CELÝ ČLÁNEK: Lidl chce zbourat hospodu U Lípy v Chomutově

Iva Ch. Růžičková, rod 2022-02-14 23:11:00

ODEMKLI JSME CELÝ ČLÁNEK. Chomutov – U autobusového nádraží se už brzy možná začne bourat. Supermarket Lidl chce rozšiřovat parkoviště.

Dvě staré budovy jsou v ohrožení a je pravděpodobné, že se nevyhnou demolici. V jedné budově dosud funguje hospoda U Lípy (č. p. 701), dnes je to asijská restaurace. Druhá budova (č. p. 891), ve které bývalo například studio Visage, je opuštěná.

Obě stavby vykoupila společnost Lidl, která provozuje supermarket hned za budovami. Tato informace je patrná z katastru nemovitostí a potvrzuje je i německý řetězec prodejen. „Ano, zmíněné objekty byly odkoupeny společností Lidl,“ uvedla na dotaz Nástupu specialistka externí komunikace společnosti Barbora Jirků.

Jaký má Lidl s budovami úmysly, proč je vykoupil, zda je chce zbourat a proč, ale už společnost nechala bez komentáře. Pouze zaslala obecné konstatování, které ale další osud budov nijak nevyjasňuje, ale ani nepopírá jejich bourání. „Záměr v okolí stávající prodejny v Chomutove na Wolkerově ulici je rané fázi příprav a v diskuzi s příslušnými úřady,“ odpověděla na dotazy Barbora Jirků z Lidlu.

Informace Nástupu, že se Lidl chystá budovy zbourat, potvrdilo město Chomutov. Na jednu z nich už je vydán demoliční výměr. „Vlastník požádal o vydání demoličního výměru pro stavbu čp. 891 na parcele p.č. 2725/1 v katastrálním území Chomutov. Stavební úřad rozhodnutí vydal, právní moci nabylo 5. ledna 2022. Nejedná se o objekt, který je památkově chráněn. Je na rozhodnutí vlastníka, jakým způsobem naloží se svým majetkem. Stavební úřad jej nemůže omezovat na jeho vlastnických právech. O odstranění sousední stavby čp. 701, ve které je provozována restaurace, vlastník nepožádal. Záměrem společnosti Lidl je rozšíření parkoviště,“ uvádí mluvčí Chomutova Marie Heřmanová.

Znamená to, že pokud by Lidl chtěl, může už začít bourat jednu budovu, hospody U Lípy se zatím demoliční výměr netýká, nicméně ji koncern vlastní a může kdykoliv požádat o demoliční výměr, a nejspíš mu v tom nic nezabrání.

Samotné město Chomutov nemůže do rozhodnutí stavebního úřadu zasahovat. „Možnosti města jsou velmi omezené a jsou limitovány zejména stavebním zákonem. Z tohoto pohledu je město Chomutov účastníkem řízení z pozice vlastníka dotčené dopravní infrastruktury, to znamená, že jsme vlastníkem chodníku, který bezprostředně navazuje na objekt, takže naše připomínky se mohou týkat pouze toho, aby byl chodník během demolice zajištěn z pohledu bezpečnosti, nebyl narušen a tak podobně. V dalším smyslu není město Chomutov účastníkem řízení, tudíž nemůže vznášet žádné připomínky,“ informuje mluvčí Chomutova Marie Heřmanová.

Důvodem bourání má být rozšíření parkoviště u Lidlu. Proč nová místa prodejna potřebuje, centrála neodpověděla. Není to tak dávno, co na parkovišti nechal supermarket namontovat závory a stání tak vyhradil především pro své zákazníky. Pokud jde někdo jen nakoupit, tak pro něho není problém u prodejny zastavit.

Může tam být parkoviště?

Přestože město Chomutov nemůže do procesu demolice zasahovat, dalo najevo, že se mu demolice domů nezdá. „Objekt č. p. 891 spolu s objektem č. p. 701 jsou poslední domy z původní zástavby Wolkerovy ulice. Tyto domy tak určují původní uliční čáru. Z tohoto důvodu se domníváme, že jejich demolice bude významným zásahem do urbanistického členění této části města,“ vysvětluje Marie Heřmanová z radnice.

Město má také za to, že podle územního plánu tam rozšíření parkoviště není možné. „Demolice č. p. 891 není z pohledu města Chomutova v současné době nutná vzhledem k tomu, že zamýšlené rozšíření parkoviště supermarketu Lidl není dle platného územního plánu možné. Domníváme se, že by bylo vhodnější, aby zástupci firmy Lidl jednali se zástupci statutárního města Chomutova o využití stávajících objektů, případně o svých záměrech s uvolněnými pozemky ještě před tím, než dojde k nevratnému zásahu zbouráním obou historických objektů,“ dodává tisková mluvčí města.

Jelikož Lidl avizoval jednání s úřady, je možné, že obě strany dojdou k nějakému řešení. Pokud by dle územního plánu nebylo možné parkoviště na místě zbořených domů udělat, mohl by Lidl požádat o jeho změnu. Projednávání změn územního plánu je delší proces a konečné slovo při jejich schvalování mají městští zastupitelé.

Vzpomínky na lípu

Chomutováci mají se supermarketem Lidl ve Wolkerově ulici spojenu neradostnou vzpomínku. U prodejny byla v roce 2003 pokácena stoletá lípa, která bránila výhledu na prodejnu. Strom byl zničen přes noc bez jakéhokoliv povolení. Policie pachatele nezjistila, ale místní měli jasno v tom, že strom nechala pokácet společnost Lidl, která to ale popírala. Podobně totiž mizely stromy i u dalších prodejen napříč republikou.

Zničení stromu vyvolalo mezi občany Chomutova velkou vlnu odporu. Proběhly vzpomínkové akce za účasti stovek lidí, které se několikrát opakovali. Křížem přes kruhový objezd k prodejně dodnes stojí socha Kořeny, která připomíná smutný osud vzrostlého stromu.

Článek vyšel v tištěném Nástupu 26. 1. 2022 

Napsal(a): Iva Ch. Růžičková, rod

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video