O divoké Africe na souši i ve vodě dorazil povyprávět dobrodruh Richard Jaroněk

Hedvika Mašková 2019-12-20 12:00:00

Klub sportovního potápění Žatec uspořádal pro své členy i nečleny zajímavou přednášku s fotografem, spisovatelem, potápěčem, filmařem a zejména dobrodruhem Richardem Jaroňkem z Vizovic. O povídání na téma ,,UNLIMITED AFRICA“ byl skutečně zájem, o čemž svědčilo zaplněné první patro Řemeslného pivovaru Pioneer Beer v Žatci, kde se přednáška uskutečnila.

Žatečtí potápěči si Richarda Jaroňka pozvali především proto, aby se s nimi podělil se svými zkušenostmi se žraloky, kterých má skutečně spoustu. Žraloci jsou totiž jeho doménou. Obdivuje především ,,zabijáka“ žraloka bílého. Ve svých projektech se dále věnoval také druhému nejnebezpečnějšímu žralokovi žraloku tygřímu i žraloku velrybímu. ,,Dnes ale můj zájem o žraloky ustupuje. Se žraloky je totiž problém. Mizí, a to ve fatálních číslech. Za posledních padesát let člověk vyhubil přes 90 procent žraločí populace,“ vysvětlil během přednášky Richard Jaroněk a prozradil, že jeho současnou vášní jsou lvi, které má v Africe dokonce čtyři.

Dále všem přítomným posluchačům pověděl něco o nejrozšířenějším jedovatém hadu Afriky zmiji útočné, kterou si se svým kamarádem dokázal ochočit. Nezapomněl ani na již zmíněné lvi a mrchožravé hyeny.

Richard Jaroněk navštívil za svůj život několik desítek zemí světa. Prozkoumal Bali, ostrůvky Indonésie a ostrovy Karibiku, Borneo, Myanmar, Ekvádor, Venezuelu i Nizozemské Antily. Dnes zakotvil na jižní polokouli afrického kontinentu, který považuje za svůj druhý domov. Pravidelně cestuje do Jihoafrické republiky, Zambie, Zimbabwe, Mosambiku, Namibie, Botswany a dalších států.

Nejenom o svých cestách publikuje články, vydává knihy, vystavuje své fotografie, které získaly několik prestižních ocenění na mnoha mezinárodních festivalech, a pravidelně přednáší na nejrůznější témata. Cíl jeho počínání je ,,nechat čtenáře či posluchače se aspoň zamyslet nad rychle mizícím ‚,mokrým vesmírem“ a nad našim ‚,člověčím“ přístupem k planetě Zemi“.

Foto: S Richardem Jaroňkem (druhý zleva) se na společné fotografii nechali zvěčnit vedoucí Klubu sportovního potápění Žatec Miroslav Hapák (první zleva) a také další dva členové klubu Martin Makuka (druhý zprava) a Václav Wagner. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video