Peruc může přijít o přímé vlaky do Slaného

Lucie Steklá 2021-11-28 23:47:00

Záměr zrušení linky zveřejnil Středočeský kraj, který dopravu na trati objednává, Ústecký kraj tento záměr odsouhlasil.

Peruc (lus) Řada lidí z Peruce jezdí za prací nebo k lékaři do nedalekého Slaného. Díky dobré dostupnosti vlakového spojení se tam dopravují bez větších problémů. Zatím. Středočeský kraj, v němž město Slaný leží, nedávno zveřejnil, že uvažuje o zastavení vlakové dopravy na trati Slaný - Louny. V minulých dnech tento záměr od-souhlasil také Ústecký kraj. Vlaková doprava na zmíněné trati, a tu-díž přímé spojení z Peruce do Slaného, je ohrožena a tím samozřejmě i cestování lidí z Peruce.

Vlakovou dopravu na této trati objednává Středočeský kraj, Ústecký ji spolufinancuje. Pokud se zastupitelé ve středních Čechách rozhodnou dopravu zrušit v roce 2023, bude muset Ústecký kraj zaujmout stanovisko. Pokud by provoz na trati z Loun do Slaného chtěl zachovat, musel by zřejmě provoz dotovat kraj sám, případně za přispění dotčených obcí.

Městys Peruc, společně s Mikroregionem Perucko, zaslal zastupitelům k plánu dopravní obslužnosti připomínky. V něm namítají, že plán rušení dopravy na lince U40 nebyl s dotčenými obcemi projed-nán a návrh na zrušení linky není podložen konkrétními informacemi o vytíženosti linky a nákladech spojených s jejím provozem. Nechybělo ani upozornění, že na cílovém schématu uzlů železniční dopravy od roku 2022 je zřejmý záměr kraje spoj zrušit. Plán obslužnosti také uvádí, že ve spolupráci krajů a obcí se na trase hledá varianta náhrady v podobě zajištění obslužnosti prostřednictvím autobusové linkové dopravy. ,,Hledat tuto náhradu po schválení plánu je již pozdě. Součástí plánu je také plán linkové autobusové dopravy, kde se s žádnou trvalou náhradní autobusovou dopravou nepočítá,“ uvádí obce v dokumentu, který podepsali zástupci obcí Mikroregionu Perucka, městyse Peruc a Vrbna nad Lesy.

Zastupitelstvo Ústeckého kraje plán dopravní obslužnosti na roky 2022 až 2026 schvaloval v pondělí 1. listopadu. ,,Zcela nepochopitelně se v něm počítá s ústupky vůči Středočeskému kraji, který dlouhodobě usiluje o úplné zrušení vlaků Slaný - Louny a další škrty v úseku Lužná u Rakovníka - Žatec. Tedy o zhoršení dopravy a horší propojení okrajových částí našeho kraje s většími městy ve Středočeském kraji pro naše občany,“ uvedl místostarosta Peruce Jan Vnouček, který se jednání krajských zastupitelů zúčastnil. Podle kraje je trať neperspektivní a v následujícím období ji bude sledovat, až poté se bude rozhodovat o jejím případném zrušení. Perucký místostarosta žádal krajské zastupitele o odložení schválení plánu dopravní infrastruktury Ústeckého kraje, který zmiňuje možné zrušení železničního spoje Louny – Peruc - Slaný. Plán vůbec nebyl předem s dotčenými obcemi projednán. Zastupitelstvo nakonec nepři-jalo návrh zastupitele Filipa Ušáka na odložení schvalování plánu. Nepřijalo ani doplnění usnesení od zastupitele Jaroslava Komínka, který byl v minulém volebním období radním za krajskou dopravu, aby případné rušení spoje muselo schválit zastupitelstvo, a plán beze změn přijalo. ,,O vlakové spojení přijít nechceme a budeme proti tomu bojovat,“ dodal J. Vnouček.

Cílové schéma uzlů v Ústeckém kraji v plánovacím období 2022 až 2026 ukazuje, že se s linkou U40 na trati Louny - Slaný nepočítá. Vyznačena je šedě, k čemuž legenda uvádí: Šedá čerchovaná linka je určená ke zrušení.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video