Hotelovka slaví šedesátiny a nadělila si skutečně netradiční dárek. V prostorách Středního odborného učiliště a Střední odborné školy SČMSD v Žatci vznikl mikropivovar. Určen je primárně pro studenty oboru Sladovník-Pivovarník, jehož první absolventi opustí školu v letošním školním roce.
Slavnostní otevření školního mikropivovaru se uskutečnilo v sobotu 16. prosince za účasti hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka a dalších významných hostů z řad vedení města Žatce, majitele školy, Asociace hotelů a restaurací a zástupců pivovarů. Jelikož se žatecká hotelovka stala před šestadvaceti lety soukromou, je jejím zřizovatelem Svaz českých a moravských spotřebních družstev (Skupina Coop).
,,Pivovarnictví má u nás obrovskou historii a tradici. Naše pivní značky jsou ve světě velice dobře známé, ale když se podíváme, tak jsou všechny v držení cizího kapitálu, pokud pominu Budvar, který je národním podnikem. Je proto strašně důležité, aby vznikaly nové malé pivovary, mikropivovary, aby se lidé tomuto řemeslu učili a studovali ho. Aby naše tradice a pivovarnická kultura přetrvala. Gratuluji k tomuto učebnímu oboru a doufám, že bude naplněn a přinášet množství nových sládků,“ promluvil při slavnostním otevření mikropivovaru v prostorách žatecké školy předseda Svazu českých a moravských spotřebních družstev Pavel Březina.
U příležitosti otevření nového mikropivovaru došlo rovněž k ochutnávce nulté várky piva. První produkt ze zdejší dílny byl nazván ,,Jilufa15“. Název vznikl podle počátečních písmen jmen lidí, kteří se podíleli na jeho výrobě - Jiřina Camprová, Lukáš Chrastina a František Sajdl (Fanda).
,,Původně jsme chtěli uvařit dvanáctku, ale vyšla nám z toho patnáctka. Už jsme pivo nechtěli ředit, takže jsme to tak nechali,“ prozradil s úsměvem sládek pivovaru Mostecký Kahan Lukáš Chrastina, který škole pomáhá s rozjezdem mikropivovaru, a dodal něco více o vlastnostech piva Jilufa15: ,,Zrálo pomalu měsíc a samo se dosytilo. Nic jsme nepřidávali a myslím si, že je to ideální. Nechceme ale vařit patnáctku. Budeme se snažit uvařit klasickou dvanáctku nebo třináctku. Pivo se nám také zdálo moc hořké, a proto jsme ubrali slad i chmelení. Zaměnili jsme dva chmele, Premiant za Sládka a uvidíme. V pivu jsou jen malé chybičky, které jako sládek cítím, ale jinak si myslím, že se první várka povedla.“
Podle ředitelky Stanislavy Sajdlové bylo vybavení minipivovaru z velké části pořízeno díky umístění v soutěži Dobrá škola v Ústeckém kraji 2017/2018, jenž není zřizovaná krajem a kde skončila na 3. místě a získala tak finanční odměnu.
Napsal(a): Hedvika Mašková
Předpokladem přijetí je středoškolské vzdělání, komunikační schopnosti a komplexní znalost účetnictví. Praxe vítána.
Přihláška k pohovoru musí obsahovat strukturovaný profesní životopis a být zaslána do 31.10.2024 pouze na e-mail: dostal@sbdcv.cz
Kontakt: p. Dostál
WWW: http://www.sbdcv.cz/
E-mail: dostal@sbdcv.cz
Poslední školní den v pátek 28. 6. 2024 také prvňáci ze třídy paní učitelky Evy Svobodové dostali svá první v životě vysvědčení.
Přehrát videoV závěru června 2024 Výchovný ústav, SŠ a SVP v Buškovicích pozval úředníky, podnikatelé, veřejnost, přátele na Den otevřených dveří. Vystoupili i bubeníci ze skupiny Australien Buš-kovice
Přehrát video