Výstava představuje vítězné návrhy. S výherci začne jednat také město

Hedvika Mašková 2020-09-23 13:30:00

Seznámit se s vítěznými návrhy a také samotnými autory, bylo možné na vernisáži výstavy výsledků architektonické soutěže na revitalizaci Havlíčkova náměstí v Žatci. Výstava bude v Galerii U Radnice přístupná veřejnosti až do konce září dle otevírací doby. Na vernisáži byli přítomni i zástupci města a organizátora architektonické soutěže společnosti City Upgrade, kteří prozradili, jak se bude nyní postupovat a kdy by mělo dojít k rekonstrukci centra Podměstí mezi Obchodním domem Zlatý chmel a Kulturním domem Moskva.

Smyslem architektonické soutěže na revitalizaci Havlíčkova náměstí v Podměstí bylo najít vhodného kandidáta, který s městem bude dál zpracovávat projektovou dokumentaci a vybraný projekt realizovat.

,,Architektonická soutěž se dělá proto, aby se získal široký názor, spektrum názorů, na řešení dané problematiky prostory, který nebyl v tomto případě vůbec jednoduchý a přiznejme si, ani ne moc atraktivní. O to důležitější je podívat se na věc z více úhlů pohledu,“ vysvětlila na vernisáži předsedkyně poroty architektka Markéta Zdebská a do-dala: ,,Otevřená soutěž umožnila účast mladých týmů. Právě tímto způsobem se dá najít vhodný partner pro vybudování projektu a realizace. Soutěž je jen idea, ale není to konec. Ještě je před městem a autory vel-ký kus práce, aby dílo dotáhli do výsledného konce.“

Do architektonické soutěže, jejímž cílem bylo obnovit významný veřejný prostor v centru sídlištní čtvrti v Podměstí a podpořit jeho historickou a kulturní hodnotu, bylo odevzdáno celkem deset různých návrhů. Velký zájem projevili zejména mladí architekti. 

Jako nejzdařilejší vyhodnotila porota návrh studia OBJEKTOR ARCHITEKTI, na druhém místě se umístil návrh ateliéru Neuhäusl Hunal a třetí místo obsadil návrh architektů Jana Hendrycha, Matěje Čunáta, Karolíny Roschl, Jany Voňkové, Miroslava Chmele, Elišky Málkové a Marie Štefanové. Všechny tři návrhy jsme vám postupně v našem týdeníku představovali.

,,Nyní budeme začínat jednací řízení bez uveřejnění s výherci, kteří se v architektonické soutěži umístili na prvních třech mís-tech. Z jednání by měl vzejít zhotovitel projektové dokumentace,“ vysvětlila za odbor rozvoje města Gabriela Becková, která byla rovněž náhradnicí za závislé členy poroty architektonické soutěže, a doplnila: ,,Ne-znamená to tedy, že vítěz soutěže musí být zhotovitelem. Ke každému návrhu dala odborná komise připomínky, které by měly ar-chitekti akceptovat a do svých návrhů za-pracovat. Návrhy nemají definitivní podobu. Výsledek se bude přizpůsobovat potřebám města.“

Centrum Podměstí, prostor před obchodním domem Zlatý chmel a kulturním domem Moskva, získalo svou současnou podobu v 60. letech. Po demolici 79 původních objektů se na základě architektonické soutěže vybudovalo nové centrum lokality, a to podle návrhu architekta Vratislava Štelziga, kterého se podařilo do příprav architektonické soutěže rovněž zapojit a tím pá-dem si nenechal ujít ani sobotní vernisáž představující všech deset návrhů na revitalizaci Havlíčkova náměstí.

Součástí původního návrhu architekta Štelziga byl výškový obytný dům, obchodní dům a kulturní dům, jenž měl sloužit i chmelařským oslavám. K atraktivitě místa přispěl také vodní prvek s keramickými prvky v terénním zálivu jako ústřední motiv náměstí. Kulturní dům Moskva patří mezi urbanisticky zajímavé stavby, a to hlavně díky výtvarně řešené fasádě, mohutné střeše, kovovému vstupnímu portálu a soklu z čedičových kostek. 

Na fotografii: 

Autor původního návrhu. Vernisáž výstavy architektonických návrhů na revitalizaci Havlíčkova náměstí si nenechal ujít ani autor původního návrhu architekt Vratislav Štelzig, který prozradil, že koncepci má centrum Podměstí mezi Zlatým chmelem a Kulturním domem Moskva v zámecké kroměřížské zahradě. V návrhu se také bylo, dle jeho slov, potřeba popasovat s historickou stránkou. ,,Podměstí nabízí krásný pohled na panorama města. Bylo potřeba vymyslet zásah a výškové zónování tak, abychom situaci z těchto hledisek nepotlačili,“ vysvětlil architekt.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video