v sobotu 30. listopadu v 16 hodin.

• Stejné datum zvolili v Lenešicích, kde program připravený dětmi ze základní a mateřské školy začne v 16.30 hodin u obecního úřadu. Doplní ho vánoční trhy s dětskými výrobky od 16 hodin.

• V sousedních Dobroměřicích je oslava začátku Adventu naplánována již na pátek 29. listopadu u kulturního domu. Ve 14 hodin začínají adventní trhy, od 16.30 hodin koncert souborů Trio Cum Amore a Carmen v kostele svatého Matouše a v 18 hodin se rozsvítí vánoční strom.

• Ve staročeském duchu se ponese zahájení Adventu v Kryrech v sobotu 30. listopadu od 14 hodin. V programu jsou trhy se starými vánočními zvyky, soutěže, koledy a povídání o Vánocích, vystoupení dětí a pěveckého sboru Egeria.

• V Cítolibech se strom rozsvítí v neděli 1. 12., před budovou základní školy budou od 16 hodin probíhat vánoční trhy, v kostele vystoupí s adventním programem děti. Už v sobotu od 16 hodin si můžete do kulturního domu přijít vyrobit vánoční výzdobu.

• Až na pondělí 2. prosince odpoledne plánuje rozsvícení vánočního stromku na náměstí Březno u Chomutova. V 16.30 hodin zazpívá skupina Silentium24 a v 17 hodin se rozzáří strom a začne další program. Ten zahrnuje mikulášskou nadílku, pěvecká vystoupení dětí, kapří piškvorky nebo kvíz k 550. výročí povýšení Března na městečko.

Trhy a jarmarky

Hned v neděli 1. prosince můžete vyrazit na adventní jarmark na náměstí T.G.M. v Podbořanech. Trh se otevře v 10 hodin a odpoledne ho doplní kulturní program a adventní dílny a večer zakončí ohňostroj.

• Na sobotu 30. listopadu chystají zahájení Adventu a trhy na Mírovém náměstí v Kadani. I zde trh, který se koná od 10 do 17 hodin, doplní pestrý kulturní program, například andělé na chůdách, hudební vystoupení a ohňová show. Program vyvrcholí v 17 hodin adventními zpěvy Karlovarského pěveckého sboru, předáním světla svaté Barbory a rozsvícením vánočního stromu a první svíce na adventním věnci.

• V Jirkově se tradičně před Vánoci koná charitativní jarmark, kde své zboží nabízejí děti a senioři. Ten letošní bude v pondělí a úterý 9. a 10. prosince a vždy odpoledne nakupování zpestří kulturní program. Od 11. do 13. prosince na něj naváže komorní vánoční trh.

• Ve Staré papírně v Žatci se bude vánoční jarmark s prodejem perníčků, svíček, koření a skleněných ozdob konat od 11. do 14. prosince, otevřeno bude vždy od 10 do 17 hodin. • V sobotu 7. prosince se předvánoční tržnice koná v Pensionu Za Dubem v Peruci, a to od 12 do 15 hodin.

• V lounském Oblastním muzeu pořádají 14. prosince akci adventními trhy pod názvem Vánoce v muzeu. Otevřeno bude od 10 do 17 hodin a nakupování zpestří středověká hudba, divadelní vystoupení, kejklíř či kovář.

Advent na zámcích

• Každou adventní neděli se můžete projít s průvodcem slavnostně vyzdobeným zámkem Červený Hrádek. Na každou neděli je naplánováno pět adventních prohlídek od 13 do 19 hodin, doporučujeme rezervaci míst.

• Adventní setkání v sobotu 30. listopadu bude pro letošní rok poslední příležitostí k návštěvě zámku Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku. Čeká vás dobové tržiště, středověká hudba, koledy, živý betlém a čerti.

• Druhý a třetí adventní víkend se můžete během prohlídky vyzdobeného zámku Libochovice dozvědět spoustu zajímavostí o vánočních zvycích, prohlédnout si zámeckou kuchyni a hospodářský dvůr s ovečkami. V sobotu 7. prosince dorazí navíc na zámek čerti a o týden později 14.12. Ježíšek.

• Zámek Stekník na Žatecku chystá adventní prohlídky s povídáním o zámeckých Vánocích na třetí adventní víkend. V sobotu i neděli 14. a 15. prosince můžete navštívit speciální večerní prohlídky s koledami, v sobotu se navíc konají i denní prohlídky vánočně vyzdobených interiérů a od 17.30 hodin koncert pro varhany a zpěv v zámecké kapli. Součástí prohlídek bude i výstava betlémů.

Další tipy

• V sobotu 14. prosince se můžete přijít poklonit Ježíškovi do živého betléma v Kadani. Otevřen bude od 14 do 18 hodin na Mírovém náměstí a již od 10 hodin ho doplní Magické kadaňské Vánoce se stánky, „ledosocháním“ a světelnou show.

• Tvrz v Divicích na Lounsku ožije také v zimě, a to několika adventními koncerty – 7. prosince vystoupí Lenka Fišarová, 14. prosince Monika Absolonová, jejímuž koncertu bude předcházet od 15 hodin vánoční trh.

• Vánoční setkání ve Vernerově mlýně v Brloze na Lounsku se koná v sobotu 30. listopadu mezi 11. a 15. hodinou. Můžete si vyrobit adventní věnec (svíčky s sebou), děti budou vyrábět vánoční ozdoby a zdobit vánoční perníčky.

• Na sobotu 7. prosince chystá městys Nepomyšl na Podbořansku Mikulášský jarmark, který zahájí v půl jedné poutní mše v kostele. Během odpoledne vystoupí například Heidi Janků, Petr Kolář, Žihelský sbor a pěvecký sbor Egeria. Součástí programu bude rozsvícení stromečku a navštívit můžete i komentované prohlídky k restaurovaným malbám v kostele.

• Oblíbený Svařák u všech čertů se bude letos podávat, společně s dalšími dobrotami ve stáncích, v atriu radnice v Lounech, a to v pátek 6. prosince od 10 do 22 hodin, v sobotu pak do 12 hodin.

• V chomutovském kostele svatého Ignáce se budou každou neděli konat adventní koncerty, začínají v 18 hodin, pouze ten poslední 22. prosince s Loutnou českou se uskuteční hned dvakrát, první od 15 hodin v Galerii Lurago. V ní se také 4. prosince v 17 hodin koná vánoční koncert Jirkovských seniorek. Další adventní koncerty v Chomutově budou znít také kostelem svaté Kateřiny – 7. 12. od 10 hodin soubor Anonym, 14. 12. v 17 hodin Comodo a 21. 12. v 10 hodin Na-Hlas.

• Oslavu zimního slunovratu pořádá v sobotu 21. prosince archeologický skanzen v Březně u Loun. Ochutnáte pravěkou kuchyni, uslyšíte zimní legendy a můžete se zapojit do tvořivého programu. Začátek ve 13 hodin.


Napsal(a): Kateřina Táborská

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video