,,Chceme konec uhlí,“ demonstrovali aktivisté

Lucie Steklá 2020-09-16 13:09:00

Stovky lidí protestovaly před elektrárnou Počerady za konec uhlí a spravedlivou transformaci regionů.

Počerady (lus, pav) Před uhelnou elektrárnou Počerady se v sobotu 5. září sešlo několik stovek lidí na demonstraci čtrnácti environmentálních organizací. Promluvili na ní zástupci hnutí Fridays for Future, Limity jsme my, Hnutí DUHA a Greenpeace ČR.  

Úvod shromáždění se konal pod taktovkou zástupce organizace Fridays for future Petra Doubravského. Uskupení má čtyři požadavky zahrnující například co nejrychlejší konec spalování uhlí, které adresuje české vládě. „Naše vláda kašle na naši budoucnost,“ řekl mimo jiné v projevu, za což ho přítomní ocenili potleskem.

Cestou do Počerad účastníci pochodu skandovali hesla jako ,,Konec uhlí teď“ a ,,Nechcem smrad z Počerad“. Demonstrace proběhla v rámci Akčních dní, tedy série akcí od čtvrtka 3. do neděle 6. září, jejichž sou-částí byl i Klimakemp v Okoříně a kterým předcházelo obsazení rypadla na dole Vršany aktivisty a aktivistkami Greenpeace. ,,Již dopředu jsme zveřejnili svoje požadavky. Postupné uzavření všech uhelných elektráren do roku 2030, spravedlivou transformaci uhelných regionů, co nejrychlejší uzavření nejšpinavější české uhelné elektrárny Počerady a navýšení cílů snižování emisí v rámci Evropské unie do roku 2030,“ řekl Luboš Pavlovič z hnutí Greenpeace.

Anna Kárníková z Hnutí DUHA řekla: ,,Spalování uhlí je v Česku hlavní zdroj emisí skleníkových plynů, které způsobují změnu klimatu. Na základě podrobných studií již nyní víme, že uhelné elektrárny lze všechny postupně odstavit do roku 2030. Ty nejplýtvavější jako Počerady díky velkým vývozům elektřiny z ČR, další můžeme na-hradit zejména obnovitelnými zdroji. A pokud je to možné, tak je to také nutné. Stejně nutné je pomoci končícím horníkům a energetikům i celým uhelným regionům k novému uplatnění a rozvoji.“

Odpovědnost, kterou podle svého názoru republika má, připomněl Jiří Jeřábek z Greenpeace. ,,Řadíme se k zemím, které mají největší historickou odpovědnost za spalování uhlí. Musíme jednat. Aby se podařilo dosáhnout cílů Pařížské dohody, musí bohaté země OECD do roku 2030 skončit se spalováním uhlí. Mezi ně patří i Česká re-publika,“ prohlásil.

Na místě demonstrace, která probíhala v přátelském duchu, bylo přítomno několik desítek policistů, oplocený areál elektrárny strážili i hasičské jednotky a zástupci bezpečnostních agentur. K žádnému narušení pořádku nebo střetu s demonstranty ale nedošlo, po ukončení projevů se demonstranti vydali na poklidný pochod na zastávku a akce skončila.

Za budoucnost bez uhlí. Demonstraci před elektrárnou Počerady zahájila pantomima a alegorie na přechod z fosilních zdrojů na obnovitelné zdroje energie. Foto: Ibra Ibramovič


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video