Fotbal není pouhý balón na trávě. Je to fenomén s řadou doprovodných pozitivních sociálních dopadů, říká M. Skula z SK Cítoliby

Lucie Steklá 2021-04-15 13:22:00

Cítolibští fotbalisté mají dva týmy dospělých, mládeže v klubu hraje mladší, starší a minipřípravka. Fotbalový areál je pro fotbalisty, kteří netrpělivě vyhlížejí uvolnění vládních nařízení, připraven. Jak nucenou pauzu v SK Cítoliby vnímají, jsme se zeptali Milana Skuly.

Jak v klubu vnímáte víceméně roční sportovní pauzu? Zhatila vám nějaké plány?

Z přerušení soutěže samozřejmě žádnou radost nemáme. Je to komplikace asi pro více klubů v amatérských soutěžích. Pokud jsme běžně zvyklí trávit několik dní v týdnu na hřišti a aktivně se věnovat sportu, což ny-ní již dlouho nemůžeme, představuje to problém. Nejhorší je nejistota ve výhledu, kdy se konečně dostaneme na trávník. To neví nikdo a je to svým způsobem deprimující.

Náš tým prochází obdobím, kdy řešíme generační obměnu kádru, potřebovali bychom trénovat a hrát. V tabulce okresního přeboru se pohybujeme v relativně klidných vodách, ale spokojení nejsme. Postup ani sestup v áčku momentálně neřešíme. Chceme konsolidovat a upevnit hráčskou základnu a stabilizovat tým. To bude také hlavním úkolem po rozvolnění situace. Rozhodně máme potenciál na vyšší pozice v soutěži.

Využili jste tuto nucenou přestávku k nějakým změnám či úpravám areálu?

Správa našeho sportovního areálu je dlouhodobý úkol. Údržbu provádíme průběžně. Velmi si ceníme aktivních členů, příznivců a rodičů dětí z přípravky, kteří chodí na brigády a pomáhají. Vnímáme to jako formu vyjádření přízně a podpory klubu.

Snažíme se pracovat na efektivním využívání dotační podpory z programů Národní sportovní agentury. Ať už jde o prostředky na výchovu mládeže či provoz a údržbu, ob-novu sportovní infrastruktury a další. Aktuálně řešíme a zvažujeme větší akci, jíž je re-konstrukce kabin, zázemí a klubovny. Stávající zařízení dožívá, kapacitně a technicky přestává vyhovovat. Vše je nyní teprve v zárodku a čeká nás spousta práce.

Jak jsou na tom nyní vaše týmy? Mají individuální program tréninku?

Muži A-týmu jsou aktuálně na sedmé příčce okresního přeboru. O soutěž níž hraje naše béčko, kterému se v uplynulém roce moc nedařilo. Věříme, že to je pouze přechodná záležitost. Jak bylo řečeno, potřebujeme trénovat a hrát. Individuální tréninky jsou jeden z možných doplňků v přípravě a hráči si je ordinují sami, každý ale cítí, že to chce zkrátka balón a spoluhráče…

Svého druhu klenotem je u nás mládež! Pohledu na hřiště plné sportujících dětí se jen tak něco nevyrovná. Běžně dvakrát i třikrát týdně chodí trénovat třicet až čtyřicet dětí. V areálu je vybavenost i pro rodiče nebo pra-rodiče, kteří tvoří hojně doprovod. Pokud je pěkné počasí, je na hřišti plno! To je další z aspektů…fotbal není pouhý balón na trávě. Je to fenomén s řadou doprovodných pozitivních sociálních dopadů.

Věříte, že se na trávník, až to půjde, vrátí všichni vaši fotbalisté, nebo se pauza negativně projeví na jejich zájmu o sport?

Zatím si nepřipouštíme, že by tomu bylo naopak. Hodně sázíme na fakt, že kolem cítolibského fotbalu je v současnosti skvělá parta. Nejsou to ovšem výhradně členové klubu, hráči, trenéři a funkcionáři. Jsou to i naši fanoušci a příznivci a hlavně rodiče našich nejmladších! Pokud je nadšení, chuť a zápal…všechno ostatní přijde. To nás vede k tomu, že nesedíme sklíčeně někde v koutku a v obavách. Až to situace umožní, s každým se rádi uvidíme.

Fotbalová sezona a její dohrání? Jak to vidíte? Věříte, že alespoň ročník 21/22 již bude ,,normální“?

Letos to příliš nevypadá. Rádi bychom odehráli alespoň oněch jedenapadesát procent utkání dle upravených propozic, tak aby soutěž mohla být uznána. Pokud zůstaneme nohama na zemi, budeme rádi, když se vůbec letos dostaneme na trávník k tréninku anebo odehrajeme alespoň nějaká přátelská utkání. Nový ročník by měl začít v srpnu… no a to je nám nyní vzdáleno tolik, že se tak daleko snad ani nemá cenu dívat.


Historie a současnost SK Cítoliby

Klub byl založen v roce 1932 jako TJ Sokol Cítoliby. Od roku 1993 však nese název Sportovní klub Cítoliby (SK Cítoliby) a kromě fotbalu disponuje třeba i oddílem stolního tenisu. Členská základna představuje přibližně 160 členů.

Fotbalisté SK mají v současné době v kategorii mužů dva týmy. Áčko se prezentuje výkony v okresním přeboru, béčko hraje o soutěž níž. V relativně nedávné minulosti si však Cítolibští zahráli i vyšší soutěž (I. B třída, sezona 2010/11).

V mládežnických kategoriích je nyní na vzestupu fotbalová přípravka. Děti postupně odrůstají a v současnosti je velmi aktuálním tématem úvaha o přihlášení kategorie žáků. Tým z druhého konce věkového spektra reprezentuje stará garda.

Cítolibští veteráni jsou aktivní, v létě pořádají turnaj a během roku se za normálních okolností scházejí pravidelně každý pátek na fotbálek a následné pivečko v klubové hospodě na hřišti. To patří k jakési nepsané tradici a všichni ji ctí.

 Předsedou klubu je dlouholetý rozhodčí Svatopluk Bláha st.



Sváťa Bláha st. na fotce z mládí (ročník narození 1958). Dlouholetý aktivní hráč SK, následně rozhodčí (dosud aktivní) a zá-roveň současný předseda SK Cítoliby. 


Foto: Zelená budoucnost SK Cítoliby. Snímek je ze společného fotbalového soustředění v létě loňského roku.



Foto… SK Cítoliby „na starém“ hřišti, rok 1980. Tehdejší sestava: (nahoře zleva) Pan Jindřich, Míra Jindřich, Štefan Garay, Tonda Nejedlý, Pepa Bischoft, Jirka Šedivý, Karel Bartoš, (dole) Vašek Jonák, Sváťa Bláha, Jarda Nejedlý, Petr Zlatohlávek, Vašek Šebesta, Standa Varmuža.


Foto… Letos využili trenéři a aktivní tatínkové mrazivých dnů a na tréninkovém hřišti za brankou připravili dětem kluziště s přírodní ledovou plochou. Foto: SK Cítoliby


Foto: Jste fanoušek fotbalistů Cítolib, tak vám doma nesmí chybět suvenýry klubu.


Foto… V týmu SK Cítoliby jsou v kategorii přípravky zastoupena i děvčata. Trenéry přípravky jsou Vlastík Málek (vlevo) a Tonda Nejedlý (vpravo). Foto: SK Cítoliby



Foto… A tým Cítolib hraje okresní přebor. Na snímku Vladimír Wagner odebírá míč hráči Buškovic.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video