Petice za záchranu žatecké nemocnice míří do Senátu

Veronika Salášková 2012-05-03 00:40:00

Žatec – Přestože byla petice na podporu zachování zdravotní péče na dětském a gynekologicko-porodnickém oddělení uzavřena již 15. dubna, ještě stále petičnímu výboru přichází další podepsané archy. Celkový počet obyvatel regionu, kteří petici podepsali, čítal v pátek 27. dubna 19 305 osob z toho 17 704 platným způsobem. Konečné součty měly být až v pondělí 30. dubna po uzávěrce tohoto čísla Žateckých novin.

„Této podpory si velice vážím, ostatně nejen já, ale i všichni zaměstnanci a děkujeme za ni všem, kteří pro dobrou věc dali hlas. Poděkování patří bezesporu petičnímu výboru, ale zvláštního uznání a poděkování si zaslouží Petr Antoni,“ poděkoval ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák.
Ředitel Novák absolvoval spolu se starostkou Zdeňkou Hamousovou v pondělí 23. dubna další jednání se zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny. Na něm prostřednictvím poslance Jaroslava Krákory sjednali schůzku s ředitelem VZP Pavlem Horákem. „Tato schůzka se má uskutečnit po jeho návratu z Dánska, předpokládáme 10. nebo 11. května. Na ní chceme od VZP jednoznačné, nevyhýbavé stanovisko ke smlouvě na roky 2013 a následující, respektive v jakém rozsahu bude s Nemocnicí Žatec péče nasmlouvána. Samozřejmě k tomu použijeme argumenty věcné i podporu petice,“ sdělil ředitel Novák.
Hned po sečtení všech podpisů má petice zamířit do Prahy – do senátu. Zde bude ve čtvrtek 3. května za účasti členů petičního výboru, ředitele nemocnice Čestmíra Nováka a starostky Žatce Zdeňky Hamousové předána do rukou předsedy Senátu parlamentu ČR Milana Štěcha. Poté by se jí na své nejbližší schůzi měli zabývat senátoři.
„Pokud bude v senátu realizováno veřejné slyšení k petici, bude oslovena veřejnost ze spádové oblasti žatecké nemocnice, aby se jednání zúčastnila a podpořila předkladatele petice v diskuzi s ministerstvem zdravotnictví a zdravotními pojišťovnami,“ řekl Petr Antoni, zmocněnec petičního výboru.
Nemocnice Žatec je jediná fungující nemocnice v okrese Louny. Zdravotní péči zajišťuje přibližně pro 86 tisíc lidí. Není proto divu, že se téměř třetina dospělých obyvatel okresu postavila za zachování obou ohrožených oddělení, kterým VZP nechce od roku 2013 obnovit smlouvy na úhradu zdravotní péče. V případě jejich uzavření by totiž místní museli dojíždět do nemocnic a porodnic v Kadani, Mostě či Slaném.

 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video