Večerní klub probere ,,lounskou Ameriku”

Lucie Steklá 2021-06-23 11:23:00

Zajímáte se o lounskou čtvrť zvanou ,,Amerika“, její historii či to, jak by mohla kdysi významná část města vypadat? Máte jedinečnou příležitost zúčastnit se diskuze, kterou pořádá projekt Místa zblízka v rámci 3. Večerního klub Lounsko. Uskuteční se tento čtvrtek v prostorách čajovny Salma na Mírovém náměstí v Lounech.


Třetí Večerní klub Lounsko přichází s tématem ,,Make Amerika great again: Kam se poděla sláva kdysi významné lounské čtvrti a jak ji znovu vzkřísit“. Čtvrť zvaná Amerika začala vznikat podél železnice v době průmyslového rozvoje Loun. Jejím architektonickým vrcholem je bezesporu známá Kotěrova kolonie, zbudovaná pro zaměstnance železničních opraven začátkem 20. století. ,,To byl zřejmě i vrchol ,,americké éry“. Proč už dávno není ,,in“ žít v Americe a jak bychom jí mohli vrátit ztracený lesk, na to se pokusíme společně odpovědět,“ zve na Večerní klub Tereza Konrádová, komunitní koordinátorka Lounsko Místa zblízka.

V debatě zájemcům pomohou hosté klubu, kterými budou Jaroslav Havrlant z Muzea Louny, který představí historii Ameriky a svůj příspěvek doplní dobovými fotografiemi, a Monika Koubová ze spolku Romano Jasnica, která promluví na téma ,,Lounská Amerika v kontextu sociální exkluze a inkluze“. Večerní klub proběhne ve čtvrtek 24. června od 19 hodin, vstup je zdarma.

,,Večerní kluby jsou neformálními diskusní platformou probíhající jednou za měsíc - každý poslední čtvrtek v měsíci. Každý klub má téma, které je lokální, aktuální a má dopad na život na Lounsku. Cílem klubů je otevřít diskuzi, nabídnout otevřený prostor k vyjádření všem, které dané téma zajímá, a případně nastínit jeho řešení,“ dodala T. Konrádová. Místa zblízka na základě komunitní koordinace a mezioborového přístupu, ve spolupráci s místními, vytváří nové příležitosti a učí místní formovat udržitelné a soběstačné komunity.

FOTO: Večerní kluby Lounsko. Setkání, na nichž hosté diskutují na problémy Lounska, se konají každý poslední čtvrtek v měsíci. Zatím posledního klubu se zúčastnil Anatol Svahilec, který prezentoval své minimalistické kulturní projekty. Foto: Místa zblízka


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video