Tragédie ve Vejprtech už by se neměla opakovat. Poslanci schválili novelu zákona o požární ochraně

Redakce 2021-10-08 10:00:00

V domě pro mentálně postižené ve Vejprtech na Chomutovsku se minulý rok v lednu rozšířily plameny poté, co jeden z klientů zapálil oheň ve společenské místnosti. Událost patří mezi nejtragičtější požáry v Česku. Osm lidí zemřelo na místě, další muž následně v nemocnici. Požáry v zařízeních, kde jsou lidé upoutáni na lůžko nebo mají závažnou psychickou poruchu, jsou pro hasiče jedny z nejtěžších zásahů z důvodu nespolupráce osob při evakuaci. Nešťastná událost ve Vejprtech proto přiměla politiky novelizovat zákon o požární ochraně. Jejím předkladatelem byl v dolní parlamentní komoře poslanec za okres Louny Pavel Růžička (ANO), pro kterého se takzvaná ,,Vejprtská novela“ stala prioritou. Předminulou středu 15. září byla novela Poslaneckou sněmovnou ve třetím čtení schválena!

,,Jsem moc rád, že se novelu podařilo na půdě sněmovny dotáhnout do zdárného konce. Věřím, že dokáže předejít mnoha nešťastným událostem, kterým jsme byli v minulosti svědky,“ sdělil bezprostředně po schválení novely na svém facebookovém profilu poslanec za Ústecký kraj Pavel Růžička a pro nás doplnil: ,,Cílem návrhu je zvýšení požární bezpečnosti klientů v pobytových zařízeních sociálních služeb. Požáry v zařízeních, ve kterých jsou klienti upoutáni na lůžko nebo se potýkají se závažnou psychickou poruchou, jako tomu bylo ve Vejprtech, jsou totiž pro hasiče jedny z nejtěžších zásahů, a to především z důvodu nespolupráce těchto osob při evakuaci ze zasaženého objektu požárem.“

Podle návrhu musí být pobytová zařízení sociální služeb nad padesát osob vybavena elektrickou požární signalizací, která bude svedena k hasičskému záchrannému sboru. Připojení k dispečinku hasičů bude bezplatné. Zřizovatel těchto zařízení se bude moci sám rozhodnout, zda využije nabídku bezplatného připojení na pult centrální ochrany nebo jestli bude u elektrické požární signalizace trvale obsluha. Je-li ubytovací kapacita zařízení padesát osob nebo nižší, budou vybavena autonomními čidly. ,,Jedna z nejdůležitějších věcí při vzniku požáru je totiž včasná detekce vzniku požáru. Čím dříve bude požár detekován nebo zpozorován a ohlášen na tísňovou linku, tím je větší úspěch na záchranu osob a majetku v místě požáru,“ vysvětlil poslanec Růžička.

Další důležitou změnou, kterou novela o požární ochraně přinese, je ochrana nemovitých kulturních památek. Pokud bude památka vybavena elektrickou požární signalizací, bude ji možné na žádost provozovatele připojit na pult centralizované ochrany. ,,Tím, že budou památky připojeny na pult centrální ochrany u hasičského záchranného sboru, dojde k včasnému varování při vzniku požáru a hasiči budou mít větší šanci památky zachránit,“ uvedl Pavel Růžička, který je rovněž předsedou sněmovního podvýboru pro Hasičský záchranný sbor České republiky.

Novela o požární ochraně přináší ještě změnu kategorizace staveb dle požární bezpečnosti. Smyslem je především ušetřit stavebníky jednoduchých staveb od návštěvy úřadů. ,,Na základě požárně bezpečnostních kritérií se stavby rozdělují do čtyř skupin. V kategorii 0 bude moci každý stavebník postavit drobnou stavbu bez toho, aniž by potřeboval jakékoli vyjádření, například od hasičů. V kategorii 1 bude stavbu projektovat specializovaný inženýr v oblasti požární bezpečnosti staveb. U kategorií 2 a 3 bude potřeba závazné vyjádření hasičského záchranného sboru, jelikož se jedná o objekty, kde se například shromažďuje velké množství osob a v případě požáru musí být garantováno, že se tyto osoby dostanou z místa požáru včas a v pořádku. Dále se může jednat o výškové budovy nebo výrobní závody, kde je manipulováno nebo skladováno větší množství hořlavých látek,“ doplnil na závěr poslanec Pavel Růžička. 

Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video