Očkování veřejnosti začalo. Vakcinační centrum vzniklo na dětském oddělení

Hedvika Mašková 2021-02-17 13:30:00

Očkovací centrum pro veřejnost se v areálu žatecké nemocnice nachází na dětském oddělení. Fungovat začalo předminulý týden, kdy personál proočkoval prvních devadesát šest lidí, mezi nimi byli zdravotníci i senioři.

První várky vakcíny proti nemoci covid-19 dorazily do Nemocnice Žatec již začátkem roku. Přesně ve středu 6. ledna zde bylo zahájeno očkování zdravotnického personálu. Na zájemce o očkování z řad veřejnosti přišla řada o měsíc později, a to v minulém týdnu. Podávání vakcíny probíhá za stejných podmínek, ale na jiném místě. Zatímco zaměstnanci nemocnice byli očkováni na oddělení bývalého šestinedělí, veřejnost bude docházet do ambulance na dětské od-dělení, které kvůli nově zřízenému očkovacímu centru upravilo svůj provoz.

Zájemci o očkováni jsou do nově zřízeného očkovacího centra žatecké nemocnice zváni na základě centrálního registračního systému. Podle počtu registrovaných jsou do místa zasílány vakcíny. Objednání funguje na telefonní lince 1221, podrobnosti na webu koronavirus.mzcr.cz.

Do šesti očkovacích center v kraji, včetně žateckého, se v minulém týdnu přijel podívat i hejtman Jan Schiller. Celkem se v našem kraji nachází šestnáct očkovacích center. ,,V plánu máme navíc čtyři velkokapacitní očkovací centra, které vzniknou v Rumburku, Ústí nad Labem, Mostu a Litoměřicích. Půjde o centra, která vyrostou ve sportovních halách nebo na výstavištích. Nyní jsme ve fázi zařizování. Jakmile budeme vědět, že bude velký závoz vakcín, cen-tra spustíme. Až tato chvíle přijde, budeme připraveni. Se spuštěním center počítáme v dubnu,“ sdělil nám při návštěvě žateckého očkovacího centra hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.     

V okrese Louny zatím funguje pouze očkovací centrum v Žatci. Co nejdříve by se ale mělo začít očkovat také v Lounech a také na Podbořansku. Vše však záleží na dodávce vakcín. ,,Prozatím budou v okrese fungovat tři očkovací centra. Pokud by nestačila, jsme připraveni otevřít centrum s větší kapacitou. Máme dostatek vybavení i personálu,“ ubezpečil skrze nás zdejší občany hejtman Jan Schiller.

V žateckém očkovacím centru se, stejně jako na ostatních místech v kraji, začalo očkovat vakcínou od firmy Pfizer. Nyní už najíždí vakcína společnosti Moderna. V měsíci dubnu se v Ústeckém kraji již počítá s očkováním vakcínou AstraZeneca, která bude díky svému jednoduššímu skladování (2 - 8 °C) určena i k očkování praktickými lékaři v ordinacích nebo u jejich pacientů doma.

,,S vakcínou AstraZeneca budou moci do-konce mobilní týmy dojíždět za imobilními občany přímo domů. Na to jsme také připraveni, protože jsme si vědomi toho, že někteří občané nemají možnost se do očkovacích center dostavit. Mobilní týmy budou fungovat ve spolupráci s obcemi a sociálními službami, které mají přehled, kde imobilní lidé žijí,“ informoval hejtman Ústeckého kraje a prozradil, že do domovů pro seniory a dalších pobytových sociálních služeb v kraji již mobilní týmy jezdí: ,,Neočkujeme na principu 80+, jelikož v domovech žijí všichni lidé spolu. Zvolili jsme proto variantu přijet a naočkovat úplně všechny obyvatele, a to včetně personálu. Těší nás, že zájem o vakcínu ze strany těchto lidí je obrovský.“

V současné době jsou podle slov hejtmana nemocnice v Ústeckém kraji zaplněny z osmdesát procent. Rezerva se drží na dvaceti procentech. Bohužel ale dochází k tomu, že v nemocnicích na lůžka jednotek intenzivní péče uléhají mladší a mladší lidé.

,,Jsem rád, že hejtman osobně navštívil žateckou nemocnici, kde vzniklo jedno z prvních očkovacích míst v Ústeckém kraji. Odjížděl spokojený, zároveň potvrdil, že Ústecký kraj bude podporovat žateckou nemocnici intenzivněji a lépe,“ doplnil na závěr žatecký místostarosta a zároveň radní Ústeckého kraje pro oblast zdravotnictví Radim Laibl. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video