Lounský FK se zapojil do projektu Fevoluce - za fotbal bez korupce

Lucie Steklá 2021-02-25 19:08:00

Louny (lus) Změň svůj okres, změníš český fotbal. Tak zní motto nového projektu, který si vzal za cíl změnit fotbal tak, abychom z něj zase měli radost, neboli fotbalovou (r)evoluci.

Projekt Fotbalová evoluce znamená svobodu okresní kopané v jejím rozhodování. ,,Chraňte a pečujte o své kluby, své hráče a děti v okrese, a bojujte za lepší podmínky. Už žádné dohody o menším zlu. Věříme, že body našeho programu pro okresní fotbal vás před volbami mohou inspirovat,“ říká fotbalista Vladimír Šmicer, který je jednou z tváří projektu.

A právě Vl. Šmicer se minulou sobotu sešel se zástupci Fotbalového klubu Louny, spolu s další tváří projektu Rudolfem Řepkou, ředitelem fotbalových Teplic. Ten mimo jiné podotkl, že když dokáží změnit okresy a kraje, tak čistý fotbal dokážou ohlídat. Té-matem setkání byly změny v českém fotbalu, tzv. době ,,poberbrovské“. Fotbalová evoluce necílí na profesionální fotbal, z prvoligových klubů ji podporují právě FK Teplice, a také Bohemians Praha, FC Opava a Dukla Praha.

Zástupci fotbalových klubů si vyměnili ne-jen názory, ale podělili se také o zkušenosti, které mají okresní fotbalové svazy v současné době. Setkání se uskutečnilo z iniciativy lounského fotbalového klubu. ,,S Vláďou Šmicerem jsem se spojil telefonicky a pozval ho do Loun. Řekli jsme si vše o evoluci, jaké změny český fotbal po zatčení pana Berbra čekají. Chobotnice, která fotbal ovládala, dostala trhlinu a nyní je čas na změnu, kterou to už chtělo. Louny se ztotožňují s Teplicemi, které změnu podporují. Svůj postoj jsme po zatčení Berbra vyjádřili i v tisku,“ řekl manažer lounského klubu Tomáš Beneš. Podle jeho slov je Ústecký kraj ,,docela berbrovský“ a velké kluby snahu o změnu moc nepodporují. ,,Setkáním jsme chtěli iniciativě vyjádřit podporu,“ dodal.

Fotbal začíná u okresů, které mohou ovlivnit, kdo bude zvolen na republikové. Lounský fotbalový svaz je podle zástupů lounského FK v pořádku.

,,Jsme zatím asi jediný okres v kraji, který Fotbalové evoluci vyjádřil podporu a snaží se budoucnost fotbalu ovlivnit. V současné době hledáme vhodného kandidáta na předsedu okresního fotbalového svazu, neboť jeho dlouholetý předseda Miloslav Sklenka, vhledem ke svému věku, ve funkci končí. Volby mají proběhnout 10. dubna,“ řekl T. Beneš.

Zástupci klubů, podporujících Fotbalovou evoluci, se shodují, že český fotbal není špatný, má dlouholetou tradici i vynikající práci s mládeží. Problém je ale postavení fotbalových sudí, kteří na fotbal vrhají špatné světlo. V nižších soutěžích to pak má vliv na sponzory klubů. Ti se poté podle V. Šmicera od fotbalu odvracejí. Na schůzce se přítomní shodli, že důležitá je práce s mládeží, mít více odchovanců v klubech, s čímž souvisí návštěvnost utkání i zájem o fotbalové dění. Peníze od sponzorů se poté mohou shánět snadněji. ,,Když nebudeme nic dělat, tak se nic nestane a fotbal se dál neposune,“ uzavřel T. Beneš. Nový projekt chce pomoci právě klubům v okresech, říci jim, co mohou ovlivnit. Lounský klub chystá na konec března schůzku se zástupci klubů z okresu Louny, kde by představil své záměry. I na tuto schůzku by zástupci Fotbalové evoluce měli dorazit, aby své cíle představili.

Sobotní schůzka se uskutečnila v prostorách generálního partnera FK Louny, společnosti Seko Louny. Postoje fotbalového klubu zastává i majitel společnosti Vlastimil Sedláček. „Když jsme začínali spolupráci s firmou Seko, přišel za mnou pan Sedláček a řekl: ,,Pavle, neexistuje, abych se dozvěděl, že uplácíš rozhodčí. Hrajeme tedy čistý fotbal.“ Situace na svazu je taková, jakou si ji udělaly kluby. Fotbal je až za byznysem funkcionářů,“ řekl předseda FK Louny Pavel Domecký.

Jedním z hesel, kterým se Fevoluce řídí je: ,,Postupy a sestupy, ať jsou pouze a jen výsledkem sportovní snahy. Přesvědčme obec nebo město, že není důležitá úroveň soutěže ale atmosféra, poctivost, zábava pro místní obyvatele a tím pádem i jejich angažovanost.”


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video