Za zapalovače a čaje padly dvě podmínky a šest trestů. Organizovaná skupina distribuovala drogy do věznice Nové Sedlo

Jarka Cibulková 2020-02-25 18:36:00

Louny (caj) Vinni. Tak zněl rozsudek trestního senátu Okresního soudu v Lounech nad devíti obžalovanými, kteří se měli podílet na distribuci drog do věznice Nové Sedlo na Žatecku.

Sedm obžalovaných si svůj trest odpyká ve věznici s ostrahou, dvě ženy dostaly šanci na nápravu a vyslechly si ještě podmíněné tresty s delší zkušební dobou, dohledem probačního úředníka a podrobení se testům na drogy.

Po telefonické komunikaci měly drogy přes poštu, pracoviště, nebo návštěvu putovat do žaláře od listopadu 2018 do poloviny března 2019. Případ byl ojedinělý svým rozsahem obžalovaných, všem přitížilo, že jednali jako organizovaná skupina. „Obžalovaní jsou usvědčení celou řadou důkazů, které se navzájem proplétají, hlavně telefonními odposlechy, kde se domlouvali o drogách. Z komunikace je patrná složitá a dobře propracovaná cesta se zastřením koncového příjemce. Drogy nazývali v komunikaci jako „TO“, nebo zapalovače (pervitin) či čaje (marihuana),“ zahájila svůj návrh na potrestání státní zástupkyně. Postupně pak navrhla obžalovaným tresty od dvou do šesti let, z nichž bylo šest do věznice s dozorem a tři podmínky.

Senát se s jejím návrhem ztotožnil jen částečně. Hlavnímu organizátorovi Tomáši Lněničkovi (45) vyměřil pětiletý trest ve věznici s ostrahou. Přitížilo mu, že tohoto činu se dopustil opakovaně, ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy byl již jednou odsouzen. Přes svoji matku domluvil donesení šesti gramů pervitinu do věznice. Ve výkonu trestu je od července 2011.

Tříletý trest ve věznici s ostrahou určil soud Aleně Horvátové (38), která se přiznala k jednomu případu dodání marihuany a 0,03 gramů pervitinu. „Svého činu lituji,“ řekla obžalovaná před vynesením rozsudku. V současné době si odpykává trest ve věznici v Drahonicích a je zapojena do programu pro drogově závislé.

Jakub Kotĺár (31), kterému přítelkyně dovezla pervitin z Karviné a předala mu ho ve věznici v Novém Sedle, si odsedí dva a půl roku. Drogu si během návštěvy strčil do řitního otvoru, čehož si ale všimli na kamerách dozorci. S dvouletou podmínkou ode-šla od lounského soudu jeho přítelkyně Jana Trnková. Na dobu tří let jí vyměřil zkušební dobu s dohledem probačního úředníka a povinnost se podrobit testu na drogy.

Shodně na dva roky do ostrahy poslala soudkyně Davida Juráka (24) a Romana Lahodu (40). Přísnější trest oproti návrhu státní zástupkyně soud vyměřil Lence Gošlerové. „Byla velmi důležitým pošťákem, její chování bylo vysoce nebezpečné,“ komentovala trest soudkyně. Dva roky ve věznici s ostrahou dostala za to, že jako civilní zaměstnanec na pracovišti ve společnosti Eaton na Chomutovsku vězňům předávala drogy, například zabalené jako čokoláda, nebo jako tablety na cvičení.

S pravomocným tříletým podmíněným trestem odešla Monika Kučerová. Byla jednou ze tří obžalovaných, kteří vypovídali a po-mohli rozklíčovat složitý případ. Soud jí dal poslední šanci na nápravu a během pětileté zkušební doby určil dohled probačního úředníka a povinnost podrobit se testům na drogy. Jediným, kdo odešel nepotrestán, je Ivo Kiezler. Před měsícem si totiž vyslechl tříapůlletý trest u Okresního soudu v Teplicích.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video